Främjande av en dubbelkarriär – på väg mot toppen vid sidan av studierna

13.10.2022 8.53Uppdaterad: 3.3.2023 8.44
Jalkapalloilija Maija Koota edustaa HJK:ta. Koota opiskelee Leppävaaran lukion urheilulinjalla.

Maija Koota är HJK:s fotbollsmålvakt och går andra året på idrottslinjen i Leppävaaran lukio (Alberga gymnasium). Maija kombinerar idrott och studier – målet är att klara av gymnasiet på tre år och samtidigt sikta så högt som möjligt inom den egna idrotten.

Maija inledde sin långa fotbollskarriär redan som femåring i fotbollsskolan, på uppmaning av sin kompis. Efter några år blev fotbollen en speciell hobby för Maija. Maija spelade i 10 år i Espoon Palloseura, tills hon 2019 anslöt sig till Helsingin jalkapalloklubi (Helsingfors fotbollsklubb). Strax därefter vann hennes lag B-flickornas finska mästerskap. Maija spelade sin första landslagsmatch förra året och efter studierna siktar hon på en professionell fotbollskarriär utomlands. Hon beskriver sig själv som en målmedveten och orubblig idrottare, och idrotten är hennes högsta prioritet.

Maija har redan nu under andra året i gymnasiet börjat förbereda sig inför studentskrivningarna och målet är att bli framgångsrik både i studierna och idrotten. Maija har även funderat på alternativet med fortsatta studier, som också de är fokuserade på idrott eller motion. Gymnasiestudierna har länge varit en dröm och att komma in på just idrottslinjen var oerhört viktigt för Maija. Hon tränar fotboll upp till sju gånger i veckan och spelar matcher varje veckoslut. Att kombinera idrott och studier på Leppävaaran lukio (Alberga gymnasium) har varit smidigt och flexibelt.

Här litar man på idrottarna

Maija berömmer gymnasiets skollokaler och att man på skolan är på idrottarnas sida. Att kombinera idrott med studier skulle vara omöjligt utan flexibel schemaplanering. Hon tränar varje dag i Helsingfors på den egna klubbens träningar, men också skolan erbjuder träning för dem som är intresserade. Maija har via skolan gått en kurs i psykisk träning.

Eftersom idrottare lägger ned så mycket tid på idrotten, har också det beaktats i framgångarna i skolan. Under gymnasiestudierna får idrottarna totalt 15 kurser för morgonträningarna. Gymnasiestudierna och dagliga träningar påverkar också orken. I denna ekvation betonar Maija vikten av god sömn.

I HJK genomförs hybridakademimodellen, som stöder idrottarens dubbla karriär genom studierna till toppidrottare. Under veckan hålls tre morgonträningar och fyra eller fem på kvällstid. Till kvällsträningen går man direkt från skolan och de slutar senast klockan sex. På det här sättet blir det också mer tid över för studierna. Det är enklare att fokusera på en karriär som toppidrottare när studierna inte orsakar överdriven stress eller genererar arbetsamma extra uppgifter – och detta har man verkligen uppmärksammat på Leppävaara. Välplanerade och flexibla scheman gör det möjligt att växelvis fokusera på båda dessa saker som är viktiga för Maija, studierna och toppidrott.

 

Texten producerad av Roosa Koivisto

  • Gymnasieutbildning
  • Fostran och lärande
  • Leppävaaran lukio