Vindängens skola
Vindängens skola är en svenskspråkig grundskola med årskurserna 1-6.
Vår skola
Vindängens skola är en skola med 199 elever läsåret 2022-2023. Vi vill väcka, i varje elev, ett optimalt intresse för inlärning och samtidigt stärka elevens självkänsla. I arbetet betonas respektfullt bemötande, delaktighet - eget ansvar och social kompetens. I det dagliga arbetet ser vi till att alla upplever känsla av sammanhang, d.v.s. upplever det som sker som begripligt, hanterbart och meningsfullt. Vår fastighet inrymmer daghem, förskola, skola, arbetarinstitut och seniorhem. Vi har ett välfungerande samarbete med våra grannar i Vindängenhuset.
Läsåret 2022-2023
Hösttermin: torsdag 11.8 – torsdag 22.12.2022
Höstlov: vecka 42, 17 – 21.10.2022
Vårtermin: måndag 9.1 – lördag 3.6.2023
Sportlov: vecka 8, måndag 20.2 – fredag 24.2.2023
Nedladdningsbara bilagor
Vindängen 2025
Skolans vision är att vara en trygg, välmående och stimulerande skola. Vår skola skall vara öppen och rättvis, för både elever, deras föräldrar samt skolans personal.
Vi vill vara:
En trygg och välmående skola.
En inspirerande och respektfull inlärningsmiljö.
En skola där elever, personal och vårdnadshavare är delaktiga i verksamheten.
Strategi
Vi anser att grunden till detta är tillit. När alla upplever att de förstår vad som ska hända, hur det sker och varför samt vilka förväntningarna är, har onödiga spänningsmoment raderats. Detta möjliggör fokusering och engagemang. När vi känner glädje och engagemang i det vi och andra gör, mår vi också bättre.
Bekräftelse och dialog
Att bli bekräftad är ett centralt inslag i vår skolvardag. Vi organiserar både skoldagen och skolarbetet så att alla får utrymme och tid att komma till tals. Personalresursen används till att på olika sätt föra fram dialogens kraft och betydelse. Vi vill rusta eleverna för att kunna verbalisera både händelser och känslor, samt att få förståelse genom insikt. Vår skola är öppen och rättvis för både elever, deras vårdnadshavare samt skolans personal.
God självkänsla och rimliga förväntningar
Vi vill ge eleverna en god självkänsla, som ska leda dem att göra kloka val och beslut. Självkänslan stärker vi i samarbete med hemmet och genom att erbjuda utmaningar samt upplevelser av att lyckas. Vi vill vara en skola där alla får vara sig själv och visa sina styrkor.
Vi har rimliga förväntningar på eleverna. Eleverna ska få kännedom, redskap till och förståelse för hur målen nås. Eleverna övar sig på att ta ansvar, planera sitt arbete och utvärdera det egna lärandet. Genom en enhetlig modell, jobbar skolan med studieteknik och med att stärka elevers känsla av sammanhang.
Stimulerande inlärningsmiljö
Vi vill också vara en skola där vi vågar pröva på nya arbetssätt och ta tillvara de resurser; personal-, kunskaps- och materialresurser som vi har. Vi vill ge alla det stöd de behöver för att utvecklas. Vi strävar efter att vara en stimulerande inlärningsmiljö med tydliga mål.
Dialog med hemmet
Vi vet hur viktigt hemmets stöd är för barnen och hur starkt det påverkar barnens skolprestationer. Vi värderar samtalet med och kontakten till hemmet. Vi erbjuder vårdnadshavare att mötas i samtal med personalen och att på andra sätt vara delaktiga i skolvardagen.
Hållbar vardag för alla
Vår skola jobbar för en hållbar vardag för alla. Vi strävar efter att vara sparsamma med jordens resurser. Hållbar utveckling skall bli ett naturligt sätt att fungera på. Vi är en certifierad Unicef -skola och genom nätverket ”Unicef-skolor” arrangerar vi olika insamlingar som möjliggör bl.a. skolgång för utsatta barn i u-länder.
