Hushållsvatten, dricksvatten
Vi övervakar regelbundet dricksvattnets kvalitet, bland annat genom att utföra inspektioner och ta vattenprover. Syftet med övervakningen är att dricksvattnet ska motsvara bestämmelserna och att det inte ska orsaka olägenheter för hälsan. talousvesivalvonta@espoo.fi
- I brunnarna i området förekommer allmänt fluorid, järn, mangan och radon.
- Fluorid: Det är viktigt att fluoridhalten i dricksvattnet för spädbarn och gravida mödrar inte överstiger det hälsobaserade gränsvärdet 1,5 mg/l. Vatten med en fluoridhalt över 2 mg/l ska inte användas permanent som dricksvatten eller i matlagning. Man kan minska olägenheterna genom att ersätta en del av dricksvattnet med vatten med låg fluoridhalt
- Järn: Järn förekommer allmänt i områdets brunnsvatten och kan också komma från en fastighets egna rör och vattenanordningar. Vatten som innehåller rikligt med järn orsakar rostavlagringar på vattenarmaturer, fläckar på tvätt och smak av rost. Kvalitetsmålet för järnhalten har fastställts på basis av tekniska och estetiska olägenheter. Järn i sådana halter att det är möjligt att dricka vattnet på basis av dess utseende och smak orsakar inte olägenheter för hälsan.
- Mangan: I brunnsvatten förekommer det ofta mangan samtidigt med järn. Rekommendationerna för maximal manganhalt baserar sig på estetiska och tekniska olägenheter. För mycket mangan ger vattnet en obehaglig smak, avlagringar i vattenarmaturerna och fläckar på tvätten. Enligt dagens uppgifter orsakar höga halter av mangan också olägenheter för hälsan, särskilt för barn.
- Radon: Det kan också förekomma radon i brunnsvatten. Radon är en lukt- och smakfri gas som kan spridas till rumsluften till exempel då man duschar. Radon ökar risken för cancer och radonhalten borde gärna undersökas i vatten från borrbrunnar i området.
- Mer information om behandling av vatten: miljö.fi(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)
- Om din fastighet är ansluten till det kommunala vattenledningsnätet, kontakta i första hand vattenverket.
- Det rekommenderas att brunnsvattnet undersöks ungefär vart tredje år, även om det inte förekommer lukt- och smakstörningar.
- Brunnsvattnets hälsokvalitet bör kontrolleras bland annat:
- innan en ny brunn tas i bruk
- när vattnets lukt, smak eller färg har förändrats
- när det misstänks att vattnet är skadligt för hälsan.
- Det lönar sig att undersöka vattnets kvalitet alltid när brunnsvattnets kvalitet på kort tid har förändrats så att den avviker från det normala. Drick inte vatten som tydligt förändrats utan att koka det först. Det är också bra att regelbundet kontrollera brunnskonstruktionernas skick.
- Det lönar sig att låta yrkespersoner utföra iståndsättning och desinficering av brunnen.
- Gott dricksvatten har undersökts, smakar gott och är klart och färglöst.
- Dricksvattnets kvalitet kontrolleras bland annat genom regelbundna undersökningar av vattenprover.
- I frågor som gäller dricksvatten ska invånarna i första hand kontakta vattenverket som levererar vattnet.
- Det lönar sig att kontakta Esboregionens miljö- och hälsoskydd om du misstänker att du har blivit sjuk efter att ha druckit vatten.
- På vattentjänstverkens egna webbsidor finns information om bland annat vattnets hårdhet och eventuella störningssituationer.
- HRM vattenförsörjning(extern länk, öppnas i ett nytt fönster) levererar hushållsvatten till Esbos och Grankullas vattendistributionsområde. Päijännetunneln leder råvatten till vattenreningsverken i Långforsen och Gammelstaden varifrån vattnet leds till vattennätet.
- Kyrkslätts Vattens (extern länk, öppnas i ett nytt fönster) huvudvattentäkt ligger i Kvarnby. Råvatten tas från sjön Meiko. Extra vatten till nätet köps av HRM och av Finska Socker Ab:s vattenverk. Veikkolas hushållsvatten kommer från två grundvattentäkter i området samt från HRM.
- Dessutom finns det flera mindre vattenverk och vattenandelslag i Esbo och Kyrkslätt.
- Det är bra att låta undersöka ditt brunnsvatten vart tredje år, även om vattnet verkar normalt.
- Det är avgiftsbelagt att låta undersöka prover från brunnsvatten.
- Laboratorier som undersöker dricksvatten hittar du till exempel på Livsmedelsverkets webbplats: https://www.ruokavirasto.fi/sv/laboratorietjanster/laboratorier-godkanda-av-livsmedelsverket/laboratorier-for-hushallsvatten/(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)
- Provflaskor kan beställas eller hämtas direkt från laboratorierna. Vattenprovsflaskor kan också hämtas på förhand enligt avtal på verksamhetsställena för Esboregionens miljö- och hälsoskydd (Gårdsbrinken 1 C i Olars i Esbo och på rådgivningspunkten i Kyrkslätts kommunhus på Ervastvägen 2). Provflaskorna är laboratoriespecifika.
