Tillsammans samlar vi ihop en miljon soppåsar!

11.4.2023 7.03Uppdaterad: 25.4.2023 4.46
Personer och soppåsar.
Med i sopinsamlingen finns bekanta ansikten såsom redaktörerna Mikko ”Peltsi” Peltola, Inka Henelius och Olli Haapakangas samt meteorologerna Anniina Valtonen och Kerttu Kotakorpi. Bild: Johanna Kannasmaa, YLE

Esbo stad deltar i Yles nationella kampanj En miljon soppåsar. Kampanjen ordnas 13.4–14.6.2023, och vem som helst kan delta och samla sopor ensam eller tillsammans med andra. Kommuner, städer, organisationer och sammanslutningar från olika delar av Finland deltar i kampanjen. Den nyttiga och viktiga kampanjen är också en lekfull tävling mellan orter i Finland!

Kampanjen publiceras i stor utsträckning på Yles kanaler. En miljon soppåsar inleds i direktsändning på Yle TV1 och Yle Arenan 13.4 klockan 20.00. Resultatet publiceras på samma kanaler 14.6 klockan 20.00.

Med i sopinsamlingen finns bekanta ansikten såsom redaktörerna Mikko ”Peltsi” Peltola, Inka Henelius och Olli Haapakangas samt meteorologerna Anniina Valtonen och Kerttu Kotakorpi. Republikens presidents maka, doktor Jenni Haukio, är kampanjens beskyddare.

Hur deltar jag i kampanjen?

Det är enkelt att delta, och du kan göra det ensam eller tillsammans:

  1. Ta med dig skräpplockare, handskar och en tom soppåse
  2. Gå ut – ensam eller tillsammans
  3. Plocka skräp i omgivningen
  4. För skräpet till blandavfallet då påsen är full
  5. Ange hur många soppåsar du har samlat ihop samt på vilken ort du har samlat soporna på adressen https://svenska.yle.fi/s/om-miljon-soppasa(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)r. Räknaren uppdateras i realtid.
  6. Utmana dina vänner att delta!

Varifrån får jag redskap och vart för jag soporna?

Stora och små soppåsar och -säckar i alla storlekar är tillåtna. Om du behöver talkoredskap, såsom skräpplockare och soppåsar, ska du anmäla dig till talkot i Esbo. Därmed kan vi säkerställa att det finns tillräckligt med redskap för alla som vill delta. Du hittar anmälningsblanketten via denna länk(extern länk, öppnas i ett nytt fönster).

Du kan slänga de insamlade soporna i stadens soptunnor eller lämna dem bredvid soptunnorna, så att de inte fylls för mycket. Meddela gärna vår kundservice (tfn +358 9 81625100) var soppåsarna finns, så förmedlar vi informationen till renhållningen som hämtar soporna.

Vi gör Esbo till Finlands renaste stad!

Hela Esbo