En trivsam park och imponerande tornhus till Kägeluddens strand

19.4.2023 10.20Uppdaterad: 20.4.2023 5.24
Illustrationen visar en grönskande strandpark med klippor, ängar, många slags lövträd och en terrasserad strandterrass i trä.
Conceptual rendering on how the new Keilarannanpuisto park could lookBild: Nomaji landskapsarkitekter Ab.

Vid Kägeludden planeras det en grönskande offentlig park som förbättrar rekreationsmöjligheterna och ökar den biologiska mångfalden i området. Dessutom planeras ett internationellt kongresshotell och fyra tornhus för bostads- och kontorsbruk vid stranden.

Detaljplanen för Kägelstranden ingår i den mer omfattande utvecklingen av Kägeludden. Förutom ett företags-, forsknings- och innovationskluster på internationell nivå planeras området även till ett trivsamt bostadsområde. Kägeludden är belägen med utmärkta trafikförbindelser intill en metrostation och Spårjokern.

"Det ska byggas en mångsidig stadsdel med många bostäder, arbetsplatser och tjänster. Som motvikten till höga byggnader är det viktigt att vi skapar en grönskande stadsmiljö som passar de mänskliga måtten. Den framtida Kägeludden erbjuder trivsamt och effektivt stadsboende nära havet, kollektivtrafiken och servicen", beskriver Stor-Hagalunds områdesarkitekt Sampo Sikiö.

Esbo stadsplaneringsnämnd behandlar Kägelstrandens förslag till detaljplan på sitt möte 26.4.2023. Om nämnden godkänner förslaget till detaljplan för offentlig framläggning, läggs det fram för invånarna för kommentarer 15.5–14.6.2023.

Den nya parken gör områdets natur och rekreationsanvändning mångsidigare

Förutom områdets invånare och arbetstagare betjänar den nya Kägelstrandsparken även alla som använder Strandpromenaden. Parken ligger i södra kanten av ett nytt kvarter, som uppstår ovanpå havsfyllningen.

"I detaljplanen har det fastställts att strandbygget görs så att den ekologiska mångfalden stärks. Det kan till exempel betyda att det uppstår nya livsmiljöer för växter och organismer genom att stranden terrasseras. Detta är ett bra exempel på hur man kan öka och stärka stadsnaturen genom planläggning", sammanfattar planens landskapsarkitekt Jenny Asanti.

Parkens mest imponerande del kommer att bli Kägelstrandsplatsen. I dess centrum har det planerats ett helhetsverk som kombinerar konst och landskapsarkitektur. I mitten av gaturummet på Ljusströmmen har man reserverat utrymme för ”gröna rum” som skapas med växtlighet. Längs dem kan man röra sig bekvämt och skyddat från vinden och solgasset. Huvudlederna för gång- och cykeltrafik går längs kanterna av gaturummet.

Illustration av kongresshotellet och tornhuset som planerats i Kägelstranden. Bild: Snøhetta och Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy

Bostäder, hotell, kongresscenter och kontor i tornhusen

Utöver den offentliga Kägelstrandsparken innehåller förslaget till detaljplan fem tornhus. Det högsta av dem är hotell- och kongresscentret med 34 våningar, i anslutning till vilken man bygger en kontorsbyggnad med åtta våningar. Tornhusen som planerats som bostadshöghus har 24 och 17 våningar. Kontorsbyggnaderna har 20 och 14 våningar.

Om Kägelstrandens detaljplan förverkligas bidrar den med upp till 90 000 våningskvadratmeter mer byggande i området. De nya parkeringsplatserna som behövs placeras i den kommande bergsparkeringen.

Bakom planerna för hotell- och kongresscentret ligger det norska bolaget AB Invest AS. Aktörerna i bostads- och kontorsbyggnaderna är Skanska samt eQ Kapitalförvaltning Ab. För närvarande finns det tre äldre kontorsbyggnader i planeringsområdet, i ett av dem finns också ett daghem.

Tilläggsuppgifter

Stadsplaneringsnämndens föredragningslista 26.4.2023 / Ärendenr 4 (på finska)(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

Läs mer om Kägeluddens detaljplanering

  • Planläggning
  • Stadsutveckling
Hagalund