Tulevaisuuden katu avautui Keran halleilla

Keran uuden kadun avajaiset 16.6.2022 vetivät kesäsäästä nauttivia kaupunkilaisia Keran halleille. Hallien sisäänkäynnille johtava 40 metrin kokeilukadunpätkä näyttää suuntaa tulevaisuuden katuympäristöille.
Katumaalauksineen, penkkeineen ja viherseinineen se muistuttaa enemmänkin viihtyisää pihamaata. Tulevaisuuden katu onkin paljon enemmän kuin pelkkä liikenneväylä. Kadun suunnittelijakolmikko muistuttaa, että kotikatu on lähin ympäristömme, jossa tarvitaan tilaa myös oleskelulle, peleille ja leikille.
– Voisimme suhtautua katuun sellaisena tilana, jota käytetään eri tavoin eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina, arkkitehti Pekka Pakkanen kertoo.
Keran uusi katu onkin pullollaan kevyitä katuvarusteita, joita voi siirrellä ja vaihdella tarpeen mukaan.
Avajaisissa DJ soittaa musiikkia ja Espoon kestävän kehityksen osaamiskeskuksen väki tarjoilee avajaisvieraille kahvia ja pullaa. Erityisasiantuntija Tessa Armour kannustaa järjestämään paikalla erilaisia tilaisuuksia, lasten synttäreitä, katupiknikkejä tai vaikka valmistujaiset.
”Lupia ei tarvitse kysellä keneltäkään”, Armour lupaa. Ainoa ehto on, ettei katua saa sulkea.
Espoo-päivänä 26.8. kadulla järjestetään Suomen pienimmät katufestarit. Tänään kadun suurin vetonaula ovat kaksi työpajaa, joissa voi askarrella kukkaseppeleen omaan päähänsä tai hyönteishotellin pörriäisten asuinpaikaksi.
Entisestä logistiikka-alue Kerasta on rakentumassa tulevaisuuden kestävä asuinalue, jossa voi tehdä erilaisia kokeiluja. Keran minikatu on myös näyteikkuna erilaisia kestäviä kaupunkiratkaisuja kehittäville yrityksille. Tulevaisuuden katua on ollut rakentamassa suunnittelijoiden apuna kuusi eri yritystä. Kadun kierrätysmateriaaleista rakennettua sisäänkäyntipaviljonkia esittelee Petri Salmi Spolia Design Oy:stä.
”Paviljongin lasiseinät on kierrätetty vantaalaisesta toimistotalosta, puutavara läheiseltä siltatyömaalta”, Salmi kertoo.
Tämä on yrityksen ydinbisnestä, mahdollistaa uusi elämä purettavien rakennusten rakennusosille. Keran hallienkin siirto uuteen paikkaan olisi mahdollista, pohtii Salmi.
Hyperion Roboticsin yrittäjäkolmikko taas esittelee omia katukalusteitaan, yrityksen teknologialla tulostettuja betonisia kukkalaatikoita. Betonitulosteen muodon voi suunnitella vapaasti. Vain mielikuvitus on rajana, kun betoniesineitä valmistetaan uudella 3D-tulostustekniikalla. Ja mikä parasta, hiilidioksidipäästöjä tuottava sementti on yrityksen teknologiassa korvattu päästöttömällä sideaineella, jota valmistetaan kaivosteollisuuden sivuvirroista.
Teksti: Petja Partanen
Lisätietoja
- Kestävä kehitys
- Kaupunkikehitys
- Kaupunkitapahtumat Espoo