Ammattiura jalkapallon parissa odottaa Haukilahden lukion urheilulinjalta valmistunutta Roope Pauniota

9.11.2022 10.53Päivitetty: 9.11.2022 11.35
Jalkapalloilija Roope Paunio kävelee pallo käsissään.
Kuva: Roope Paunion kotialbumi

Roope Paunio pelaa lähes ammatikseen jalkapalloa Espoon Hongan liigajoukkueessa, ja valmistui Haukilahden lukiosta ylioppilaaksi keväällä 2022. Lukio-opinnot saivat hieman joustaa ammattilaisuran alettua, mutta Roopen mukaan opinnoissa pärjäsi hyvin oma-aloitteisuudella ja ennakoinnilla.

Jalkapallon pelaamisen Roope on aloittanut jo 4-vuotiaana, ja pelaajana hän onkin Hongan järjestelmällisen valmennuksen tulos. Tähtihetkikseen urheilijana Roope mainitsee Hongan ensimmäisen B-junioreiden suomenmestaruuden, sekä ensimmäisen juniorimaaottelunsa ja veikkausliigadebyyttinsä. Roope on moderni pelaaja, joka pelaa palloa paljon jalalla ja tykkää osallistua peliin maalilta käsin. Pelinlukutaito kuuluu Roopen ehdottomiin vahvuuksiin. Roope on usein nuoruudessaan ollut joukkueessa kapteenina, mikä on opettanut nuorelle pelaajalle johtajuutta.

Kentän ulkopuolella Roope myöntää olevansa uusien ihmisten kanssa hieman hiljaisempi, mutta tutussa seurassa humoristinen ja usein äänessä. Iän myötä uskallus puhua avoimemmin on kasvanut. Muihin harrastuksiin on aiemmin kuulunut esimerkiksi rumpujen soitto ja breakdance, ja nykyisin aktiiviseen elämäntyyliin kuuluvat futikselle vastapainona toimivat mailapelit, kuten sulkapallo, padel ja tennis. Roope korostaa kovan työn ja ystävällisyyden merkitystä, ja sitä, että kaikilla olisi samat mahdollisuudet kehittää itseään, kun on vaan valmis tekemään töitä menestyksen eteen. Hyväntuulisuus ja ystävällisyys ovat vahvasti läsnä Roopen tavassa puhua haastavistakin asioista.

Miten opintojen ja urheilun yhteensovittaminen onnistuu?

Millaista jalkapalloilijan arki lukiossa on ollut? Treenejä on noin kymmenen kertaa viikossa, joista yleensä neljät treenit ovat varsinaisia futistreenejä ja loput oheisharjoittelua salilla. Tämän lisäksi pelataan yleensä joka viikonloppu. 

Haukilahden lukio on tarjonnut hyvät menestymisen edellytykset, sillä opinnot ovat joustaneet tarpeen mukaan. Roope kävi lukion neljään vuoteen – hän suoritti ensimmäiset kaksi vuotta lukiosta tehokkaasti, mutta viimeiset pari vuotta opinnot olivat hieman kevyempiä, mikä onkin sopinut hyvin yhteen edustusjoukkueessa pelaamisen kanssa. Opintoja on saanut suoritettua etänä, ja tehtäviin on saanut tarvittaessa lisäaikaa. Kaikesta on selvinnyt hyvin, kun on itse ollut oma-aloitteinen asioiden hoitamisessa ja muutosten sopimisessa.

Ylioppilastodistukseen Roope sai arvosanat terveystiedon, englannin, pitkän matematiikan, psykologian sekä äidinkielen kirjoituksista. Kiinnostusta jatko-opintoihin esimerkiksi psykologian parista löytyy, ja tulevaisuudessa voisi olla mielenkiintoista keskittyä esimerkiksi urheilupsykologiaan, mutta jalkapallo ja vasta alussa oleva ammattilaisura menevät toistaiseksi ihan kirkkaasti opintojen edelle.

Roopella on tavoitteena pelata hyvä, stabiili ammattilaisura ulkomailla. Lapsena koetut kiiltokuvamaiset haaveet isoista joukkueista, kuten Manchester Unitedista, ovat vaihtuneet omalle pelityylille tärkeämpien tekijöiden priorisointiin; parasta olisi löytää omalle pelityylille sopiva joukkue, jossa pääsee näyttämään vahvuuksiaan ja hyödyntämään omaa pelifilosofiaa. Oman tyylin ja arvojen noudattaminen on Roopen mielestä tärkeää myös mahdollisissa tulevissa yhteistyökumppanuuksissa - jos hänellä olisi joskus yhteistyökumppaneita, hän haluaisi toimia sellaisten tahojen kanssa, jotka ovat aidosti mukana urheilun ja urheilijan puolella.

Tekstin on kirjoittanut Laurean opiskelija Oona Uusitalo osana opintojaan

Tutustu Espoon urheiluoppilaitoksiin ja pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urheaan.

Espoossa on erinomaiset mahdollisuudet yhdistää opiskelu ja ja urheilu-ura.

 

Haukilahden lukion urheilulinjalla opiskelleella Roope Pauniolla on tavoitteena pelata hyvä, stabiili ammattilaisura ulkomailla. Parasta olisi löytää omalle pelityylille sopiva joukkue, jossa pääsee näyttämään vahvuuksiaan ja hyödyntämään omaa pelifilosofiaa.Kuva: Roope Paunion kotialbumi
  • Lukiokoulutus
  • Haukilahden lukio
  • Kasvatus ja opetus