Vi satsar även på att vara i en skola i rörelse och det finns möjligheter för rörelse i skolvardagen. Tillsammans med andra aktörer har vi gjort vår gård mera inbjudande till klättring och lek. Vi diskuterar och pratar med eleverna om hälsosamma vanor.
Livslångt lärande
Vår fastighet inrymmer daghem, förskola, skola, arbetarinstitut och seniorhem. Det här ser vi som en klar fördel! Vårt kollegium och vår kännedom om barnets lärostig är en styrka i det dagliga arbetet där vi kan dela både undervisningssituationer och -utrymmen. Vi samarbetar bl.a. med förskolan i och med sammanhållen förskole- och nybörjarundervisning och med Mattlidens skola för att göra övergången till årskurs 7 bra för eleven.
Trygghet och trivsel
I skolan använder vi även KiVa-skola programmet för att arbeta med respekt, känslor och mobbning. För att stärka elevernas känsla av trygghet och trivsel finns en plan för likabehandling och jämställdhet. Vår plan för språk- och informationskunskap fungerar som en central inspirationskälla.
Skolans verksamhetsidé
Skolans verksamhet syftar till att väcka, i varje elev, ett optimalt intresse för inlärning och samtidigt stärka elevens självkänsla. I arbetet betonas respektfyllt bemötande, delaktighet - eget ansvar och social kompetens. Vi värnar om det svenska språket och de finlandssvenska traditionerna. Vi vinnlägger oss om att eleverna stöds i en sund personlig utveckling, vilket i sin tur påverkar inlärningen och förmågan till en lyckad social interaktion. Detta sker genom att aktivt föra saker på tal, både med elever, personal och vårdnadshavare och att målmedvetet utnyttja styrkan bland vårt mångprofessionella team i personalen. I det dagliga arbetet ser vi till att alla upplever känsla av sammanhang, d.v.s. upplever det som sker som begripligt, hanterbart och meningsfullt.
Läroplanen
Utbildningsstyrelsen fastställer grunder för läroplanen för den grundläggande utbildningen som utgör en norm för hur undervisning och verksamhet i skolorna ska anordnas. Kommunala läroplaner och skolvisa läroplansdelar uppgörs i enlighet med de nationella grunderna för läroplanen. De svenskspråkiga skolorna i Esbo följer en gemensam läroplan för den grundläggande utbildningen som är fastställd av nämnden Svenska rum. Länk till läroplanen.
Elevrådet
Varje klass väljer 2 representanter till skolans elevråd. Elevrådet är indelat i trivselråd och miljöråd. Elevråden sammanträder regelbundet och behandlar olika typer av frågor så som trivsel, ordning, evenemang mm. Elevråden fungerar som en länk mellan klasserna och lärarkollegiet. Innan varje elevråd hålls det klassråd i alla klasser.
Representant för personalen är Ida Ala-Heikkilä.
Elevvården har som mål att skapa en sund och trygg miljö för växande och lärande samt att i ett tidigt skede upptäcka och ingripa i sådant som utgör hinder för elevens växande, utveckling och hälsa. Personalen i skolan har gjort handlingsplaner där de beskrivit hur skolan arbetar för trivsel och trygghet, hur olika krissituationer och hur mobbning motverkas.
Elevvården
Den nya elevvårdslagen trädde i kraft 1.8.2014. Elevvården i Vindängens skola styrs av en gemensam ledningsgrupp för elevvården i hela Svenska bildningstjänster.
I vår skola har vi en Elevhälsogrupp med tyngdpunkt på det förebyggande arbetet i skolan. Gruppens viktigaste uppgift är att främja välbefinnandet och säkerheten i läroanstalten och utveckla övrig generellt inriktad elevhälsa. Vidare ansvarar gruppen för skolans elevhälsoplan. Gruppen leds av skolans rektor och möts ca 1 gång i månaden.
