Speldesignern skapar servicekedjor för invånarna

Publicerad: 22.12.2021 10.25Uppdaterad: 22.12.2021 13.03
bild.

Skulle du gissa att också en speldesigner utvecklar Västra Nylands välfärdsområdes kommande tjänster vid sidan av personalen och invånarna? Tjänstedesignern och speldesignern Aino Hentilä kan se saker ur kundens perspektiv och visualisera informationen så att den blir lättare att förstå.

Under de senaste sex månaderna har Aino Hentilä haft en stor och inspirerande utmaning: hur ska man sammanfatta en stor mängd information så enkelt som möjligt? 

Med tanke på invånarna har Aino visualiserat en vårdväg för mentalvård för unga. 

 

För personalen utarbetas för tillfället en fickhandbok om akuta situationer inom hemvården samt utbildningsmaterial i handboken Värdighet i livets slutskede. 

Det behövs logik både i planeringen av spel och i planeringen av tjänster  

Hentilä har utexaminerats från yrkeshögskolan som speldesigner. För närvarande jobbar hon som tjänstedesigner. 

 ”Arbetet som tjänstedesigner är mycket likadant som arbetet som speldesigner: jag ser saker ur kundens perspektiv och funderar på hur hen hittar till tjänsterna.” Det behövs logik både i planeringen av spel och i planeringen av tjänster”, berättar Hentilä. 

Det är överraskande hur mycket bilder och visualiseringar det behövs  

Hentilä säger att hon ännu under skoltiden inte hade kunnat gissa att hon skulle arbeta med framtidens social- och hälsovård. Är det något som har överraskat dig?    

”Det har varit överraskande hur mycket visualisering det behövs när vi utvecklar framtidens tjänster. Människor har varit entusiastiska och utvecklar tjänsterna i en mycket positiv anda”, säger Hentilä.   

I arbetet som tjänstedesigner och speldesigner måste man varje dag kunna se saker ur kundens perspektiv. Hur lyckas du se saker ur kundens synvinkel?  

”Det handlar nog om fantasi. Att man kan föreställa sig människor i olika livssituationer. Man kan ju också tänka på sitt eget liv eller fundera: Om jag var kund och hamnade i en sådan situation, vad skulle jag tänka?”  

Aino fortsätter att jobba med kommande servicekedjor i Västra Nylands välfärdsområde även nästa år.  

 

Västra Nylands välfärdsområde

  • Välfärdsområde