Framtidens gata öppnades vid Keran Hallit

Publicerad: 1.7.2022 5.37
Invigningen av framtidens gata skapade liv och rörelse framför ingången till Keran Hallit. Det går att ordna picknickar och födelsedagar där utan tillstånd.Bild: Kerttu Penttilä

Invigningen av Keras nya gata den 16 juni 2022 lockade stadsbor som njöt av sommarvädret till Keran Hallit. Den 40 meter långa försöksgatan, som leder till ingången till hallarna, visar vägen för framtidens gatumiljöer.

Med sina gatumålningar, bänkar och gröna väggar påminner den mer om en trivsam gård. Framtidens gata är också mycket mer än bara en trafikled. Planerartrion bakom utvecklingen av gatan påminner om att hemgatan är vår närmaste omgivning, där det behövs utrymme också för vistelse, spel och lekar.   

– Vi skulle kunna förhålla oss till gatan som ett utrymme som används på olika sätt under olika tider på året och dygnet, säger arkitekt Pekka Pakkanen.  

Försöksgatan i Kera har mängder av lätt gatuutrustning som kan flyttas och varieras efter behov.   

Vid invigningen spelar en dj musik och anställda vid Esbo stads kompetenscentrum för hållbar utveckling serverar besökarna kaffe och bulla. Specialist Tessa Armour uppmuntrar folk att ordna olika evenemang, barnkalas, gatupicknickar eller till exempel examensfester på gatan.   

”Man behöver inte fråga om tillstånd av någon”, lovar Armour. Det enda villkoret är att gatan inte får stängas.  

På Esbodagen den 26 augusti ordnas Finlands minsta gatufestival. I dag är gatans största dragplåster två verkstäder, där man kan binda en blomsterkrans till sig själv eller bygga ett insektshotell till olika surrande insekter.   

Fernando De Los Rios, Ashish Mohite och Henry Unterreiner visar sitt företags 3D-betongutskrifter.Bild: Kerttu Penttilä

Kera, som tidigare var ett logistikområde, håller på att byggas upp till ett hållbart bostadsområde för framtiden, där man genomför olika försök. Miniatyrgatan i Kera är även ett skyltfönster för företag som utvecklar olika hållbara stadslösningar. Sex olika företag har varit med och byggt framtidens gata tillsammans med planerarna. Petri Salmi från Spolia Design Oy visar gatans ingångspaviljong, som är byggd av återvinningsmaterial. 

”Paviljongens glasväggar kommer från ett kontorshus i Vanda och trävirket från ett brobygge i närheten”, berättar Salmi.   

Detta är företagets kärnverksamhet, att ge byggnadsdelar från byggnader som ska rivas nytt liv. Det skulle vara möjligt att flytta också Keran Hallit till ett nytt ställe, funderar Salmi.   

Hyperion Robotics företagartrio i sin tur presenterar sina gatumöbler, som består av blomlådor av betong som skrivits ut med företagets teknik. Betongutskriftens form kan designas fritt. Bara fantasin sätter gränserna för tillverkningen av betongföremål med den nya 3D-utskriftstekniken. Och det bästa är att cementen, som ger upphov till koldioxidutsläpp, i företagets teknik har ersatts med ett utsläppsfritt bindemedel som tillverkas av sidoströmmar från gruvindustrin. 

Text: Petja Partanen

Mer information

Emmi Kauhanen

Utvecklingschef040 553 2892

Tessa Armour

Specialist040 636 8818
Rent och smart - samarbetes Kera samordnas av Esbo stad. Målet är en ny stadsdel som bygger på klimatneutral, cirkulär ekonomi. Dit når vi med nya partner, samarbetsformer, verksamhetssätt och lösningar. Keras nya gata genomförs med finansiering av Europeiska regionala utvecklingsfonden inom Finlands strukturfondsprogram Hållbar tillväxt och jobb 2014–2020 som beviljas av Nylands förbund.
  • Hållbar utveckling
  • Stadsutveckling
  • Stadsevenemang Espoo
Alberga