Ukraina-servicepunkten samlar ihop myndigheter, aktiva kommuninvånare och organisationer i Esbo

3.5.2022 6.00

Ukraina-servicepunkten, som öppnar i Alberga, samlar information och handledning av myndigheterna för olika problem i det dagliga livet. Servicepunkten fungerar också som mötesplats och koordineringsplats för frivilligarbete.

Just nu rådet det i huvudsak brist på livsmedel och hygienprodukter. Sådana delas ut på flera ställen på olika håll i Esbo, och nya utdelningspunkter har öppnats med hjälp av volontärer.

– Människorna har en enorm vilja att hjälpa dem som flytt kriget i Ukraina. I Esbo har vi redan flera ställen där de som flytt från Ukraina till exempel kan hämta livsmedel och hygienprodukter. Vi på Esbo stad vill erbjuda professionell handledning och rådgivning, vilket våra anställda är bra på, säger stadsdirektör Jukka Mäkelä.

Ukraina-servicepunkten ska leva med situationen, så att den alltid betjänar dem som behöver hjälp så bra som möjligt.  Också framtidsplanerna kommer att omformas med tiden.

– Vi hoppas att vi i fortsättningen till exempel kan hjälpa till med att hitta bostad eller förmedla volontärer som flytthjälp. Tillsammans formar vi vår verksamhet så att den svarar på de hjälpbehövandes behov så bra som möjligt, säger Eeva Ström, som är projektchef för Ukraina-servicepunkten.

Vi vill ge samfund, organisationer och privatpersoner jämlika möjligheter att hjälpa. Vi vill skapa ett multiprofessionellt lag som stöd för personerna från Ukraina och därför behöver vi också volontärer och samarbetspartner. Intresserade volontärer och samarbetspartner kan kontakta projektchef Eeva Ström, eeva.strom@esbo.fi.

Information om Ukraina-servicepunkten kommer i fortsättningen att finnas på finska och engelska på adressen https://www.espoo.fi/fi/ukrainalaisten-apupiste och https://www.espoo.fi/en/ukrainian-center-information-and-assistance

  • Ukraina