Bekämpning av mördarsniglar är effektivast på våren

Publicerad: 10.5.2022 7.37
Spansk skogssnigel på gräsmattan.
Mördarsnigeln är ca 7–14 cm lång, och färgen varierar oftast från smutsig orange till rödbrun eller svart. Undersidan är ljus och slemmet färglöst. Man kan skilja mördarsnigeln från den gråsvarta kölsnigeln, som hör till vårt lands ursprungliga arter, bland annat utifrån andningsöppningens placering. Hos mördarsnigeln finns den på sköldens främre del, och hos kölsnigeln på den bakre delen.Bild: Pekka Malinen

Mördarsnigeln (spansk skogssnigel) är en allätare som har anpassat sig väl till Finlands svala klimat. Den är vanlig i synnerhet i Nyland och Egentliga Finland. Den äter många olika typer av föda och kan därför orsaka stora skador i trädgårdar och på odlingar.

I de flesta fall kan man med ganska enkla åtgärder hindra mördarsnigeln från att spridas.Bekämpningen är effektivast på våren, innan de individer som övervintrat hunnit lägga ägg. Man kan bekämpa sniglarna genom att samla in dem med exempelvis en grilltång. Man avlivar sniglarna genom att klippa huvudet itu på längden mellan känselspröten eller genom att släppa ner dem en och en i kokande vatten. De döda sniglarna kan packas exempelvis i ett tomt mjölkpaket, som sedan kan förslutas och läggas i blandavfallet.

Mer information: vieraslajit.fi informationssida

 

Hela Esbo