Vi firar återigen Esbobor som fått finskt medborgarskap

29.8.2022 13.27
Esbo stads stadsdirektör talade på den medborgarskapsfest.
Bild: Kerttu Penttilä

Esbo stad bjöd för tredje gången Esbobor som fått finskt medborgarskap till en medborgarskapsfest. Festen ordnades i Dipoli i Otnäs 28.8.2022 för 450 gäster. Glädjen stod högt i tak.

”Jag är stolt över att Esbo är en trygg och naturnära hemstad. Jag är också stolt över att Esbo har blivit en internationellt konkurrenskraftig universitetsstad. Det är viktigt att stadsbor med olika bakgrund upplever staden som sin egen och att de känner sig välkomna att delta i byggandet av Esbos framtid ", sade stadsdirektör Jukka Mäkelä i sitt festtal.

Gästerna berättade att de uppskattar inbjudan och berömde Esbo. ”Talen berörde och vi är mycket tacksamma över att staden bryr sig så mycket om alla Esbobor oberoende av födelseort”, säger Anastasia McAvennie.

McAvennies familj flyttade till Finland för tretton år sedan och i Esbo har de bott drygt tre år. ”Trots att staden redan är ett ganska populärt flyttmål på grund av mångsidig natur samt hobby- och arbetsmöjligheter fortsätter Esbo hela tiden att överraskar oss med gästfrihet, När vi anlände till Esbo fick vi en underbar korthälsning av staden och deltog i Hello Espoos glada och informativa nätverksverkstad för nya Esbobor som flyttat från utlandet. Vi har aldrig upplevt en så hemtrevlig stämning i en storstad och förhoppningsvis kommer Esbo att förbli vårt ”forever home”, gläder sig McAvennie.

Medborgarskapsfesten ingick i Esbodagen, invånarnas gemensamma fest och det största årliga stadsevenemanget i Esbo. Under den långa coronatiden kunde man inte ordna sammankomster, men nu hade staden bjudit in alla myndiga Esbobor som erhållit finskt medborgarskap åren 2019, 2020 och 2021.

Under de senaste tre åren har 3674 personer fått finskt medborgarskap. Av dem är 2011 vuxna och 1663 under 18 år.

Programmet Esbo ♥ Medborgare har förnyats och startade i augusti

Staden erbjuder gratis kultur- och motionsförmåner, såsom konserter, museibesök och simhallsbesök, som gåva till Esbobor som fått finskt medborgarskap 2020–2021.

Programmet inleddes 2017 för att fira jubileumsåret Finland 100 år och det har utvecklats tillsammans med färska medborgare.

Var femte Esbobo talar ett annat modersmål än svenska eller finska

Stadens internationella verksamhet har ökat betydligt under de senaste årtiondena.

Cirka 60 000 Esbobor talade ett annat modersmål än svenska eller finska i början av år 2022. Under den fullmäktigeperiod som slutade år 2021 ökade antalet med över 3 600 personer per år i snitt.

I stadens strategi Berättelsen om Esbo har fullmäktige lyft fram principen ”alla som bor i Esbo är Esbobor”. Ett av målen för denna fullmäktigeperiod lyder ”Esbo är bäst i Finland på att integrera”.

”När medelåldern i Finland fortfarande ökar är det nödvändigt att bättre än tidigare dra försorg om att de Esbobor som kommit från andra delar av världen genuint kan delta i vårt samhälle, gå på våra läroanstalter och högskolor samt jobba som arbetstagare och företagare. För många är erhållande av medborgarskap en milstolpe värd att fira under denna resa”, berättar chefen för invandrartjänsterna Teemu Haapalehto.

Fullmäktige godkände integrationsprogrammet i juni. Programmet lyfter fram centrala utvecklingsförlopp i anslutning till integration och drar upp riktlinjer för integrationspolitiken.

Mer information:

  • Internationella ärenden