Vårt Esbo 20X0: En dialog berikar diskussionen och ökar den gemensamma förståelsen om Esbos framtid 

17.10.2022 9.36
Dialogen skapar i bästa fall en trygg diskussionsatmosfär där alla upplever att de blir hörda och vågar säga sin åsikt.

Diskussionskvällarna om Vårt Esbo 20X0 som ordnades på våren 2022 genomfördes genom att tillämpa den av Sitra utvecklade metoden Dialogpaus. Dialog valdes för att diskutera framtidens Esbo, eftersom metoden gör det möjligt skapa en atmosfär som är jämlik och respekterar andra. Hurdana situationer och observationer ledde användningen av Dialogpaus till? Åtminstone kan dialogen ge utrymme för att komma med idéer tillsammans och hjälpa att förstå olika åsikter. 

Under diskussionskvällarna om Vårt Esbo 20X0 ville man ge invånarna möjlighet att säga sina tungt vägande ord om framtiden i sina hemtrakter. Det var speciellt viktigt att skapa en trygg och givande diskussionsmiljö för diskussionen om framtidens stad. Den valda metoden för att främja målet var den under diskussionskvällarna använda diskussionsmetoden Dialogpaus, som utvecklats av Sitra.  

I metoden Dialogpaus framhävs en konstruktiv diskussion. Det har skapats egna spelregler för metoden som främjar att en jämlik dialog kan genomföras. Alla får ordet i turvis i ledda smågrupper och facilitatorer leder och stöder diskussionen.  

Diskussionen fördes enligt en färdig struktur som var skapad för diskussionen om Vårt Esbo 20X0. Invånarna diskuterade först om vad som är bra på det egna bostadsområdet och värt att bevara, efter det funderade man på vad som kan förbättras. Avslutningsvis kom man med idéer på något helt nytt till eget bostadsområde och tillsammans valde man ett nytt diskussionstema att fördjupa sig i. I alla diskussionsgrupper medverkade dessutom experter från planläggningen och flera förtroendevalda var också inbjudna. 

Hurdana resultat fick man till stånd med att använda dialog vid diskussionskvällarna för invånare? Och formade dialogerna diskussionsdeltagarnas åsikter i nya riktningar?  

Utvecklande av idéer tillsammans 

I många smågruppsdiskussioner var invånarna på samma linje om utvecklingsbehoven på sitt eget område. I sådana fall gick det ofta så att invånarna började komma med idéer tillsammans och utveckla inspirerande planer för sitt eget bostadsområde.  

I Hagalund började invånarna komma med idéer om en piazza till Kulturplatsen. I mellersta Esbo funderade man på om man kunde framhäva järnvägsstationen i Esbo centrum som porten till Noux. I Köklax var man eniga om trivsamheten och gemenskapen som bykänslan medför och entusiastiska över att även marknadsföra den till övriga Esbobor.  

Diskussionen fungerade som brainstorming där idéer redan började bearbetas vidare. En delad förståelse om läget på det egna bostadsområdet och utvecklingsidéer inspirerade invånarna att fundera på bra lösningar för områdets och invånarnas behov. 

Observerande av frågornas komplexitet  

Vissa teman som det talades om på diskussionskvällarna visade sig vara komplexa och framkallade många åsikter bland invånarna. Ett sådant ämne var till exempel att staden växer och stadsstrukturen blir tätare. Diskussionskvällarna ledde till intressant funderande om hur och på vems villkor staden borde byggas.  

I norra Esbo funderade man till exempel på att en spridd och låg stadsstruktur kan vara trevlig för människorna, men å andra sidan tar det mer jordområde av naturen än att bygga högre byggnader. Invånarna började fundera om det ändå är bättre att bygga höga byggnader.  

Det finns vanligen fler än en lösning på problem och det kan vara svårt att välja den bästa. Diskussionen i dialogform fick ofta invånarna att fundera på vad man ska värdesätta mest i byggandet av staden. Att säga en åsikt högt framkallade alternativa synvinklar och många började fundera på sin egen synpunkt. 

Avvikande synpunkter  

Den dialogbaserade diskussionen gav även upphov till situationer där invånarna tydligt hade avvikande synsätt på hur en fråga i anknytning till stadsplaneringen borde lösas.  

Till exempel vid en diskussionskväll som omfattade hela Esbo hade invånarna avvikande synsätt på hur skogar och övriga naturområden borde skötas och behandlas. Vissa invånare var förargade över att skogar och naturområden i Esbo på sina håll är snåriga och verkar ovårdade. Vissa invånare påpekade att en del av naturen måste bevaras så naturenlig som möjligt för att värna om mångfalden.  

Dialogen är ingen plats för gräl, men å andra sidan behöver slutresultatet inte vara en lösning på problemen. Alla åsikter får och bör framföras och i Dialogpaus-diskussionen accepterar vi synpunkternas mångfald. Slutresultatet av dialogen om olika synpunkter i anknytning till skogar var att det behövs olika typer av natur- och rekreationsområden.  

Mot samma mål med olika metoder  

I dialogerna på diskussionskvällarna kan man notera att invånarna delar bekymmer eller önskan i vissa sakfrågor, men vill påverka dem med metoder som avviker från varandra. Slutresultatet av en diskussion beror på om det råkar finnas människor i gruppen som är av samma eller olika åsikt.  

Säkerhet var ett tema i diskussionerna som alla invånare som nämnde säkerheten ville ha, men de föreslog mycket olika lösningar för att främja säkerheten. I en diskussionsgrupp togs det upp varför det är viktigt för social samhörighet och stadens säkerhet att få alla invånare att medverka för att utveckla bostadsområdet och delta i evenemang. I en annan diskussionsgrupp var man rädd att bostadsområdets säkerhet och samhörighet kan äventyras om samfunden splittras till exempel på grund av rörligheten som metron medför.  

I dialogen är det inte säkert och ännu mindre ett krav att man i smågrupperna ska bena igenom alla sidor av frågorna. Det viktigaste är att alla får dela sitt eget synsätt. 

Utökande av diskussionen har en nyckelroll i dialogen 

Dialogen skapar i bästa fall en trygg diskussionsatmosfär där alla upplever att de blir hörda och vågar säga sin åsikt. Det är viktigt att diskussionen om stadsplaneringens teman utvidgas och att det framkommer så många åsikter som möjligt. När åsikterna är sammanfallande uppstår ett ypperligt läge att komma med idéer och utvecklande tillsammans. Avvikande åsikter i sin tur hjälper att förstå hur varierande olika sakfrågor är.  

Huvudsaken i dialogen är att utvidga diskussionen och öka förståelsen, inte att vara enhälliga eller finna lösningar på problem. Precis som en invånare nämnde som deltog i smågruppsdiskussionerna, dialogen och att framföra olika åsikter ”gör att vi invånare även förstår hur olika en granne kan tänka om frågor”. 

Vad handlar det om?

I Esbo utarbetas en generalplan som omfattar hela staden och siktar till 2060. I generalplanen prognostiseras stadens utveckling under kommande årtionden och beslutas på en generell nivå om riktningar för och tyngdpunkter i stadens tillväxt.  

Generalplanen utarbetas i ett omfattande samarbete och i den anpassas olika synvinklar. På hösten och vintern avtalar man om målen i generalplanen. Diskussionerna i evenemangsserien Vårt Esbo 20X0 ger viktig information om invånarnas synpunkter. Analyserna av diskussionerna och invånarnas synpunkter används vid sidan av annan information, då målen för planen bereds.  

Du kan följa med hur arbetet framskrider och delta i det. Läs mer om arbetet med generalplanen.  

  • Planläggning