Badminton och intresse för matematik och naturkunskap

9.11.2022 12.20

Sarah Asfar studerar vid Haukilahti gymnasium och är en framgångsrik badmintonspelare, som representerar Tapiolan Sulka. Utöver i idrotten, är hon även motiverad i studierna.

Gnistan till badmintonträningarna tändes när Sarah spelade badminton med sin pappa hemma på gården. Gården därhemma byttes snabbt mot mer målinriktad träning och tävlingsbanor. Trots sin vinnarskalle betonar Sarah vikten av att göra tillsammans och betydelsen av en positiv känsla – inte skulle man orka med långa dagar fyllda med gymnasiestudier och träning som siktar till toppen utan en god gemenskapskänsla. Inom badminton tog sig Sarah till tävlingsnivå redan i lågstadiet. Före det hade hon haft skridskoåkning och simning som hobbyer.

Denna glada, unga idrottare bor i Esbo med sin familj. Sarahs föräldrar kommer från Indien och de flyttade till Finland redan innan Sarah föddes 2004. Pappan har varit en betydande influens i Sarahs badmintonkarriär, eftersom han inte bara har stöttat Sarahs karriär, utan har också under årens lopp outtröttligt orkat träna med Sarah. Familjens hem är fyllt av liv och rörelse och utöver finska, talar de även engelska och hindi. Grundskolan genomförde Sarah helt på engelska och studerade dessutom franska, vilket är till nytta på tävlingsresorna i Europa.

Franska är också ett av de ämnen som Sarah har för avsikt att fokusera på i sina studentskrivningar. Hennes huvudsakliga intresse ligger dock i de matematiska vetenskaperna. Andra kommande gymnasieprövningar omfattar förutom de obligatoriska skrivningarna i modersmål och engelska, även fysik, matematik och dessutom psykologi. Sarah berättar att hon utöver professionell idrott är intresserad av högskolestudier antingen inom matematik eller fysik, eller eventuellt inom något tekniskt område. Sarah avser att klara av gymnasiet på 3,5 år, vilket ger lite mer flexibilitet i veckoschemat.

Det är en utmaning att få ihop studierna och idrotten, men på intet sätt omöjligt. Utöver idrottsgymnasiets morgonträningar, som bildar kurser och flexibiliteten i studierna, får man stöd av skolan. Sarah nämner att till exempel gymnasiets idrottssamordnare är till hjälp, för hen kan man prata med och får hjälp med att kombinera studierna och idrotten. Sarah har kommit fram till en studieteknik och -rytm som passar henne: när hon fokuserar väl på lektionerna, behöver hon inte göra så mycket hemma. Ibland måste hon dock välja mellan skolan och träningarna, så att helheten bibehåller sin balans. Sarah betonar vikten av tillräckligt med sömn som stöd för den egna orken och tipsar andra studerande att det lönar sig att lägga sig tidigt i stället för att hålla på med telefonen. Tillräckligt med näring spelar också en viktig roll i denna idrottares ork – och Sarah tackar också sin mamma för att hon orkar laga god hemlagad mat till henne.

Sarah beskriver dagarna fyllda med gymnasiearbete och träningar som långa, men tillägger att tack vare den oerhört goda gemenskapskänslan, är det trots långa dagar alltid roligt att ta sig till träningshallen. Sarah representerar Tapiolan Sulka och tränar i huvudsak i Esport Center i Hagalund. Föreningens tränare är Lasse Lindlöf och Joona Lepistö, och Sarah har dessutom börjat träna under Anu Nieminen och Jaana Mäkelä. Sarah har hittat många vänner inom badmintonspelandet och föreningen är på sitt sätt som en andra familj för henne – och det är inte så konstigt med tanke på all den tid hon tillbringar i hallen. Antalet träningar uppgår till 12 i veckan, inklusive kompletterande träning. Vid sidan av sina egna träningar, tränar Sarah även yngre badmintonspelare två gånger i veckan.

Hennes bästa minne från idrotten är representationerna i Europamästerskapen 2017 och 2019.  Sarahs mål med badminton är att avancera från juniorlandslaget till vuxenlaget och hon drömmer även att komma med på World Tour och vinna en EM-medalj. Som hjälp på vägen mot en professionell karriär har Sarah racketspelutrustningssponsorn Sulkakauppa.fi, men i framtiden kommer matchresorna att kräva också andra samarbetsparter. Utöver internationella mästerskap, tycker Sarah om matcher på hemmaplan. Matcherna på hemmaplan är även förknippade med vissa rutiner, såsom den traditionella matsäcken på matchdagen. Karelska piroger och riktig mjölkchoklad är inte möjligt att få tag i på matchdagar utomlands.

Texten producerad av Oona Uusitalo

I Esbo är möjligheterna att kombinera studier och idrottskarriär utmärkta. Bekanta dig med idrottsläroanstalterna i Esbo och med huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea. Läs mera om Idrottsläroanstalter.

Sarah beskriver dagarna fyllda med gymnasiearbete och träningar som långa, men tillägger att tack vare den oerhört goda gemenskapskänslan, är det trots långa dagar alltid roligt att ta sig till träningshallen. Sarahs mål med badminton är att avancera från juniorlandslaget till vuxenlaget och hon drömmer även att komma med på World Tour och vinna en EM-medalj.
  • Gymnasieutbildning
  • Haukilahden lukio
  • Fostran och lärande