Målvakt med bara skrivningarna kvar

9.11.2022 11.13

Roope Paunio spelar fotboll nästintill professionellt i Espoon Honkas ligalag och är på väg att utexamineras som student från Haukilahti gymnasium i vår. Gymnasiestudierna har fått vara lite mer flexibla då karriären som professionell fotbollsspelare har börjat, men enligt Roope klarar man av studierna med egna initiativ och förutseende.

Roope började spela fotboll redan som 4-åring och som spelare är han också ett resultat av Honkas systematiska coachning. Som sina stora ögonblick nämner Roope Honkas B-juniorers första finska mästerskap samt sin första juniormatch och debuten i Veikkausliiga. Roope är en modern spelare, som spelar fotboll mycket aktivt och tycker om att delta i spelet från målet. Spelkunskaperna hör till Roopes absolut främsta styrkor. När Roope var yngre var han ofta lagkapten, vilket lärt denna unge spelare ledarskap.

Utanför spelplanen medger Roope att han är lite tystare runt nya människor, men när han väl lär känna dem är han humoristisk och pratar mycket. Med åldern har han också vågat börja prata mer öppet. Hans andra hobbyer har tidigare omfattat till exempel trumspel och breakdance, och numera innefattar hans aktiva livsstil olika racketspel, såsom badminton, padel och tennis, som fungerar som en bra motvikt till fotbollen. Roope betonar betydelsen av hårt arbete och vänlighet, och att alla ska samma möjligheter att utveckla sig själva, bara man är redo att arbeta för framgångarna. Gladlyntheten och vänligheten är starkt närvarande även då Roope pratar om mer utmanande saker.

Hur går det med att kombinera studierna och idrotten?

Haukilahti gymnasium har även erbjudit goda förutsättningar för framgångar, eftersom studierna har vid behov varit flexibla. Roope går fjärde året i gymnasiet – han genomförde de två första gymnasieåren effektivt, men de senast två åren har studierna varit lite lättare, vilket också har passat bra med spelandet i representationslaget. Han har fått studera på distans och har vid behov fått extra tid till uppgifterna. Han har klarat sig bra i allt, då han har varit initiativtagande i att sköta allt och komma överens om ändringar. I studentexamensbetyget får Roope vitsord för skrivningar i hälsokunskap, engelska, avancerad matematik, psykologi och modersmål. Intresset för fortsatta studier finns, till exempel inom psykologi, och i framtiden skulle det kanske vara intressant att fokusera på exempelvis idrottspsykologi, men fotbollen och den begynnande professionella karriären går för närvarande klart förbi studierna.

Hur ser vardagen ut för att fotbollsspelare? Det kan vara tio träningar i veckan, varav vanligen fyra träningar är faktiska fotbollsträningar och resten kompletterande träningar på gymmet. Utöver detta spelas matcher i stort sett varje veckoslut. Att vara ung spelare i ett erfaret lag är annorlunda, när man tidigare har varit lagkapten. En stor del av livet kretsar kring fotboll – Roope har även tillfrågats om att träna målvakter. Roopes mål är att spela en bra, stabil professionell karriär utomlands. Barndomsdrömmarna om de stora lagen, såsom Manchester United, har bytts mot prioritering av faktorer som är viktigare för den egna spelstilen. Det bästa vore att hitta ett lag som passar hans egen spelstil, där han får möjlighet att visa sina styrkor och utnyttja sin egen spelfilosofi. Roope tycker att det är viktigt att följa sin egen stil och sina egna värderingar också i eventuella framtida samarbeten –om han någon gång skulle ha samarbetsparter, skulle han vilja arbeta med sådana instanser som genuint är med på idrottens och idrottarens sida.

Texten producerad av Oona Uusitalo, Laurea amk

 

I Esbo är möjligheterna att kombinera studier och idrottskarriär utmärkta. Bekanta dig med idrottsläroanstalterna i Esbo och med huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea. Läs mera om Idrottsläroanstalter.

 

Roopes mål är att spela en bra, stabil professionell karriär utomlands.
  • Gymnasieutbildning
  • Haukilahden lukio
  • Fostran och lärande