Till elevhälsogruppen hör skolans rektor Pamela Böhme, skolpsykolog Julia Nummenmaa, skolhälsovårdare Lotta Sundqvist, speciallärare Annika Floman-von Bonsdorff, skolkurator Sonja Widenius samt klasslärare Åsa Sandbacka.
Skolpsykologen arbetar med elever, deras familjer och lärare för att skapa goda förutsättningar för elevernas välmående och inlärning i skolorna. Skolpsykologen fungerar som rådgivare för lärare och föräldrar i frågor som berör barns utveckling och inlärning. Skolpsykologen kan även stöda elever och familjer i olika krissituationer.
Målet med kuratorns arbete är att främja elevernas psykosociala välmående och helhetsutveckling. Elevhälsogruppen samarbetar med representanter för elever, vårdnadshavare, lärare och skolans övriga personal genom att bjuda in dem på möten. Regelbundna elevhälsomöten hålls måndagar kl. 14.15-15.15 (1 gång i månaden).
Elevhälsogruppen, liksom hela lärarkåren, har tystnadsplikt. Elevhälsogruppen svarar gärna på frågor, ta kontakt!
Skolhälsovården är lagstadgad och avgiftsfri och handhas av social- och hälsovårdscentralen. Skolans hälsovårdare ger också mera information.
Varje elev i grundskolan har rätt till gratis tandvård. Läs mera om det på stadens hemsidor.
Skolpsykolog
Julia Nummenmaa
julia.nummenmaa@luvn.fi
tfn +358 (0) 40 636 8038
Psykologen är på plats i skolan torsdagar, men nås per telefon och e-post måndag till fredag.
Skolhälsovårdare
Lotta Sundqvist
lotta.sundqvist@luvn.fi
tfn +358 (0) 40 639 4247
Skolhälsovårdaren är på plats i skolan torsdagar, men nås per telefon och e-post måndag till fredag.
Skolkurator
Sonja Widenius
e-post: sonja.widenius@luvn.fi
tfn +358 (0) 50 539 0938
Skolkuratorn är på plats i skolan måndagar och vid behov onsdagar, men nås per telefon och e-post måndag till torsdag.
Skolläkare
Katri Paukkonen
Kontakt via skolhälsovårdaren
FÖRÄNDRING I STÖD FÖR ELEVENS LÄRANDE OCH SKOLGÅNG
Enligt lagen om grundläggande utbildning har eleven rätt att under hela grundskoltiden, vid sidan av den läroplansenliga undervisningen, få handledning och tillräckligt stöd för sitt lärande och sin skolgång genast när behov uppstår.
Från och med hösten 2011 definieras stödet, som eleven har rätt till som allmänt, intensifierat och särskilt stöd.
Det allmänna stödet är riktat till alla elever som behöver stöd för sitt lärande och sin skolgång. Stödet är en del av skolans dagliga undervisning, handledning och fostran. Det allmänna stödet genomförs bl.a. så att läraren differentierar undervisningen och att eleven ges stödundervisning vid behov.
Det intensifierade stödet är ett mer kontinuerligt, omfattande och individuellt stöd för eleven. Inom det intensifierade stödet ökar betydelsen av specialundervisning på deltid, individuell handledning och flexibel gruppindelning. Det intensifierade stödet ges åt eleven utgående från en pedagogisk bedömning utförd av elevens lärare i samarbete med elevens vårdnadshavare och elevvårdspersonalen om elevens situation. Stödet ges åt eleven i enlighet med en plan för elevens lärande vilken görs upp enskilt för varje elev.
Om det intensifierade stödet är otillräckligt för eleven ska ett förvaltningsbeslut om särskilt stöd fattas för honom eller henne. Innan beslut om särskilt stöd fattas ska en skriftlig pedagogisk utredning göras och eleven samt elevens vårdnadshavare höras. För elever med beslut om särskilt stöd uppgörs en individuell plan för hur undervisningen ska ordnas (IP). Utöver specialundervisning kan elevens lärande och skolgång befrämjas av till exempel undervisning i smågrupp.
