Förseningar i tömningen av avfallskärl

24.5.2023 10.47
Avfallskärl, skog och sandväg.
Avfallskärl intill Mattängens gångväg.Bild: Esbo stads materialbank

Vi har under de senaste dagarna fått in flera meddelanden om fulla avfallskärl. I vissa områden av Esbo har avfallskärlen inte blivit tömda, eftersom den nya sophämtaren inte varit medveten om alla ställen som hör till ansvarsområdet. Vi beklagar det som hänt och att vi inte kunnat svara på alla inkomna meddelanden.

Nu är vi medvetna om problemet och har bett sophämtaren att snabbast möjligt tömma alla avfallskärl som inte blivit tömda. Samtidigt som avfallskärlen töms, städar sophämtarna upp avfall som inte fått plats i kärlet inom en radie av fem meter. Detta borde ske före slutet av denna vecka.

Kärlen på olika platser töms med olika intervall

I fortsättningen töms avfallskärlen antingen en gång per vecka eller varannan vecka, enligt vad som avtalats. På platser där det rör sig mycket folk töms avfallskärlen flera gånger per vecka.

Samtidigt påminner vi om att det inte lönar sig att lämna nytt avfall intill fulla avfallskärl, eftersom fåglarna kan sprida ut avfallet på ett stort område.

Avfallskärlen är avsedda för diverse mindre avfall, inklusive påsar med hundavföring. Större avfall, såsom pizzalådor eller engångskaffekoppar, ska helst tas med hem till det egna avfallskärlet, så att de kan sorteras på rätt sätt.

Tillsammans kan vi se till att Esbo förblir rent och trivsamt!

Hela Esbo