Ishockey från barnsben – sikte inställt på en professionell karriär

13.10.2022 8.58

Kiekko-Espoos anfallare i U18-laget, Iiro Hakkarainen går den idrottsinriktade linjen på Leppävaaran lukio (Alberga gymnasium) och har spelat ishockey ända sedan barnsben. Han har höga mål och har siktet inställt på att göra karriär som ishockeyspelare.

Iiro Hakkarainen föddes i Helsingfors, men flyttade till Esbo före skolstarten. Han började spela ishockey som 4-åring, vilket innebär att han redan har en 14 år lång hockeykarriär bakom sig. Som sin särskilda styrka som spelare ser Iiro sin oerhört höga arbetsmoral. Som stora ögonblick i spelarkarriären hittills nämner han valet till Pohjola-lägret och att där få Fairplay-priset.

Idrottsgymnasiet var ett självklart val för Iiro. Han berättar att han ville börja på idrottsgymnasium, eftersom han hade och fortfarande har som mål att klättra högt inom ishockeyn.  Iiro värdesätter att man i Leppävaaran lukio (Alberga gymnasium) är flexibla och på så sätt möjliggör träningar och deltagande i matcher. En förutsättning för flexibiliteten är enligt Iiro dock att överenskomna uppgifter görs och att studierna framskrider.

Att studera på idrottsgymnasium och idrottsstudentens veckoschema

Iiros beskrivs som glad, livlig och ambitiös, och han har morgonträningar tre gånger i veckan och kvällsträningar sex gånger i veckan. Om dagen omfattar både morgon- och kvällsträning, kan dagen bli upp till 12 timmar lång. Efter morgonträningarna går Iiro till skolan för att delta på lektioner och efter dem antingen direkt eller via hemmet till kvällsträningen. Iiro berättar att det tack vare rutiner, som formats med tiden, går bra att kombinera studierna och idrotten, även om det under provveckorna i skolan krävs lite speciella arrangemang med tidsschemat för att hinna med allt.

Idrottselever får för varje period 1 kurs för idrotten, det vill säga 5 kurser per år och 15 kurser för ett treårigt gymnasium. Detta ger Iiro möjlighet att satsa mer på kurser som intresserar honom och som stöder hans egna mål. I Leppävaaran lukio (Albergas gymnasium) finns även särskilda idrottsutbildningar riktade till idrottselever. I utbildningarna under föregående läsår pratades det bland annat om betydelsen av vila och gavs tips på hur man kan sova bättre.

På frågan om vad som är bäst med att studera på ett idrottsgymnasium, svarar Iiro: ”Nå, kanske just det att man gör idrottandet enkelt, det är lätt att ta sig till träningarna och skolan ligger ganska nära träningsställena. Och så flexibiliteten, så klart.”

Psykologi intresserar

Iiro har karriärplaner även utanför ishockeyn. Han berättar att han har funderat på om han kanske skulle vilja bli idrottspsykolog eller något motsvarande, eftersom han gärna läser psykologi och känner att det är intressant. Iiro upplever även att hans idrottsbakgrund skulle vara till stor nytta i arbetet som idrottspsykolog. Men först kommer dock ishockeyn och målet om att bli professionell spelare. 

 

Texten redigerad av Riikka Perälahti

  • Gymnasieutbildning
  • Fostran och lärande
  • Leppävaaran lukio