Esbo, Mannheim och Umeå slår samman krafterna för att driva fram det lokala hållbarhetsarbetet

7.10.2022 11.14

Esbo har slagit samman krafterna med Mannheim (Tyskland) och Umeå (Sverige) i det nya projektet ALLIANCE (Alliance for Local green deaLs and Innovative Action for resilieNt Cities and Enterprises) som finansieras av EU.

Projektet samordnas av ICLEI, en internationell organisation som främjar hållbar utveckling på lokal nivå. Projektet syftar till att utveckla städernas hållbarhetsarbete på lokal nivå, vilket ökar deras genomslagskraft. Syftet är att sammanställa och stärka städernas arbete med hållbar utveckling. Projektet syftar till att främja EU:s initiativ ”Local Green Deal” som tar programmet för grön utveckling (EU Green Deal) till den lokala nivån. Initiativet syftar till att säkerställa att hållbar utveckling förankras gemensamt i hela Europa. I Esbo bedriver staden lokalt hållbarhetsarbete med hjälp av det Tväradministrativa utvecklingsprogrammet för hållbar utveckling.

Städerna har inte tillräckliga möjligheter att systematiskt dela med sig av sina erfarenheter av hållbarhetsarbetet. I projektet ALLIANCE ingriper man i denna utmaning genom att möjliggöra utbyte av goda praxis, utmaningar och lärdomar med städer och lokala partner. Dessutom ansluter sig andra europeiska städer och lokala aktörer inom social ekonomi till projektet för att lära sig av dessa erfarenheter för att själva kunna dra nytta av dem i framtiden. Informationsutbytesdagar kommer att anordnas i alla tre städer för att utbyta erfarenheter. Esbo välkomnar projektpartnerna till staden i början av året för att vidareutveckla gemensamt lärda lösningar för hållbar utveckling och för att skapa riktlinjer för framtiden.

Projektet ALLIANCE avslutas våren 2024. Resultaten kommer att användas för att sammanställa rekommendationer om åtgärder för beslutsfattarna i Europa samt en handbok om goda praxis för andra städer.

  • Hållbar utveckling
  • Klimat