Museot ja näyttelyt

KAMU Espoon kaupunginmuseo vaalii, tutkii ja tallentaa Espoon ja espoolaisten historiaa ja kulttuuriperintöä. Lisäksi kaupungin monipuolista museotarjontaa täydentävät muun muassa EMMA, Gallen-Kallelan Museo ja Helinä Rautavaaran museo.

KAMU Espoon kaupunginmuseo

KAMU Espoon kaupunginmuseo on vuonna 1958 perustettu kulttuurihistoriallinen museo, joka museokokoelmansa ja näyttelyidensä avulla kertoo Espoon kaupunkilaitoksen ja espoolaisten historiasta. Kaupunginmuseon tehtävänä on vaalia, tutkia ja tallentaa Espoon alueen ja sen asukkaiden historiaa ja kulttuuriperintöä monin eri tavoin sekä esitellä ja kertoa siitä tämän päivän ihmisille. 

Kaupunginmuseon verkkosivut

EMMA – Espoon modernin taiteen museo

EMMA esittelee kotimaista ja kansainvälistä modernismia, nykytaidetta sekä designina. Arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman WeeGeen pelkistetty moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä.

EMMAn verkkosivut(ulkoinen linkki)

Näyttelykeskus WeeGee

Näyttelykeskus WeeGee on monipuolinen museoiden, näyttelyiden ja tapahtumien keskus. WeeGee toimii professori Aarno Ruusuvuoren (1925–1992) suunnittelemassa entisessä Weilin&Göösin kirjapainotalossa Espoon Tapiolassa.

WeeGeen verkkosivut(ulkoinen linkki)

Gallen-Kallelan Museo

Taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) suunnittelema ja rakentama Tarvaspään ateljeelinna avattiin yleisölle vuonna 1961 Gallen-Kallelan Museona. Museo esittelee vaihtuvissa näyttelyissään Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää sekä nykytaidetta. Museo tarjoaa monipuolista toimintaa ja tapahtumia sekä toimii Akseli Gallen-Kallelaan liittyvän tiedon keskuksena.

Gallen-Kallelan Museon verkkosivut(ulkoinen linkki)

Helinä Rautavaaran museo

Helinä Rautavaara (1928–1998) oli persoonallinen tutkimusmatkailija, toimittaja ja keräilijä, joka kiersi väsymättä maailmaa. Hän halusi nähdä, kokea, ymmärtää ja mennä mukaan yhteisöjen elämään.  Helinä Rautavaraan kokoelma ja tarinat heräävät henkiin museossa. Rautavaara jätti jälkeensä Suomen suurimman länsiafrikkalaisten esineiden kokoelman, kymmeniä tuhansia valokuvia, satoja tunteja äänitteitä ja kymmeniä tunteja kaitafilmiä. Museossa jatketaan Rautavaraan perintöä tuomalla yhteen erilaisia ihmisiä ja lisäämällä monin tavoin kulttuurien välistä ymmärrystä ja vuoropuhelua.

Helinä Rautavaaran museon verkkosivut(ulkoinen linkki)

Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä

Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä on Näyttelykeskus WeeGeellä sijaitseva leikin, lelujen ja lapsuuden historian erikoismuseo. Lelumuseo on suljettu uudistuksen vuoksi 8.3.2021 alkaen. Uusi Lelumuseo, leikin ja lelun ihmemaa, avautuu arviolta keväällä 2022.

Lelumuseon verkkosivut(ulkoinen linkki)

Suomen Kellomuseo

Suomen Kellomuseo on Pohjoismaiden ainut ajan mittaamiseen ja kellojen historiaan erikoistunut museo. Perusnäyttely Aika koneita tutustuttaa kellojen historiaan, aurinkokellosta rannetietokoneisiin. Kellomuseo on uudistuksen vuoksi suljettu ja avaa uusissa tiloissa vuoden 2022 keväällä.  

Kellomuseon verkkosivut(ulkoinen linkki)

Galleria Aarni

Espoon kuvataiteilijat ry:n näyttelytoiminta keskittyy Galleria Aarniin. Galleriassa esitellään nykytaidetta neljän viikon välein vaihtuvin näyttelyin. Galleria Aarnin kanssa samassa tilassa toimii Espoon Taidelainaamo, josta löytyy espoolaisten ammattitaiteilijoiden tuotantoa hyvin laajalla kirjolla. Näyttelyt, avajaiset, keskustelutilaisuudet, koululaisvierailut ja yhteistyö muiden kulttuurialan toimijoiden kanssa on keskeinen osa toimintaa.

Espoon Kuvataiteilijoiden verkkosivut(ulkoinen linkki)

Villa Elfvikin luontotalo

Villa Elfvik on vuonna 1904 yksityiskodiksi valmistunut jugendhuvila. Vuodesta 1992 se on toiminut ympäristövalistuskeskuksena. Luontotalon perusnäyttely Eläköön Espoo esittele Espoon monimuotoista luontoa kaiken ikäisille kävijöille. Vaihtuvissa näyttelyissä esitellään luontoa ja kestävää elämäntapaa eri tavoin. Luontotalosta voi myös lainata näyttelyitä.

Villa Elfvikin luontotalon verkkosivut