Jääkiekkoa pienestä pitäen – tähtäimessä ammattilaisura

26.9.2022 7.29Päivitetty: 13.10.2022 9.15
Jääkiekkoilija Iiro Hakkarainen kuvattuna jäähallissa pokaali käsissään.
Jääkiekkoilija Iiro Hakkarainen on onnistunut yhdistämään luontevasti opinnot Leppävaaran lukion urheililinjalla ja päämäärätietoisen jääkiekon pelaamisen.Kuva: Anni Hakkarainen

Leppävaaran lukion urheilulinjalla opiskeleva Kiekko-Espoon U18-joukkueen hyökkääjä Iiro Hakkarainen on pelannut jääkiekkoa pienestä pitäen. Hänellä on tavoitteet korkealla ja tähtäimessä tehdä jääkiekosta ammatti.

Iiro Hakkarainen on syntynyt Helsingissä, mutta muutti Espooseen ennen koulun alkua. Jääkiekon hän aloitti 4-vuotiaana, joten jääkiekkouraa on takana jo 14 vuotta. Erityisenä vahvuutenaan pelaajana Iiro pitää erittäin kovaa työmoraalia. Tähänastisen pelaajauran tähtihetkiksi hän mainitsee valinnan Pohjola-leirille ja siellä Fairplay-palkinnon saamisen.

Urheilulukio oli Iirolle selvä valinta. Hän kertoo halunneensa urheilulukioon, sillä hänellä oli ja on edelleen tavoitteet jääkiekossa korkealla.  Iiro arvostaa sitä, että Leppävaaran lukiossa ollaan joustavia ja mahdollistetaan siten harjoituksiin ja peleihin osallistuminen. Joustavuuden edellytyksenä on Iiron mukaan kuitenkin se, että sovitut tehtävät on tehty ja opinnot etenevät.

Urheilulukiossa opiskelu ja urheilijaopiskelijan viikkoaikataulu

Iloiseksi, vilkkaaksi ja kunnianhimoiseksi kuvaillulla Iirolla on aamuharjoitukset kolme ja iltaharjoitukset kuusi kertaa viikossa. Jos päivään sisältyy sekä aamu- että iltaharjoitukset, päivälle voi tulla mittaa 12 tuntia. Aamuharjoitusten jälkeen Iiro suuntaa kouluun oppitunneille ja niiden jälkeen joko suoraan tai kodin kautta iltaharjoituksiin. Iiro kertoo, että opiskelun ja urheilun yhdistäminen sujuu ajan myötä muodostuneiden rutiinien ansiosta hyvin, vaikkakin koeviikkojen aikana koulun, kokeisiin lukemisen ja urheilun yhdistäminen vaatii erityistä aikataulutusta.

Urheilijaopiskelijat saavat joka jaksossa urheilusta 1 kurssin, eli vuosittain 5 kurssia ja kolmivuotisen lukion ajalta 15 kurssia. Tämä antaa Iiron mukaan mahdollisuuden panostaa enemmän itseä kiinnostaviin ja omia tavoitteita tukeviin kursseihin. Leppävaaran lukiossa on myös urheilijaopiskelijoille suunnattuja erityisiä urheilijakoulutuksia. Edellisen lukuvuoden koulutuksissa puhuttiin muun muassa levon merkityksestä ja annettiin vinkkejä, miten pystyy nukkumaan paremmin.

Kysyttäessä, mikä on parasta urheilulukiossa opiskelussa, Iiro vastaa: ”No ehkä just se, että urheilu tehdään helpoksi, treeneissä on helppo käydä ja koulu on aika lähellä treenipaikkoja. Ja se joustavuus on toinen.”

Psykologia kiinnostaa

Jääkiekon ulkopuolisiakin urasuunnitelmia Iirolla on. Hän kertoo miettineensä, että haluaisi ehkä olla urheilupsykologi tai vastaava, koska lukee mielellään psykologiaa ja pitää psykologiaa mielenkiintoisena. Iiro myös kokee, että urheilijataustasta olisi urheilupsykologin työssä paljon hyötyä. Ensin tulee kuitenkin jääkiekko ja tavoite ammattilaisurasta.  

 

Tekstin on toimittanut Laurea ammattikorkeakoulun opiskelija Riikka Perälahti osana opintojaan. 

  • Lukiokoulutus
  • Kasvatus ja opetus
  • Leppävaaran lukio