Espanjansiruetanan torjunta on tehokkainta keväällä

10.5.2022 7.29
Ruskea espanjansiruetana nurmikolla.
Espanjansiruetana on noin 7–14 cm pituinen, väritykseltään yleensä likaisen oranssin punaruskea tai musta. Jalan alapinta on vaalea ja lima väritöntä. Maamme alkuperäiseen lajistoon kuuluvasta ukkoetanasta sen erottaa mm. hengitysaukon sijainnin perusteella, espanjansiruetanalla se on kilven etuosassa, ukkoetanalla takaosassa.Kuva: Pekka Malinen

Espanjansiruetana on kaikkiruokainen laji, joka on sopeutunut hyvin Suomen viileään ilmastoon. Sitä esiintyy runsaasti erityisesti Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Espanjansiruetanalle kelpaa monenlainen ravinto ja se voi näin aiheuttaa suuria vahinkoja kotipuutarhoissa ja viljelyksillä.

Useimmissa tapauksissa espanjansiruetanan leviämistä on mahdollista torjua melko pienin toimenpitein. Tehokkainta torjunta on keväällä, ennen kuin talvehtineet yksilöt ehtivät munia. Etanoita torjutaan keräämällä niitä esim. grillipihtejä apuna käyttäen. Ne lopetetaan leikkaamalla pää pitkittäin tuntosarvien välistä tai pudottamalla yksitellen kiehuvaan veteen. Kuolleet etanat voi pakata vaikkapa tyhjään maitotölkkiin ja suljetun tölkin voi laittaa tavalliseen sekajäteastiaan.

Lisätietoa vieraslajit.fi-tietosivulta(ulkoinen linkki)

Koko Espoo