Futurohuset

Det utopistiska plasthuset Futuro, som ritats av arkitekten Matti Suuronen (1933–2013) är en vision av sin tid, som fortfarande fascinerar.

Bild: Emma Suominen

Matti Suuronen: Futurohuset

Öppet  17.5.–11.9.2022 under WeeGees öppettider
Undantagsöppning lör 21.5. kl. 14–17

Utställningscentret WeeGee äger det första serieproducerade Futurohuset (nr 001). Futuro nr 001 ägdes av Matti Kuusla och var uppställt i Hirvensalmi från sommaren 1968 till hösten 2011. Efter en omsorgsfull restaurering öppnades huset på WeeGee-husets bakgård i maj 2012. Futurohuset är öppet under sommarsäsongen under WeeGee-husets öppettider. 

Rymdåldersutopi

Futuro är ett ellipsformat plasthus ritat av arkitekten Matti Suuronen (1933–2013). I Futuro sammanfattas arkitekturens och designens experimentella former, nya material och optimistiska idéer från rymdåldern i slutet på 1960-talet.

Från skidstuga till internationell renommé

Det allra första Futurohuset nr 000 var ett beställningsarbete. Matti Suuronens gamla skolkamrat ville ha en skidstuga i svårframkomlig terräng. Huset skulle vara lätt att resa och värmas upp snabbt. Offerttävlingen för byggandet av huset vanns av Polykem Oy.

Futuro väckte stor uppmärksamhet både i Finland och utomlands. Huset presenterades för TV och press vid Polykem Oy:s fabrik i Sandkulla i nuvarande Vanda i slutet av mars 1968. Då var huset ännu bara ett skal utan inredning. Det ljusblå Futurohuset nr 000 restes i juni 1968 till skidstuga vid en privat slalombacke nära skidcentret Kalpalinna i Turenki, Janakkala. Det gula Futurohuset nr 001 tillverkades strax efter prototypen och restes i augusti 1968 på Matti Kuuslas fritidsbostadstomt på stranden av sjön Puulavesi i Hirvensalmi. Matti Kuusla var en känd tv-producent.

Sitt internationella genombrott fick huset i oktober 1968 då det tredje, gula Futurohuset nr 002 visades på exportmässan Finnfocus i London. Exportmässan ägde rum på m/s Finnpartner, som låg ankrad i Thames. Där presenterades ett spektrum av finska produkter. Futurohuset visades på fartygets däck. Det väckte stor uppmärksamhet. Polykem Oy fick över 400 förfrågningar om tillverkningslicens från hela världen och Polykems VD valde ut de lämpligaste att förhandla vidare med.

Futuro fick också stor publicitet i pressen världen runt. Till exempel presenterade New York Times Futuro i artikeln ”Saucer-Shaped House Arrives on Earth” samma dag som Eagle från Apollo 11 landade på månen 20 juli 1969.

Trots det stora inhemska och utländska intresset infriade Futuro aldrig de kommersiella förväntningarna. Futurohuset var för speciellt och för dyrt för massproduktion. Polykem hade inte heller den erfarenhet och de resurser som skulle ha krävts för en verkligt omfattande lansering. År 1973 var det oljekris, plastens pris tredubblades och hoppet om en världserövring dog.

Futuros nya liv

Trots att Futuro hann falla i glömska, har det sedan 1990-talet fått ett nytt liv. Futuro ses både som en ikon för rymdåldern som kulminerade i slutet på 1960-talet och som ett konstobjekt som fått internationell spridning.

Idag finns det 67 ½ Futurohus runtom i världen. Det halva Futurohuset är just en halva som visats på mässor. I världen finns Futurohus i Europa, Förenta staterna, Nya Zeeland, Australien och Japan. I Finland finns fem Futurohus, vid Utställningscentret WeeGee samt på Åland, i Merimasku, Pöytis och Kauhava.

Fem Futurohus finns i öppna samlingar: Futurohusets prototyp nr 000 finns i museet Boijmans Van Beuningen i Rotterdam, Futuro nr 001 i Utställningscentret WeeGee i Esbo och, Futurohus i designmuseet Die Neue Sammlung i München, i Linköping på Svenska Flygvapenmuseet och i Australien i Hobart, Tasmanien, MONA (Museum of Old and New Art). I Australien har University of Canberra också renoverat en Futuro, som ligger på universitetsområdet som en mötesplats för studenter.

Fakta om Futuro

Mått
Diameter 8 meter
Höjd 4 meter
Total vikt 4 ton

Möbler
Sex stolar/bäddar
Sovalkov för två
Set som består av öppen spis, grill och bord
Kök
Toalett/duschrum

Ursprungliga färgalternativ
Vit
Gul
Ljusblå

Ytterligare upplysningar

Avaruustalo Futuro oli 1960-luvun arkkitehtuurin taidonnäyte (Yle)
Videomaterial(extern länk) om Futuro år 1968 och om flyttningen av Futuro nr 001 från hirvensalmi till Virtasalmi för restaurering år 2012. (Redaktör: Emilia Kemppi, Elävä arkisto, Yle 2012)

Floating exhibition of Finnish products
Brittisk journalfilm(extern länk) från 1968, Futuro på m/s Finnpartners däck i Londons hamn. (Nyhetsarkivet British Pathé)

Arkivbilder av Futuro på finna.fi
Stadsmuseet har publicerat 95 fotografier av Futuro. Bilder och uppgifter finns här(extern länk)

Futuro - Tulevaisuuden talo menneisyydestä (bok)
Boken, som har redigerats av Marko Home och Mika Taanila ger intressanta synvinklar på Futurohuset. Med boken följer en dvd med filmen FUTURO – tulevaisuuden olotila (1998) och 45 minuter annat filmmaterial om Futurohuset. På dvd:n spelas också 180 minuter filmmusik av Elektroverde. Boken kan beställas från EMMA Shop(extern länk).

FUTURO - Tulevaisuuden olotila - trailer (Youtube)
Tidsresa i en futuristisk närhistoria. Dokumentär om plasthuset Futuros uppgång och fall. Berättelse om en rymdåldersutopi som nästan blev verklighet. (Regissör: Mika Taanila, manuskript: Mika Taanila & Marko Home, © Kinotar Oy 1998)

Författare: Kinotar Oy