Espoo tukee nuorten urheilijoiden urakehitystä - uutena opas oman henkilöbrandin rakentamiseen urheilijaopiskelijoille

2.3.2023 6.21Päivitetty: 3.3.2023 7.20
Jalkapalloilija Maija Koota kuvattuna vihreissä pelivaatteissa kentällä. Koota kävelee.
Positiivisen henkilöbrändin luominen auttaa nuorta urheilijaa yhteistyökumppaneiden hankinnassa ja kilpakumppaneista erottautumisessa. Espoossa haluamme tukea opiskelijoita urheilijan ja opiskelijan poluilla. Kuva: Kalevi Hämäläinen

Espoossa on erinomaiset mahdollisuudet yhdistää toisen asteen opinnot ja urheilu. Urheiluoppilaitokset tekevät tärkeää työtä mahdollistaessaan nuorille huippu-urheilijoille koulutuksen ja urheilun yhdistämisen. Uutena elementtinä espoolaisissa urheiluoppilaitoksissa on nuorten urheilijoiden henkilöbrändäyksen perusteiden step-by-step -materiaali ja kurssi. Kokonaisuus on suunniteltu yhteistyössä Laurea ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ja Espoon urheiluoppilaitosten kanssa.

Laurean Hyvinkään kampuksen opiskelijatiimi toteutti keväällä 2022 opiskeluprojektin urheilijoiden kaksoisuran brändäyksen ja urheilijaopiskelijoiden henkilöbrändäyksen kehittämisestä yhteistyössä Omnian, Haukilahden ja Leppävaaran lukioiden urheilulinjojen, Espoon kaupungin sekä Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian kanssa. Projektista syntyi urheilijoiden henkilöbrändäyksen materiaali, jota tulevaisuudessa hyödynnetään urheiluoppilaitosten opetuksessa. Tutustu oppaaseen tästä(ulkoinen linkki).

Toimeksiannon taustalla oli tarve saada konkreettista tukea espoolaisille nuorille urheilijoille oman henkilöbrändinsä kehittämiseen, tuoda tunnetummaksi urheilijan kaksoisuraa sekä espoolaisia eri lajien nykyisiä ja tulevia huippuja.  

”Henkilöbrändit ovat nykyurheilijoille arkipäivää. Urheilijan oma brändi luo seuraajia ja nostaa mielenkiintoa sekä lajia että itse urheilijaa kohtaan. Henkilöbrändäyksen kurssi ja materiaali antavat urheilijaopiskelijoillemme tärkeää tukea oman brändin luomisessa ja tukemisessa”, kommentoi Omnian urheiluoppilaitospäällikkö Petra Sillanpää

“Yksi keskeinen huipulle tähtäävän urheilun osaamisalue on oman brändin rakentaminen. Olen riemuissani, että voimme yhdessä tukea tuon valmiuden vahvistamisessa”, iloitsee toisen asteen koulutuksen ja nuorisopalveluiden johtaja Tapio Erma

Henkilöbrändin pohtiminen ja rakentaminen on helppoa aloittaa konkreettisen ja selkeän oppaan avulla.Kuva: Espoon kaupunki

Urheilija hyötyy vahvasta henkilöbrändistä 

Opiskelijatiimin projektipäällikkö Oona Uusitalo kertoi nuorten urheilijoiden olevan kiinnostuneita henkilökohtaisesta brändistään.

“Tarve saada nuorille huippu-urheilijoille lisää tietoa oman brändin luomisesta on suuri, sillä oman brändin hallitseminen on sitä tärkeämpää, mitä korkeammalle urheilija urallaan tähtää”, Uusitalo kuvailee.  

Henkilöbrändin luominen on urheilijoille ajankohtaista jo hyvissä ajoin, ennen kuin yhteistyökumppaneiden hankkiminen tulee ajankohtaiseksi. Vahvan brändin rakentaminen ei ole nopeaa, joten valmis näkyvyys ja erottuvuus positiivisessa mielessä auttavat nuorta yhteistyökumppaneiden hankinnassa, mutta myös muista kilpakumppaneista erottautumisessa.  

Projektissa haastateltiin sekä Omnian että Haukilahden ja Leppävaaran lukioiden urheilijaopiskelijoita, ja toteutettiin kysely kaikille kyseisten oppilaitosten urheilijaopiskelijoille. Opiskelijoiden haastatteluista kirjoitettiin hieno katras henkilökohtaisia bränditarinoita, joita oppilaitokset hyödyntävät urheilijan kaksoisuran markkinoinnissa, ja urheilijaopiskelijat oman henkilöbrändinsä näkyvyyden kasvattamiseksi.  

Kurkkaa opiskelijoiden innostavat bränditarinat tavoitteellisen urheilun ja opiskelun yhdistämisestä: 

 

Omnian sekä Leppävaaran ja Haukilahden lukioiden urheilulinjojen urheilukoordinaattorit Petra Sillanpää, Heikki Saloranta sekä Heikki Taskinen odottavat innolla, että materiaali päästään ottamaan käyttöön toisen ja kolmannen vuoden urheiluopiskelijoiden kanssa syksyllä 2023.

