Lär dig om plastens kretslopp i den nya webbroschyren Plastens berättelse

23.8.2022 4.18Uppdaterad: 2.9.2022 5.03
Skärmdump av webbroschyren Plastens berättelse.

Den nyligen publicerade webbroschyren beskriver möjligheterna med plastmaterial samt allas vår roll i bättre återvinning av plast.

Den nya webbroschyren(extern länk, öppnas i ett nytt fönster) om plastens kretslopp har nu publicerats! I broschyren berättar man på ett förståeligt sätt om utmaningarna och potentialen med plastmaterial, vikten av återvinning och hanteringen av återvunnen plast. Broschyren är riktad till alla invånare, i synnerhet ungdomar, och syftet med den är att betona betydelsen av sortering i vardagen och hjälpa till att synliggöra plastens kretslopp som en del av en större kontext av cirkulär ekonomi. ”Jag hoppas att broschyren hjälper alla att hitta sin egen roll i uppbyggande av cirkulär ekonomi”, konstaterar Outi Hynynen vid Esbos kompetenscentrum för hållbar utveckling.

Mångsidig plast

Under de senaste årtiondena har plast hamnat i ett ganska negativt ljus och inte helt förtjänat det. Det är sant att plast är farligt för miljön när den hamnar på fel ställe, och till tillverkningen av ny plast behövs vanligen olja, vars användning påskyndar klimatförändringen. Men plast har också gett oss mycket: dess förmånlighet har möjliggjort en högre levnadsstandard, dess mångsidighet har löst många vardagliga problem och frigjort människors tid till att fundera över större frågor, dess täthet och hygien gör den till ett utomordentligt förpackningsmaterial och bidrar till att minska svinnet, och dess lätthet gör fordon tillverkade av plast ännu mer energieffektiva.

Problemen med plast är oftast inte förknippade med själva plasten, utan oss användare. Med andra ord skulle de flesta utmaningarna med plast kunna lösas med en förändring av vårt system från linjär ekonomi till cirkulär ekonomi. Inom cirkulär ekonomi minimeras ibruktagandet av nya naturresurser och man strävar i stället efter att utnyttja befintliga material och föremål i vårt samhälle. Om plast sorteras på ett vettigt sätt, hamnar den inte i naturen. Om nya plastföremål tillverkas av plastföremål som blivit obrukbara, krävs mindre ny olja. Om gamla plastföremål återvinns som material och inte bränns som energi, hålls koldioxiden i dem borta från atmosfären.

Hur kan plastens kretslopp förbättras?

Plast är ett så populärt och mångsidigt material att ett fungerande kretslopp för den har en särskild ställning inom cirkulär ekonomi. Därför startade Esbo stad och Yrkeshögskolan LAB projektet Plastens berättelse – från skräp till produkt och för det satte man upp målet att effektivisera plastens kretslopp i båda änden av produktens livscykel.

All plast sorteras inte ännu och all sorterad plast kan ännu inte utnyttjas som material. I projektet Plastens historia strävade man både efter att öka sorteringsgraden och utveckla nya sätt att hantera återvunnen plast. Blandat plastavfall som samlats in i Esbo har under ett års tid testats i plastlaboratoriet vid Yrkeshögskolan LAB, och ett nytt sätt att hantera återvunnen plast ännu mer linjärt är nästan klart.

Lär dig om plastens kretslopp

Läs mer i broschyren om bland annat vikten av att sortera, hantering av återvunnen plast nu och i framtiden, och om hurdana ramvillkor som användning av återvunnet material ställer på produkten som ska tillverkas.

Läs om plastens berättelse!(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

Mer om plastens historia berättas i den fysiska vandringsutställningen, som omfattar provexemplar på plastens olika hanteringsskeden och produkter som tillverkats av återvunnen plast.

Utställningen Plastens historia på Lippulaivabiblioteket 2.-29.8.

Plastens berättelse – från skräp till produkt är Esbo stads och Yrkeshögskolan LAB:s gemensamma projekt som har fått finansiering från miljöministeriets försöks- och pilotprojekt för färdplanen för plast. Projektet startade i början av 2021 och fortsätter till slutet av september 2022.

  • Hållbar utveckling