Elevens behov av stöd uppföljs regelbundet och stödet anpassas då behovet av stöd antingen minskar eller ökar. Syftet är att elevens rätt till planmässigt, tidigt och förebyggande stöd förstärks.
Stödet i anslutning till elevens lärande och skolgång skapas i samarbete mellan lärarna, eleven, elevens vårdnadshavare och vid behov elevvårdspersonalen. Ett konstruktivt samarbete mellan hem och skola är största betydelse. Skolan diskuterar med vårdnadshavare hur hemmet på bästa sätt kan stödja elevens lärande och skolgång. Vårdnadshavarna kan när som helst ta kontakt med skolan för att diskutera om behovet av stöd för sitt barn.
Skolan informerar er mera om de olika stödåtgärderna om de blir aktuella gällande ert barn. Om ni vill ha mera information om ärendet kan ni också bekanta er med Esbos läroplan på internet (www.esbo.fi).
I lagen om grundläggande utbildning stadgas att målet för den grundläggande utbildningen är att garantera alla elever jämlika möjligheter till god och högklassig undervisning. Utbildningen ska ordnas så att elevernas ålder och förutsättningar tillgodoses. Därför har vi i vår skola resurser för detta i form av speciallärare och skolgångsbiträden.
Speciallärare Annika Floman-von Bonsdorff (tfn +358 43 8253870) kartlägger elevernas inlärning och ger specialundervisning. Hon är också delaktig i planeringen av den stödundervisning klasslärarna ger.
Skolan erbjuder möjlighet till stödundervisning utöver skoltid. Stödundervisning ges i första hand av klassläraren eller resursläraren.
Om du som förälder oroar dig för något eller upplever att ditt barn har behov av mer stöd önskar vi att du i första hand tar kontakt med klassläraren, vid behov också med specialläraren.
Vindängens plan för förebyggande av våld, trakasserier och mobbning finns nedan som bilaga.
Nedladdningsbara bilagor
För elever i åk 1-2 finns eftis.
Eftisens telefonnummer:
+358 43 8266580
Wilma
Webbtjänsten Wilma är en central kommunikationskanal mellan hemmet och skolan. I Wilma får du meddelanden och information från ditt barns skola. Du kan skicka meddelanden, följa med ditt barns lärande eller utreda frånvaro.
Föräldraföreningen
Föräldraföreningens uppgift är att befrämja och stöda samarbetet mellan hem och skola. Den ordnar föredrags- och diskussionsmöten och temakvällar. Föreningen samlar medel för olika aktiviteter och för skolmaterial samt ordnar diskussionsmöten, evenemang och temadagar. Vårdnadshavarna uppmuntras till att delta och utveckla skolans verksamhetkultur.
Klassföräldrar
Det finns gemensamt valda klassföräldrar i varje klass. Dessa fungerar som kontaktpersoner till de övriga föräldrarna samt till föräldraföreningens styrelse.
Direktionen
Varje skola i Esbo har en direktion. I direktionens uppgifter betonas att stöda skolan, att upprätthålla ett gott samarbete och att befrämja en trygg inlärningsmiljö. Direktionen godkänner bl.a. skolans läroplan och läsårsplanen. I direktionen medverkar elevernas föräldrar, representanter för skolans personal och i skolor med årskurs 7-9 också elever. Direktionen väljs för fyra år åt gången. Direktionens uppgifter och beslutanderätt beskrivs närmare i Esbo stads förvaltningsstadga.
