Alberga glöder i höstfärger i en ny musikvideo av barnen på daghemmet Ruusulinnan päiväkoti

9.11.2022 12.25

Hur ser hösten ut och hur låter den i Alberga i Esbo? Detta är något som femåringarna på daghemmet Ruusulinnan päiväkoti vet. I deras höst har det ingått att komponera, skriva, spela och sjunga en låt inspirerad av årstiden och den närliggande naturen.

Media har ingen översättning tillgänglig på ditt språk.

Femåringarna på Ruusulinna har fått syssla med ett spännande projekt i september–oktober. Gruppen Ritarit (Riddarna) har bekantat sig med det höstliga Alberga genom att göra en musikvideo. Som resultat av ett projekt som bestod av komponering, skrivande, spelande och sång skapades barnens egen musikvideo Ritareiden syksybiisi (Höstvisa av Riddarna).

Musikvideon är en del av en serie av musikvideor som baserar sig på bilderboken Kika in i Esbo där man bekantar sig med de mångsidiga stadskärnorna i Esbo. Tidigare har videon Talven karuselli, som är fylld med vinterns glädje, om Esbo centrum kommit ut. Dessutom har videorna Kevät ja kaverit – är bäst om Hagalund och videon Nauravien rantakalojen Rantaräp(extern länk) med simstrandens värme om Esboviken kommit ut.

Videorna har producerats i samarbete mellan Esbo stads kulturtjänster, finskspråkiga småbarnspedagogik och INTO SCHOOL, som är specialiserad på musik och kreativt arbete.

Projektet sammanfattar hur nya verktyg och inlärnings- och verksamhetsmiljöer utvecklas och utnyttjas aktivt inom Esbo stads sektor för fostran och lärande. I musikvideoprojektet har barnen fått göra nästan allt från att skapa låten och videon till att spela låten.

En unik upplevelse

Eftersom barnens äventyr på videon äger rum denna gång i Esbo stads stadskärna med den största befolkningen, Alberga, gav sig Ruusulinnas Ritarit av dit för att utforska den välbekanta omgivningen ur olika synvinklar.

Barnens favoritplats i Alberga är deras egen närliggande skog, dit gruppen går på utflykter varje vecka. Den mångsidiga närliggande skogen gör det möjligt för barnen att utforska naturen på många sätt samt röra sig och leka där. Skogen har också ett nytt utseende varje gång när vädret och årstiderna förändras.

”Vi började produktionen av musikvideon med att utforska skogens ljudvärldar, spela i den och spela in dess ljud på en gemensam utflykt. Därefter fick barnen lära sig hur man gör digital musik med applikationen Garageband”, säger Anne Wickman, lärare inom småbarnspedagogik till gruppen Ritarit, som var med och följde hur låten skapades och musikvideon kom till.

Enligt Wickman var musikvideoprojektet en unik upplevelse för barnen.

I produktionen av musiken fick barnen stöd av musikerna Janne och Tuomas Hiedanniemi från INTO SCHOOL. De är mycket erfarna av både att producera musik och att arbeta med barn. Musikerna Hiedanniemi är också musiklärare och lärare inom småbarnspedagogik, vilket innebär att det är inget nytt för dem att arbeta med barn. Johannes Rantanen svarade å sin sida för inspelningen och redigeringen av gruppen Ritarits video.  

Rim och digitala färdigheter i ett paket

Inspelningarna till låten gjordes i lokalerna av daghemmet Ruusulinnan päiväkoti, där färgerna av den höstliga skogen glödde i ett smågruppsutrymme fyllt med barnens målningar och hantverk som gjordes till en studio. Låten går så här: ”Syksyl on lehtii / punasii ja keltasii / ihan eri värisii / jee jee jee!” (På hösten finns det löv / röda och gula / helt annorlunda / hurra hurra hurra!) 

Barnen själva har rimmat texten om den höstliga skogen som visar den närliggande naturens möjligheter också för vuxna lyssnare genom barnens upplevelser.

Efter utflykten till den närliggande skogen skrev gruppens vuxna ner barnens tankar i ett häfte. Utifrån tankarna började gruppen hämta rytm och melodi till orden tillsammans med musikerna Hiedanniemi när det var dags att skriva text till låten. Genom att lyssna, kombinera och även rösta kom den slutliga texten till.

” Det förvånar mig varje gång hur enkelt och trevligt hela projektet har varit. Det var ju barnen som gjorde detta, detta är deras grej. Barnen har varit så ivriga och nu sjungs låten i korridorerna hela tiden. Särskilt de barn vars modersmål inte är finska har tyckt väldigt mycket om låten”, säger Anne Wickman.

Det är ett faktum att musik och sång är ett bra sätt att främja barns språkinlärning och att möjliggöra positiva erfarenheter av framgång och gemenskap för var och en.

I år deltar hela daghemmet Ruusulinnan päiväkoti i Esbo småbarnspedagogiks projekt Uudet lukutaidot(extern länk) (Nylitteracitet). Det handlar om ett projekt där pedagogik för digitala färdigheter och mediekunskap utvecklas inom småbarnspedagogiken. Programmet finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet.

”Dagens barn växer upp mitt i en digital kultur och behöver färdigheter för att kunna agera säkert och ansvarsfullt i digitala miljöer. Inom småbarnspedagogiken tränas digitala färdigheter i synnerhet genom barnens egen kreativa produktion och uttryck, med tonvikt på gemenskap, lekfullhet och glädje!”, säger Hanna Manner, projektsamordnare för projektet Uudet lukutaidot (Nylitteracitet).

Dessa delområden blir också synliga på ett fantastiskt sätt i gruppen Ritarits mångsidiga musikprojekt. Titta på videon som bifogats till artikeln så kan du se och uppleva den själv!

Psst!

Ta också en titt på andra musikvideor av barnen i Esbo och lär känna stadskärnorna i Esbo under olika årstider.

 

Musikvideorna har inspirerats av den färgfulla boken Kika in i Esbo som har skapats i samarbete med barnen i Esbo och som har illustrerats av Carlos da Cruz. Boken som är producerad av Esbo kulturtjänster presenterar de olika stadskärnorna i Esbo genom platser som är viktiga för barn.

Bild: INTO SCHOOL / Johannes Rantanen
Bild: INTO SCHOOL / Johannes Rantanen
Bild: INTO SCHOOL / Johannes Rantanen.
  • Småbarnspedagogik
  • Fostran och lärande