Invånarparkerna i Esbo erbjuder roliga aktiviteter även på sommaren

1.6.2023 6.45Uppdaterad: 5.7.2023 10.08
Två barn ler ute.
Bild: Taru Turpeinen

I invånarparkerna i Esbo erbjuds trevligt program för såväl stora som små även under sommarsäsongen. Alla invånarparker är öppna i juni. I juli ordnas glada aktiviteter och umgänge i Stensvik, Bergans, Grönbacka, Södrik, Mösskärr, Olars och Hagalund.

Också den här sommaren kan du grilla, gå på loppis, delta i sång och ramsor samt njuta av solsken och sommaraktiviteter i invånarparkerna i Esbo. Parkerna inbjuder barnfamiljer till trevlig samvaro. Invånarparkerna erbjuder roliga aktiviteter och samvaro även för skolelever.

I parkerna erbjuds olika typer av ledda program och program som görs på egen hand, till exempel hantverk. I pysselverksamheten är det aktuellt med bland annat skogens djur och naturligtvis också spännande och förtjusande småkryp. Det erbjuds också sagostunder, dans, och målning samt vattenlekar. Att grilla hör till favoritprogrammet i alla invånarparker. Kom med och ha en trevlig stund i invånarparken i ditt eget område eller gör en utflykt till ett annat område!

I juni är alla invånarparker i Esbo öppna och det händer många trevliga saker i parken. En del av parkerna håller sommarpaus redan från midsommar medan andra är öppna ännu den sista veckan i juni. Du kan titta när din egen park är öppen på parkens webbplats.

I juli är största delen av parkerna stängda och verksamheten koncentreras då till sju invånarparker så att det finns parker som är öppna på olika håll i Esbo. I juli är invånarparkerna i Stensvik, Bergans, Grönbacka, Södrik, Mösskärr, Olars och Hagalund öppna.

Även på sommaren är parkerna i regel öppna klockan 8–16. Om vädret tillåter koncentreras verksamheten i stor utsträckning till gården och utomhus, men till exempel toaletterna och mikron inomhus står till kundernas förfogande. På midsommarafton är alla invånarparker i Esbo stängda.

Du kan tillbringa fast hela dagen i parken. Ta med dig din mormor eller gudmor och grannen med barn! Parken är också en utmärkt plats för små skolelever på sommaren.

I slutet av artikeln kan du läsa om programmet i de parker som är öppna hela sommaren. Du kan bekanta dig med programmet i de parker som är öppna endast i juni på parkens egen webbplats.

Lite information om invånarparkerna inför sommaren

Verksamheten i invånarparkerna är avgiftsfri och du kan komma med när som helst. Det behövs ingen förhandsanmälan. Det finns personal på plats, men kom ändå ihåg att vårdnadshavarna själva ansvarar för sina egna barn i invånarparkerna. Små barn under skolåldern kommer till parken endast i sällskap av en vuxen.

Skolelever kan komma till parken på egen hand med vårdnadshavarens tillstånd och på vårdnadshavarens ansvar. Då är det bra att fylla i en kontaktblankett för barnet. Blanketten fås i parken. Barnen är försäkrade i parken och personalen övervakar lekarna och hjälper vid behov till exempel med att värma måltider.

På sommaren kan solen överraska och det är bra att lägga på solkräm redan hemma. Det är också bra att ha en skyddande keps eller sjal. Det lönar sig att märka huvudbonader med barnets namn – mitt i leken är det lätt hänt att hatten flyger av eller glöms bort.

Det är bäst att lämna sina egna leksaker hemma eftersom parken har ett stort utbud av olika leksaker som alla får använda. Ta dock med dig en egen vattenflaska, du kan bli törstig när solen steker.

Om vädret tillåter kan man grilla i alla invånarparker. Kontrollera vilka dagar det grillas på invånarparkens webbplats och ta med dig egen matsäck, något att grilla och kärl. Grillningen bör vara småskalig så att alla hinner grilla. Vänligen observera att rått kött inte får grillas i parkerna. Däremot kan man grilla knackkorv, majs och andra läckerheter.

Programmet varierar från park till park. Det lönar sig att läsa mer om programmet på invånarparkens egen webbplats.

Invånarparkerna berättar också om sin verksamhet i sociala medier. Gå alltså in och följ din egen närpark i sociala medier! Här hittar du en lista över alla invånarparker samt länkar till deras webbplatser. Observera att det kan ske ändringar i sommarsäsongens program till exempel på grund av regn.

Kom med och njut av sommaren i invånarparken! Roliga stunder utlovas garanterat!

Plock ur programmet i de parker som är öppna hela sommaren

Bergans invånarpark

Bergans invånarpark är öppen under hela sommarsäsongen och på programmet finns allt möjligt – vill du pyssla nyckelpigor, njuta av somrig jam, grilla och dansa? På sommaren utlovas bland annat verksamhet med cirkustema och modern cirkus. En midsommarfest med dans och grillning firas den 21 juni. Du får bekanta dig med insekternas värld under sagostunder, på småkrypsgympa och naturligtvis genom att sjunga sånger om småkryp.