“Todella hieno materiaali, jota urheilijat voivat käyttää oman henkilöbrändin rakentamisessa muun muassa osana Kehity huippu-urheilijaksi –opintoja.” 

“Opasta voidaan hyödyntää moniammatillisesti ja tulemme varmasti jakamaan sen kaikkien urheilijoita opettavien opettajien käyttöön. Toivotaan, että urheilijat saavat tästä jälleen lisää tukea kaksoisuran edistämiseen”, summailee Sillanpää. 

Laurean opiskelijatiimi teki upeaa työtä oppaan pohjatyön parissa. Kuvassa vasemmalta lukien opiskelija Roosa Koivisto, opiskelija Oona Uusitalo, ohjaaja Pirjo Lappalainen, opiskelija Riikka Perälahti. Kuva: Laurea

Espoossa erinomaiset mahdollisuudet yhdistää kilpa- ja huippu-urheilu sekä opiskelu 

Espoossa on erinomaiset mahdollisuudet yhdistää tavoitteellinen urheilu ja opiskelu toisen asteen opinnoissa. Urheilijat voivat hankkia ammatin, lukion päättötodistuksen tai ylioppilastutkinnon samalla, kun he jatkavat omassa lajissaan kohti tavoitteita.  

Urheiluoppilaitokset Espoossa 

 • Omnia(ulkoinen linkki) järjestää ammatillista perusopetusta, TUVA-koulutusta sekä aikuislukiokoulutusta. Lisäksi Omnialla on Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämänä urheilijoiden ammatillisen koulutuksen erityistehtävä.  

 • Haukilahden ja Leppävaaran lukioissa on laadukkaat urheilulinjat, joilla voi yhdistää tavoitteellisen urheilun ja lukio-opinnot. 

 • Urheilulinjoille haetaan perusopetuksen jälkeisessä yhteishaussa 21.2.-21.3.2023. 

Tiesitkö tämän Urheasta? 

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea(ulkoinen linkki) on valtakunnallinen urheiluakatemia, jonka yhteydessä toimii kesälajeihin keskittyvä Olympiavalmennuskeskus Helsinki. Urhean yhteistyöverkosto tukee urheilijoiden päivittäisharjoittelua, auttaa urheilijan kaksoisuran rakentamisessa ja linkittää asiantuntijatoiminnan urheilijan ja valmentajan arkeen. 

 

#UrheastiHuipulle -somehaaste nostaa esille urheilijaopiskelijoiden tarinoita Espoosta urheilukaupunkina

Oppaan julkaisun yhteydessä käynnistyy somekampanja #UrheastiHuipulle. Haluamme kuulla nuorten urheilijoiden ajatuksia urheilumaailmasta: miltä opiskelun ja urheilun yhdistäminen näyttää ja tuntuu, millainen paikka Espoo on treenata ja opiskella. 

#UrheastiHuipulle -somehaasteen ohje urheilijaopiskelijoille: 

 1. Haluamme kuulla kokemuksistasi nuorena urheilijana: voit kertoa esimerkiksi siitä, miten olet yhdistänyt tavoitteellisen urheilun ja opiskelun, miksi urheilu on ihanaa ja mitä se sinulle antaa, mihin tähtäät urallasi tai jotain muuta itsellesi tärkeää. Toteutuksesi voi olla esim. MyDay Reelsissä, feedpostaus kuvina tai tarina – toteuta omalla tyylilläsi.  

 1. Voit jakaa kokemuksesi missä tahansa somekanavassa, mutta me haluaisimme jakaa tarinasi Instagramissa. Joten jos olet Instassa, tägää mukaan @espoonlukiot / @omniasome, @espooliikkuu @urhea sekä oma koulusi ja seurasi.  
  Kokoamme @espooliikkuu ja @espoonlukiot IG-tilien kohokohtiin tägätyt julkaisut, jossa ne ovat näkyvillä kevään 2023 ajan. 

 1. Käytä feedpostauksissa hashtageja #EspooLiikkuu ja #EspoonLukiot #OmniaSome #UrheastiHuipulle + oman oppilaitoksesi ja seuran hashtageja.  

 1. Haasta opiskelu- ja treenikaverisi mukaan. Haluamme kuulla ja inspiroitua teistä! #UrheastiHuipulle  

 1. Kampanjan loppupuolella laitamme viestiä muutamalle tarinoita jakaneelle ja teemme hieman pidemmät haastattelutarinat omiin somekanaviimme.

 

Keneltä lisätietoja?

Haukilahden lukio
Heikki Taskinen
Urheilukoordinaattori
heikki.taskinen@opetus.espoo.fi

Leppävaaran lukio
Heikki Saloranta
Urheilukoordinaattori
heikki.saloranta@opetus.espoo.fi
+358 50 5631006

Omnia
Petra Sillanpää
Urheiluoppilaitospäällikkö
Petra.Sillanpaa@omnia.fi
+358 46 8515210

 • Kasvatus ja opetus
 • Lukiokoulutus