Urban Greening Plan – luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja luonnon virkistyskäytön edistäminen Espoossa

Urban Greening Plan on julkaisu, jonka Euroopan komissio suosittelee kaupunkeja laatimaan perustuen EU:n biodiversiteettistrategiaan. Espoon Urban Greening Plan kuvaa sellaisia käytäntöjä ja toimenpiteitä, jotka sisältyvät jo valmistuneisiin toimenpideohjelmiin ja -suunnitelmiin. Näiden suunniteltujen ja osin jo toteutettujen toimenpiteiden avulla Espoo tukee viheralueiden laatua, ekologista kytkeytyneisyyttä, ekosysteemipalveluita ja luonnon virkistyskäyttöä. Julkaisun on koonnut Espoon ympäristönsuojelu.

Espoon Urban Greening Plan julkaistaan kevään 2024 aikana suomeksi ja englanniksi tällä sivulla.

Tiivistelmä

Espoo on yksi Suomen nopeimmin kasvavista kaupungeista. Nopea väestönkasvu edellyttää uusien asuinalueiden perustamista ja nykyisten asuinalueiden tiivistämistä. Samalla myös lähivirkistysmetsiä rakennetaan ja viheralueverkosto supistuu. Espoo-tarinassa eli kaupungin strategiassa Espoo on sitoutunut siihen, että kaupunkikehitys on luonnon monimuotoisuudesta huolehtivaa, sitä elvyttävää ja lisäävää.

Espoo oli vuosikymmenien ajan vilkas rannikko- ja maalaispitäjä. Kaupunki Espoosta tuli 1972 samoihin aikoihin, kun sen nykyinen, viidestä kaupunkikeskuksesta koostuva kaupunkirakenne alkoi muotoutua.

Espoossa on suureksi kaupungiksi vielä poikkeuksellisen paljon monimuotoista luontoa, joka tarjoaa espoolaisille monenlaisia ekosysteemipalveluita. Yli 60 % Espoon maapinta-alasta on kasvillisuuden peitossa.

Espoo kartoittaa kaupungin luontoarvoja ja seuraa niiden kehitystä. Kaupunkisuunnittelu turvaa tärkeimmät luontoarvot, luonnon monimuotoisuuden kannalta keskeiset alueet ja riittävät virkistysalueet. Espoo kehittää jatkuvasti uusia työkaluja ja menetelmiä luontoarvojen laadun ja määrän turvaamiseksi.

Kaupunki- ja viheraluesuunnittelu varmistaa espoolaisille mahdollisuudet monipuoliseen virkistäytymiseen ja luontoharrastuksiin lähiluonnossa. Yleiskaava linjaa yleisellä tasolla kaupungin kehityksen suunnat, tavat ja painotukset. Asemakaava puolestaan osoittaa esimerkiksi lähivirkistysalueiden sijainnit ja ohjaa pihojen kasvillisuutta.Kuva: Hannu Vallas, Tage Strandström, Olli Urpela, dspmedia, Patrik Fagerström

Espoon kaupunkivihreän kehitystä ohjaavat ohjelmat ja suunnitelmat

Espoo turvaa luonnon monimuotoisuutta muun muassa perustamalla uusia luonnonsuojelualueita, torjumalla haitallisia vieraslajeja sekä perustamalla ja hoitamalla niittyjä. Rakennetuilla puisto- ja katualueilla esimerkiksi kotimaisten kasvilajien käyttö ja luonnonmukaiset hulevesien hallinnan menetelmät edistävät luonnon lajirikkautta. Kaupungin omistamien metsien hoidolla Espoo turvaa metsäluonnon monimuotoisuutta ja edistää niiden kestävää virkistyskäyttöä. Kaupunki rakentaa ja ylläpitää kattavaa ulkoilureittien ja luontopalveluiden verkostoa. Luonnonläheisyys on espoolaisille yksi kaupungin tärkeimmistä vetovoimatekijöistä.

Kaupungin tarjoamia luontoliikuntapalveluita ovat esimerkiksi luontopolut, uimarannat ja frisbeegolfradat sekä talvisin ylläpidettävät hiihtoladut. Lähes jokainen espoolainen asuu enintään 300 metrin päässä lähimmästä viher- ja virkistysalueesta.

Espoo kunnostaa järviä ja virtavesiä, jotka ovat luonnontilaltaan heikentyneitä tai rehevöityneitä. Kaupunki tarjoaa espoolaisille mahdollisuuden ottaa vastuuta oman lähiympäristönsä hoidosta. Espoo toteuttaa myös itse kunnostustoimia vesistöjen tilan parantamiseksi. Osallistava suunnittelu on osa espoolaista kaupunkisuunnittelua, viheraluesuunnittelua ja luonnonhoidon suunnittelua.

Mitä sinä voit tehdä?

Luonnon kokonaisheikentymättömyyden saavuttamiseksi Espoo on käynnistänyt Luontoviisas Espoo -työn. Työn tuloksena on tiekartta, joka määrittää Espoon päämäärät, toimintaperiaatteet ja kehittämistarpeet luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemipalveluiden turvaamiseksi.