Adress: Majorsgången 3, 02600 Esbo

Här kan du läsa om programmet i Bergans invånarpark under sommaren (på finska).

Mösskärrs invånarpark

Mösskärrs invånarpark är en bra plats för sommaraktiviteter! Det populära loppiset ordnas den 9 juni 2023, på den täckta terrassen om det regnar. Försäljningsplatserna delas ut i den ordning försäljarna anländer, man behöver inte anmäla sig på förhand.

Cirkusgruppen Race Horse Companys sommarturné ”Sirkus ikään kuin ikään” kommer till parken den 22 juni. I Mösskärrs invånarpark kan du också göra en egen t-skjorta. Den 1 juli ordnas en trädgårdsfest för hela familjen. I parken sjungs och musiceras det också på sommaren. Grillen står varm i parken på fredagar.

Adress: Norrmarksvägen 1,02970 Esbo

Här kan du läsa om programmet i Mösskärrs invånarpark under sommaren (på finska).

Södriks invånarpark

Till sommaren i Södriks invånarpark hör många slags aktiviteter, program med anknytning till naturen, hantverk och konst. Du får njuta av trevlig musik och motion. Kolgrillen värms upp på fredagar med väderreservation.

Det populära loppiset i Södriks invånarpark ordnas den 16 juni och 21 juli och den 22 juni ordnas en midsommarfest.

I juli är kanalerna för vattenlek igång för små barn vid varmt väder. Vid värmebölja ordnas vattenkrig för skolelever. Om detta meddelas separat. Följ parkens sociala medier och webbplats.

Adress: Kirstivägen 24, 02760 Esbo

Här kan du läsa om programmet i Södriks invånarpark under sommaren (på finska).

Stensviks invånarpark

I Stensviks invånarpark finns bland annat häst-, bil-, trick- och uppgiftsbanor, bildorientering och hantverk på sommarprogrammet. Det utlovas också härliga babymorgnar, babydans och babymusiklekskola. Även småbarn får vara med musiklekskolan. För skolelever finns olika typer av spel.

I juli ordnas olika slags verkstäder, bland annat smyckes-, hobby- och serieverkstäder. Vid värmebölja finns det vattenlekplatser för barn på gården. Grillen i parken värms upp varje dag.

Obs! Invånarparken i Stensvik är stängd den 9 juni på grund av en utvärderings- och utvecklingsdag. I invånarparken firas en midsommarfest den 22 juni.

Adress: Havsströmmen 12 A,02320 Esbo

Här kan du läsa om programmet i Stensviks invånarpark under sommaren (på finska).

Hagalunds invånarpark

Hagalunds invånarpark erbjuder mångsidiga aktiviteter för alla åldrar under sommaren. Det ordnas ledd verksamhet varje dag – bland annat konstverkstäder, sånglekar, motionsstunder, sagostunder osv. Även grillning utlovas! Ett mer detaljerat program för sommarsäsongen publiceras på parkens webbplats, i parkens fönster och på Instagram efter den 13 juni.

Adress: Louhigränden 4,02130 Esbo

Här kan du läsa om programmet i Hagalunds invånarpark under sommaren (på finska).

Olars invånarpark

Till den glada sommaren i Olars invånarpark hör bland annat sagostunder, en vecka för återvinning av barnkläder och leksaker (mer information finns på parkens webbplats närmare evenemanget), parkgymnastik, ledd målning och en läshörna. Senioripaku och bokbussen besöker också invånarparken.

Grillen står varm på fredagar. Invånarparken i Olars är stängd den 9 juni på grund av en utvärderings- och utvecklingsdag. Den 22 juni ordnas en trevlig midsommarfest i parken.

Adress: Meteorgatan 7,02210 Esbo

Här kan du läsa om programmet i Olars invånarpark under sommaren (på finska).

Grönbacka invånarpark

Grönbacka invånarpark välkomnar dig att njuta av sommaren i parken! Det utlovas roliga stunder och ledd sommarverksamhet med olika teman. I parken kan du bland annat pröva på hantverk, till exempel pyssla och måla. Det utlovas också dans och sång. Låt dig föras iväg av rytmerna!  

På fredagar står grillen varm på förmiddagen på kundernas önskemål. Den 22 juni ordnas en midsommarfest för parkens besökare.

På kvällar och veckoslut utanför parkens öppettider kan du också på egen hand gå de varierande temastigarna och uppgiftsbanorna på gården.

Adress: Gästgivarstigen 8, 02710 Esbo

Här kan du läsa om programmet i Grönbacka invånarpark under sommaren (på finska).

  • Småbarnspedagogik
  • Fostran och lärande
  • Grundskola