Keran uusi katu

Kesällä 2022 pilotoimme tulevaisuuden katuympäristöä Kerassa. Pilotin tavoitteena oli tulevaisuuden Keran kestävän arjen ratkaisujen esitteleminen ja tutuksi tuominen. Kokemuksellinen ja tilallinen kokonaisuus kutsui vierailijat kokemaan ja visioimaan tulevaisuuden katuja sekä niiden tuottamiseen tarvittavia ratkaisuja. Kokonaisuus oli vierailtavissa kesäkauden 2022 ajan Keran halleilla.

Tulevaisuuden katuympäristön pilotti rakentuu Keran hallien sisäänkäynnin eteen. Kuva: Vessi Hämäläinen

Keran halleille(ulkoinen linkki) toteutettiin kesällä 2022 kokeilu, jossa tutkittiin tulevaisuuden kaupunkiratkaisuja ja -ympäristöä. Keran halleille sijoittuva kokonaisuus tutki ja esitteli tulevaisuuden kaupunkitilan tai katuympäristön mahdollisuuksia, Keran kestävän arjen ratkaisuja ja muotoilutapoja sekä vuorovaikutteisuutta. Uusi katu koostui mm. vehreistä istuskelupaikoista ja osallistavasta katutilasta: Miltä espoolainen katu voisi näyttää vuonna 2030?

Keran Uusi katu -nimeä kantava teos toteutettiin vastaamaan aidon katuympäristön olosuhteita ja mittakaavoja. Vierailijat pääsivät tutustumaan uusiin kaupunkiteknologioihin, oleskelun ja leikin mahdollisuuksiin katutilassa sekä luonnon monimuotoisuutta ja kiertotaloutta tukeviin ratkaisuihin. Kokeilun aikana haettiin ideoita ja näkemyksiä katutilan käyttöön yhdessä eri ikäisten kaupunkilaisten kanssa.  

Muodonmuutosta entisestä logistiikka-alueesta kestävän kehityksen lippulaivaksi läpikäyvä Keran alue tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön tulevaisuuden ratkaisujen testaamiseen. Katukokeilu sijaitsee väliaikaiskäytössä palvelevilla Keran halleilla, jonne sijoittuu muun muassa Suomen suurin muraalikeskittymä, lähituotantoa panimoista kaupunkiviljelyyn sekä lukuisi eri lajeja kattava urheilukeskus. 

Kokonaisuuden toteuttivat yhteistyössä Espoon kaupunki ja suunnittelijakolmikko Päivi Raivio (Parkly Oy), Kimmo Rönkä (Rönkä Consulting Oy) ja Pekka Pakkanen (Planetary Architecture Oy). 

Lue lisää Keran uuden kadun rakentamisesta sekä avajaisista!

Keran uusi katu rakennettiin Keran hallien sisäpihalle. Kuva: Vessi Hämäläinen

Lisätietoja ja yhteydenotot

Emmi Kauhanen

Kehittämispäällikkö040 553 2892

Tessa Armour

Erityisasiantuntija040 636 8818
Keran uuden kadun toteutti Puhdas ja älykäs - yhteistyön Kera -hanke Uudenmaanliiton myöntämällä Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 - rakennerahasto-ohjelman EAKR-rahoituksella.
Leppävaara