Välkommen till slutseminariet den 2.12 för projektet Tjänster för personer med intellektuell funktionsnedsättning

29.11.2022 10.59Uppdaterad: 17.8.2023 7.12

De nuvarande specialomsorgsdistrikten för personer med intellektuell funktionsnedsättning läggs ner. Syftet med projektet Tjänster för personer med intellektuell funktionsnedsättning (Kehitysvammaisten palvelut, KEPA Nyland) har varit att utveckla och omorganisera social- och hälsovårdstjänsterna. Under slutseminariet berättar vi om de centrala resultaten och observationerna från projektet.

De nuvarande specialomsorgsdistrikten för personer med intellektuell funktionsnedsättning läggs ner och specialomsorgsdistriktens uppgifter överförs till välfärdsområdena från och med 1.1.2023. Det är i första hand fråga om en administrativ förändring. Syftet med projektet Tjänster för personer med intellektuell funktionsnedsättning (KEPA Nyland) har varit att utveckla och omorganisera social- och hälsovårdstjänsterna. Målet är att trygga tjänsternas kontinuitet, tillgänglighet, rättidighet och jämlikhet. Projektet genomförs under tiden 1.8.2021-31.12.2022. Bekanta dig med projektet webbplatsen för Kepa Nyland.

Slutseminarium för projektet Kepa Nyland

Slutseminariet för projektet Kepa Nyland ordnas den 2.12.2022 kl. 13–15.  Under slutseminariet berättar vi om de centrala resultaten och observationerna från projektet. Till slutseminariet hälsar vi välkomna såväl användarna av tjänsterna, social- och hälsovårdspersonalen, cheferna, utvecklarna och direktörerna som andra som är intresserade av projektet.

Anmäl dig på distans

Evenemanget ordnas som hybridevenemang. Du kan följa evenemanget på distans via Teams live (extern länk, öppnas i ett nytt fönster)-händelse. Inbjudna gäster har dessutom möjlighet att delta i evenemanget på plats i Hanaholmens svensk-finska kulturcentrum i Esbo.

Program

13:00 Evenemanget öppnas – Anu Autio, tf. chef för familje- och socialtjänster, Esbo stad

13:05 Vad lämnar projektet efter sig – projektchef Kati Sihvonen och projektsakkunnig Tiina Hannikainen, projektet Kepa Nyland

  • centralisering av kompetensen och stöd för välfärdsområdenas arbete
  • utveckling av verksamhetspraxis inom primärvården: hur man inom tidsbokningen och på mottagningen beaktar behoven hos personer i behov av särskilt stöd
  • metoder för kompetensutveckling
  • framsteg genom samarbete: klientdelaktighet och nätverk

13:50 Kaffepaus

14:10 Hur går vi vidare?  - Paneldiskussion

Vi diskuterar framtiden för tjänsterna för personer med intellektuell funktionsnedsättning och möjligheterna till vidareutveckling. Diskussionen leds av Markus Paananen, serviceområdesdirektör för hälso- och sjukvårdstjänster och gemensamma socialtjänster, Västra Nylands välfärdsområde och ordförande för Kepa Nyland-projektets styrgrupp. Deltagare:

  • Katja Riikonen, chef för stöd för familjer, Kehitysvammatuki 57 ry
  • Risto Vataja, linjedirektör, HUS gero-, neuro- och beroendepsykiatri, samkommunen HUS
  • Katja Raita, chef för funktionshinderarbetet, Helsingfors stad
  • Johanna Pulkkinen, resultatområdesdirektör för funktionshinderservice, Egentliga Tavastlands välfärdsområde
  • Timo Hokkanen, serviceområdesdirektör för funktionshinderservicen, Västra Nylands välfärdsområde
  • Kirsi Leväpelto, verksamhetschef för vuxensocialarbete och funktionshinderservice, Vanda-Kervo välfärdsområde

  
14:55 Slutord - Markus Paananen