- Vattenproverna kan sändas antingen direkt till laboratoriet eller på måndagar lämnas till verksamhetsstället för Esboregionens miljö- och hälsoskydd på Gårdsbrinken 1 C, kl. 9–11 eller till rådgivningspunkten i Kyrkslätts kommunhus på Ervastvägen 2, kl. 8.30–13, varifrån de sänds till laboratoriet.
- Ta helst kontakt med laboratoriet i förväg för att få anvisningar om provtagning.
- Mer information:
- Esboregionens miljö- och hälsoskydd
talousvesivalvonta@espoo.fi
- De hushåll som använder egen brunn ansvarar själva för det vatten de använder.
- Brunnens vatten ska undersökas:
- innan en ny brunn tas i bruk
- när vattnets lukt, smak eller färg har förändrats
- om du misstänker att du blivit sjuk när du druckit av vattnet.
- Det är bra att låta undersöka brunnens vatten vart tredje år, även om vattnet verkar normalt.
- Drick inte vatten som tydligt förändrats
Det är också bra att regelbundet kontrollera brunnskonstruktionernas skick.
- Syftet med myndighetstillsynen är att förebygga olägenheter för hälsan som beror på vatten samt att trygga vattnets tekniska och estetiska kvalitet.
- Utöver anläggningar som levererar hushållsvatten omfattas även andra objekt, som är anmälningsskyldiga enligt 13 § i hälsoskyddslagen och som har egen vattentäkt, av regelbunden övervakning.
- Stora anläggningar som levererar minst 10 m³ vatten per dag eller för minst 50 personers behov övervakas enligt hushållsvattenförordningen. Stora anläggningar som levererar hushållsvatten ska i samarbete med hälsoskyddsmyndigheten utarbeta ett kontrollundersökningsprogram. Dessutom ska vattenverket göra en riskbedömning och en plan för störningssituationer.
- Små anläggningar som levererar mindre än 10 m³ vatten per dag eller för minst 50 personers behov övervakas enligt hushållsvattenförordningen.
- Lagstiftningen om hushållsvatten förnyades år 2023. De nationella lagändringarna och förordningsändringarna som utfärdats för att genomföra det nya dricksvattendirektivet trädde i kraft 12.1.2023. Läs mer om lagändringarna och förordningsändringarna på Vattenverksföreningens webbplats(extern länk, öppnas i ett nytt fönster) (på finska).
- Det vattenverk som levererar hushållsvatten ansvarar för kvaliteten på vattnet det levererar, och vattenverket ska också regelbundet informera användarna om vattnets kvalitet.
- En anläggning som levererar hushållsvatten och som har egen vattenproduktion eller vattenbehandling ska ansöka om godkännande av Esboregionens miljö- och hälsoskydd senast tre månader innan verksamheten inleds eller ändras.
- Till Esboregionens miljö- och hälsoskydd ska göras en skriftlig anmälan om vattendistributionsområdet senast 30 dygn innan verksamheten inleds i följande fall:
- anläggningar som levererar hushållsvatten, samt vattenandelslag med köpt vatten
- fastigheternas gemensamma hushållsvattenbrunn (fler än 50 användare eller mängden vatten som levereras minst 10 m³ per dygn)
- evenemang där hushållsvatten tas ur ett vattenledningsnät eller en behållare med egna anordningar, till exempel genom att installera egna vattenledningar eller vattenarmaturer
- eller om vattnet från en egen brunn används i offentlig eller kommersiell verksamhet.
Nedladdningsbara bilagor
- Ladda ner: Terveydensuojelulain 18 mukainen hakemus.pdf.Terveydensuojelulain 18 mukainen hakemus.pdfFilen finns endast på finskaFilen finns endast på finska
- Ladda ner: TSL 20 mukainen hakemus riskinarvion hyväksymisestä.pdf.TSL 20 mukainen hakemus riskinarvion hyväksymisestä.pdfFilen finns endast på finskaFilen finns endast på finska
- Ladda ner: Ilmoitus terveydensuojelulain 18 a § mukaisesta toiminnasta.pdf.Ilmoitus terveydensuojelulain 18 a § mukaisesta toiminnasta.pdfFilen finns endast på finskaFilen finns endast på finska
Mer information:
Esboregionens miljö- och hälsoskydd
talousvesivalvonta@espoo.fi
Hälsoinspektör Mari Louhi, tfn +358 40 5501596
hälsoinspektör Juho Kutvonen, tfn +358 40 6364964
vik. hälsoinspektör Juhani Purola, tfn +358 40 6394779