Direktionens sammansättning 2021-2023:
Representanter för vårdnadshavare:
Ordinarie / suppleant
Asla Jääskeläinen / Kim Gunnelius
Hanna Gustafsson (ordf.) / Lene Helenius
Marcus Nybergh / Jasmine Selin
Emma Harjapää / Heidi Aaltonen
Representatner för personalen:
Tomas Höglund / Carin Liljestrand
Sofie Henriksén / Ida Ala-Heikkilä
Pamela Böhme (sekreterare)
Nedladdningsbara bilagor
- Ladda ner: Plan för rusmedelsförebyggande arbete bland barn och unga i Esbo Vindängen.pdf.Plan för rusmedelsförebyggande arbete bland barn och unga i Esbo Vindängen.pdf
- Ladda ner: Plan för fostrande samtal och disciplinära åtgärder.pdf.Plan för fostrande samtal och disciplinära åtgärder.pdf
- Ladda ner: Plan för att skydda eleverna mot mobbning våld diskriminering och trakasserier.pdf.Plan för att skydda eleverna mot mobbning våld diskriminering och trakasserier.pdf
- Ladda ner: ORDNINGSREGLER Vindängen.pdf.ORDNINGSREGLER Vindängen.pdf
Nedladdningsbara bilagor
- Ladda ner: Plan för jämställdhet_likabehandling 2022-2025.pdf.Plan för jämställdhet_likabehandling 2022-2025.pdf
- Ladda ner: 2022_2023 Elevvårdsplan Vindängen.pdf.2022_2023 Elevvårdsplan Vindängen.pdf
- Ladda ner: Handledningsplan 2022-2023.pdf.Handledningsplan 2022-2023.pdf
- Ladda ner: Läsårsplan 22-23 Vindängen.pdf.Läsårsplan 22-23 Vindängen.pdf
Gatuadress
Vindgränden 8 A(extern länk)
02100 Esbo
Postadress
PB 3240
02070 ESBO STAD
Rektor
Pamela Böhme
043 824 6215
pamela.bohme@esbo.fi
Vice rektor
Johanna Pipping-Arrakoski
040 849 0708
johanna.pipping-arrakoski@undervisning.esbo.fi
Skolsekreterare
Maria Ekroos (ons-to, fredagar udda veckor)
09 816 44460
maria.ekroos@esbo.fi
Personalrum
09 816 44461
Rutten till huvudingången
Hållplatsen för skjutstrafik ligger i närheten av ingången, på en plats varifrån det är lätt att ta sig till trottoaren.
Rutten till ingången är skyltad, jämn och tillräckligt bred samt belyst.
I lokalen
Verksamhetsstället har 2 våningsplan.
I lokalen finns en hiss med plats för en rullstol med en dörr som är lätt att öppna för hand. Hissens nummerknappar kan inte avläsas med fingrarna. Bottenvåningens knapp är annorlunda än de andra. (Minimimåtten för en tillgänglig hiss är bredd 1,1 m och djup 1,4 m.)
Dörrarna i lokalen är lätta att urskilja.
I verksamhetsstället finns en tillgänglig toalett på plan 2.
Ingången "alternativ ingång"
Ingången är lätt att urskilja och belyst. Ingången har ett tak.
Dörrarna vid ingången är lätta att urskilja. Utanför dörren finns tillräckligt med fritt utrymme för att röra sig t.ex. med rullstol. Dörren är lätt att öppna för hand men användning av dörrtelefon krävs.
PERSONAL LÄSÅRET 2022-2023
1a Jennie Nylund (Jenny Sandström vikarie från och med 7.12.2022)
1b Johanna Pipping-Arrakoski (vice rektor)
2 Victoria Lundberg
3a Ida Ala-Heikkilä
3b Rita Peltonen
4a Mikaela Andersin
4b Åsa Sandbacka
5a Erika Bäckström
5b Sofie Henriksén
6 Carin Liljestrand
Speciallärare: Annika Floman-von Bonsdorff
Timlärare: Nina Björklöf (gy), Tomas Höglund (mu)
Resurslärare: Katja Sjögren
Skolgångsbiträden: Karin Mattsson, Simon Haglund, Eva Jung, Natalia Schmakova
All undervisningspersonal har adresser i formen förnamn.efternamn@undervisning.esbo.fi.
Rektor: Pamela Böhme (epost i formen @esbo.fi)
Skolsekreterare: Maria Ekroos (epost i formen @esbo.fi)
EFTIS
För elever i åk 1-2 finns eftis.
Eftisens telefonnummer:
+358 43 8266580