Kovaa treeniä positiivisella fiiliksellä - Sarah Asfar yhdistää tavoitteellisen sulkapallon pelaamisen ja lukio-opinnot

9.11.2022 11.45Päivitetty: 14.11.2022 10.39
Sulkapallonpelaaja Sarah Taqi Asfar pelaamassa kentällä.
Kuva: Sarah Taqi Asfarin kotialbumi

Haukilahden lukiossa opiskeleva Sarah Asfar on Tapiolan Sulkaa edustava menestynyt sulkapalloilija, joka on motivoitunut urheilun lisäksi myös opinnoissaan.

Kovaa treeniä positiivisella fiiliksellä

Kipinä sulkapallon harjoitteluun syttyi, kun Sarah pelaili sulkapalloa kotipihalla isänsä kanssa. Kotipiha vaihtuikin nopeasti tavoitteelliseen treenaamiseen ja kisakenttiin. Kovasta kisamotivaatiosta huolimatta, Sarah korostaa yhdessä tekemisen ja positiivisen fiiliksen merkitystä ˗ eihän lukio-opintojen ja huipulle tähtäävän treenaamisen täyttämiä pitkiä päiviä jaksaisi ilman hyvää yhteishenkeä. Sarah eteni sulkapallossa kilpatasolle jo ala-asteikäisenä. Ennen tätä, hän oli harrastanut luistelua ja uimista.

Iloinen nuori urheilija on kotoisin Espoosta, jossa hän asuu perheensä kanssa. Sarahin vanhemmat ovat kotoisin Intiasta ja he ovat muuttaneet Suomeen jo ennen kuin Sarah syntyi vuonna 2004. Isä on ollut merkittävä vaikuttaja Sarahin sulkapallouralla, sillä Sarahin uran tukemisen lisäksi, hän on vuosien varrella jaksanut harjoitella paljon Sarahin kanssa. Perheen kodissa riittää vilskettä, ja he puhuvat suomen lisäksi englantia ja hindiä. Sarah on käynyt peruskoulunsa kokonaan englanniksi, ja lisäksi opiskellut ranskan kieltä, mikä on ollut hyödyksi kisamatkoilla Euroopassa.

Ammattiurheilu ja korkeakouluopinnot matemaattisten aineiden parissa kiinnostavat

Ranska onkin yksi aineista, joihin Sarah aikoo keskittyä ylioppilaskirjoituksissaan. Pääasiassa häntä kiinnostavat kuitenkin matemaattiset tieteenalat; muita tulevia yo-koitoksia ovat pakollisten äidinkielen ja englannin kirjoitusten lisäksi fysiikka, matematiikka ja lisäksi psykologia. Sarah kertoo olevansa ammattiurheilun lisäksi kiinnostunut korkeakouluopinnoista joko matematiikan tai fysiikan parissa, tai mahdollisesti jollain teknillisellä alalla. Sarah aikoo suorittaa lukion 3,5 vuoteen, mikä lisää hieman joustoa viikoittaisissa aikatauluissa.

Lukio-opintojen ja tavoitteellisen urheilun yhteensovittamisessa auttavat lukion aikuiset ja riittävä uni

Opintojen ja urheilun yhteensovittaminen on haastavaa, mutta ei missään nimessä mahdotonta. Urheilulukion aamutreeneistä muodostuvien kurssien ja opintojen joustavuuden lisäksi, koululta saa tukea. Sarah mainitsee esimerkiksi lukion urheilukoordinaattorista olevan apua, sillä hänen kanssaan voi jutella, ja saada apua opintojen ja urheilun yhdistämiseen. Sarah on hahmottanut itselleen sopivan opiskelutekniikan ja rytmin; kun keskittyy hyvin tunneilla, ei tarvitse tehdä niin paljoa kotona. Joskus joutuu toki valitsemaan koulun ja treenien välillä, että kokonaisuus pysyy tasapainossa. Sarah korostaa riittävän unen saannin merkitystä oman jaksamisen tukena, ja vinkkaa muille opiskelijoille, että kannattaa valita aikaisin nukkumaan meneminen puhelimen käytön sijaan. Riittävä ravinto on myös tärkeässä osassa urheilijan jaksamisessa – Sarah kiittääkin äitiään siitä, että äiti jaksaa laittaa hyvää kotiruokaa urheilijalle.

Seura on toinen perhe

Sarah kuvailee lukion ja treenien täyteisten päivien olevan pitkiä, mutta hän kertoo, että huippuhyvän yhteishengen vuoksi koulun jälkeen treenihallille on siitä huolimatta aina mukava mennä. Sarah edustaa Tapiolan Sulkaa ja treenaa pääasiassa Tapiolan Esport Centerillä. Seuran valmentajina toimivat Lasse Lindelöf sekä Joona Lepistö, ja lisäksi Sarah on alkanut valmentautua myös Anu Niemisen ja Jaana Mäkelän opissa. Sarahilla on sulkapallon parista paljon kavereita, ja seura on hänelle omalla tavallaan kuin toinen perhe - eikä mikään ihme, sillä aikaa hallilla tulee vietettyä paljon. Treenejä on yhteensä 12 kertaa viikossa, mukaan luettuna oheisharjoittelu. Omien treeniensä ohella Sarah myös valmentaa nuorempia sulkapalloilijoita kaksi kertaa viikossa.

Parhaimmiksi muistoikseen urheilun parissa Sarah kertoo edustukset Euroopan mestaruuksissa vuosina 2017 ja 2019.  Tavoitteena sulkapallossa Sarahilla on edetä nuorten maajoukkueesta aikuisten joukkueeseen, ja haaveissa on päästä myös World Tourille ja saavuttaa EM-mitali. Apuna matkalla kansainväliselle uralle on Sarahin mailapelivarustesponsori Sulkakauppa.fi, mutta tulevaisuudessa kisamatkoihin tarvitaan myös muita yhteistyökumppaneita. Kansainvälisten arvokisojen lisäksi Sarah nauttii kotikisoista. Kotikisoihin liittyy myös tiettyjä rutiineja, kuten perinteiset kisapäivän eväät; karjalanpiirakoita ja kunnon maitokaakaota ei pääse nauttimaan kisapäivinä ulkomailla.

Tekstin on kirjoittanut Laurea amk:n opiskelija Oona Uusitalo osana opintojaan

Tutustu Espoon urheiluoppilaitoksiin ja pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urheaan.

Espoossa on erinomaiset mahdollisuudet yhdistää opiskelu ja ja urheilu-ura.

Sarah Asfar kuvailee lukion ja treenien täyteisten päivien olevan pitkiä, mutta hän kertoo, että huippuhyvän yhteishengen vuoksi koulun jälkeen treenihallille on siitä huolimatta aina mukava mennä. Tavoitteena sulkapallossa Sarahilla on edetä nuorten maajoukkueesta aikuisten joukkueeseen, ja haaveissa on päästä myös World Tourille sekä saavuttaa EM-mitali.Kuva: Jere Kokko
  • Lukiokoulutus
  • Haukilahden lukio
  • Kasvatus ja opetus