Happiesirippu – Eeva Rönkäs textilkonst färgad med naturfärger

Sinisellä ja ruskealla luonnonvärillä värjättyjä vaaleita tekstiilejä.

Tid

22.6.2022 klo 06.00 – 14.8.2022 klo 13.00

Plats

Naturens hus Villa Elfvik

Elfviksvägen 4, 02600 Esbo

Se plats på kartan(extern länk)

Brukstrand

Organisatör

Kaupunkiympäristö

Pris

Gratis inträde

Evenemangens webbplats

espoo.fi

Växtfärgning och broderi möts i textilerna i utställningen Happiesirippu. I färgningen har man använt vejde (Isatis tinctoria), dvs. inhemsk indigo, vars blåa färg avslöjas när tyget oxideras. Den bruna färgen har man fått från kaffe. Verken är mjuka klädinspirationer och textilfragment som tillbringat tid i trädgården.

Eeva Rönkä är en konstnär från Helsingfors (f.1982). Hennes verk med fokus på broderi har tidigare varit utställda i Villa Noailles i Hyères (2017). Hon är intresserad av konsthantverkets föränderliga traditioner. Hon verkar också som en del av konstinitiativet Bebetto, som ordnar och kurerar utställningar och evenemang. De senaste Bebetto-installationerna var utställda i SIC- och Titanik-gallerierna (2021).

Taitoförbundet har utsett färgning med naturfärger till årets hantverksteknik 2022. Att färga hemma med naturliga färgämnen kopplar samman en naturupplevelse med hantverk, och samtidigt kan man minska den kemikaliebelastning som orsakas av textilerna man använder.

På Naturens hus ordnas söndagen den 14 augusti 2022 kl. 12–15 en kurs i ekoprintingmetoden, med vilken man överför formen och färgen av ett växtblad till tyg. På kursen, som ordnas av Taito Etelä-Suomi ry, ryms 10 deltagare.

Naturens hus Villa Elfvik har öppet mån–fre kl. 9–16 och lör–sön kl. 10–16, stängt midsommarafton 24.6.2022. Café Elfvik betjänar på veckoslut och söckenhelger under Naturens hus öppettider.

  • Bredvik
  • Alberga
  • utställningar
  • miljö