Kartläggningen av lupiner i Esbo är över – nu är det dags att rensa bort lupin och jättebalsamin

6.6.2023 8.27
Lupinen.
Lupinen är en vacker men skadlig invasiv art.Bild: Jouko Rikkinen

I Esbo kartlades i månadsskiftet maj–juni lupiner, som är skadliga för det ursprungliga artbeståndet, med hjälp av mobilspelet Crowdsorsa. Konceptet, som ska uppmuntra Esboborna att delta, testades vid tolv ängsområden i staden. I kartläggningen deltog hela 165 Esbobor. Ett stort tack till alla!

Projektets andra fas inleds fredagen 9.6 kl. 9, då en ny uppgift öppnas i Crowdsorsa(extern länk, öppnas i ett nytt fönster). Vem som helst kan delta i den nya uppgiften genom att rensa bort de lupinförekomster som märkts ut på en karta, och få ersättning för arbetet. Bekämpningen av jättebalsamin inleds först efter midsommar och mer information följer när det är dags att ta itu med projektet. Närmare instruktioner finns i Crowdsorsa i samband med uppgiften, som publiceras i appen några dagar innan det är dags att börja rensa.

I försöksskedet har endast en del områden ingått i projektet, vilket varit en besvikelse för många. Trots att det inte betalas ut någon ersättning för dessa lupinfynd som inte blivit godkända, kan du ändå anmäla dem till tjänsten Vieraslajit.fi(extern länk, öppnas i ett nytt fönster). Vi beklagar att de oklara anvisningarna orsakat problem.

Delta i projektet och hjälp Esbo att skydda den ursprungliga naturen!

  • Natur
Hela Esbo