Urheilijan kaksoisuraa edistämässä – Maija Koota matkalla jalkapallon huipulle lukio-opintojen ohella

26.9.2022 7.39Päivitetty: 3.3.2023 8.44
Jalkapalloilija Maija Koota kuvattuna vihreissä pelivaatteissa kentällä. Koota kävelee.
Jalkapalloilija Maija Koota edustaa HJK:ta. Koota opiskelee Leppävaaran lukion urheilulinjalla.Kuva: Kalevi Hämäläinen

Maija Koota on HJK:n jalkapallomaalivahti ja toisen vuoden urheilulinjan lukio-opiskelija Leppävaaran lukiossa. Maija yhdistää urheilun ja opiskelun - tavoitteena valmistua lukiosta kolmessa vuodessa ja samalla tähdätä omassa lajissa mahdollisimman korkealle.

Maija on aloittanut pitkän jalkapallouransa jo viisivuotiaana jalkapallokoulussa kaverin kannustamana. Jalkapallosta tuli Maijalle muutaman vuoden jälkeen erityinen harrastus. Maija pelasi 10 vuotta Espoon Palloseurassa, kunnes liittyi vastikään vuonna 2019 Helsingin jalkapalloklubiin. Pian siitä heidän joukkueensa voitti B-tyttöjen Suomen mestaruuden. Maija on pelannut ensimmäiset maajoukkuepelinsä viime vuonna ja jalkapalloura ulkomailla onkin tähtäimessä opiskelujen jälkeen. Päämäärätietoiseksi ja periksiantamattomaksi urheilijaksi itseään kuvaavalle Maijalle urheilu on ykkösasia.

Maija opiskelee Leppävaaran lukion urheilulinjalla, ja on aloittanut jo ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisen lukion toisena vuonna. Tavoitteena on menestyä sekä opinnoissa että urheilussa. Maija haluaisi, että myös lukion jälkeiset jatko-opinnot keskittyisivät urheiluun tai liikuntaan.

Lukio-opinnot ovat olleet haaveissa jo pitkään ja nimenomaan urheilulinjalle pääsy oli Maijalle ensisijaisen tärkeää. Jalkapallotreenejä on jopa seitsemän kertaa viikossa ja pelejä joka viikonloppu. Urheilun ja opiskelun yhdistäminen Leppävaaran lukiossa on ollut vaivatonta ja joustavaa.

’’Täällä luotetaan urheilijoihin”

Maija kehuu Leppävaaran lukion tiloja sekä sitä, että koulussa ollaan urheilijoiden puolella. Urheilun yhdistäminen opintoihin olisi mahdotonta ilman joustavaa aikataulusuunnittelua. Maija käy joka päivä Helsingissä treenaamassa oman seuran treeneissä, mutta myös koulu tarjoaa valmennusta siitä kiinnostuneille opiskelijoille. Maija on käynyt koulun kautta esimerkiksi psyykkisen valmennuksen kurssin.

Koska urheilijoilla kuluu aikaa urheiluun runsaasti, on se huomioitu koulussa edistymisessä. Urheilijat saavat yhteensä lukio-opintojen aikana aamutreeneistä 15 kurssia. Lukio-opinnot ja päivittäiset treenit vaikuttavat myös jaksamiseen. Maija korostaa tässä yhtälössä unen tärkeyttä.

HJK:ssa toteutetaan hybridiakatemiamallia, joka tukee urheilijan kaksoisuraa läpi opintojen huippu-urheilijaksi. Treenejä on viikolla aamuisin kolmet, ja iltaisin neljät tai viidet. Iltatreeneihin mennään suoraan koulusta ja ne päättyvät viimeistään kuudelta. Näin myös opiskelulle jää enemmän aikaa. Huippu-urheilijan uraan keskittyminen on helpompaa, kun opinnot eivät tuota ylimääräistä stressiä ja työläitä lisätehtäviä – ja se Leppävaarassa onkin huomioitu. Hyvin suunnitellut ja joustavat aikataulut mahdollistavat keskittymisen vuorollaan kumpaankin Maijalle tärkeään asiaan, opintoihin ja huippu-urheiluun.

 

Tekstin on tuottanut Laurea ammattikorkeakoulun opiskelija Roosa Koivisto osana opintojaan.

Tutustu Espoon urheiluoppilaitoksiin ja pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urheaan

  • Lukiokoulutus
  • Kasvatus ja opetus
  • Leppävaaran lukio