Livsmedelstillsynens projekt
Livsmedeltillsynens projekt ger information om livsmedelsföretagens verksamhet. Med hjälp av denna information kan tillsynen riktas till riskfylld verksamhet. Utöver projekten tar vi alltid prover vid behov.
Vi på Esboregionens miljö- och hälsoskydd genomför årligen projekt inom livsmedelstillsynen på egen hand och tillsammans med andra kommuner i huvudstadsregionen. Vi deltar också i nationella projekt som samordnas av Livsmedelsverket.
Ett projekt kan till exempel omfatta att ta prov av livsmedel och ytor som kommer i kontakt med dem, eller tillsyn av ett visst delområde. Om resultatet är oroväckande, instruerar inspektören aktören att vidta korrigerande åtgärder. Vid behov tas nya prov.
Har du frågor om livsmedelstillsynens projekt? Kontakta Esboregionens miljö- och hälsoskydd, elintarvikevalvonta@espoo.fi.
Pågående projekt
Livsmedelstillsynens pågående projekt
- Benämningar på livsmedel och namnskyddade produkter: År 2025 fokuserar Oiva-inspektionerna på tillsynen av namnskyddade produkter och livsmedel. Syftet med namnskyddssystemet är att skydda livsmedel och jordbruksprodukter mot missbruk och förfalskning av etablerade namn. Vid övervakningen av namnen på livsmedeluppmärksamhet ägnas uppmärksamhet åt att namnet beskriver och exakt identifierar livsmedlet och att namnet inte vilseleder konsumenten. Genom inspektionerna övervakar vi till exempel korrekt användning av benämningen ”skinka”, eftersom vi upptäckte många brister i vårt tidigare projekt.
- Övervakning av import av livsmedel av animaliskt ursprung på den inre marknaden: Tillsammans med livsmedelstillsynsmyndigheterna i Helsingfors och Vanda har vi inlett ett tyngdpunktsarbete i anslutning till import av livsmedel av animaliskt ursprung på den inre marknaden. Tyngdpunktsarbetet pågår åren 2025–2028 och under denna tid effektiviseras tillsynen över importen av livsmedel av animaliskt ursprung på den inre marknaden på olika sätt.
Livsmedelsverkets pågående riksomfattande tillsynsprojekt
- För närvarande pågår inga projekt.
Slutförda projekt
Sammanfattningar av livsmedelstillsynens projekt:
- Hygienisk kvalitet på vatten som erbjuds på serveringsställen i huvudstadsregionen 2024 (Helsingfors stad)(extern länk, öppnas i ett nytt fönster) (på finska)
- Förhållanden för försäljning av lösgodis och nötter i lösvikt i butiker år 2023(extern länk, öppnas i ett nytt fönster) (på finska)
- Hygienisk kvalitet på pizzafyllningar som förvaras i kyllådor 2023 (pdf)(extern länk, öppnas i ett nytt fönster) (på finska)
Livsmedelsverkets riksomfattande tillsynsprojekt:
- Nationellt projekt: Patogener i förpackade bladgrönsaker 2018-2020(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)
- Ett riksomfattande projekt för tillsyn över salthalt och näringsvärde 2019-2021(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)
- Säkerställande av olivoljors överensstämmelse med kraven 2018 och 2019(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)
Slutarbeten
Slutarbeten som utförts inom enheten för livsmedelstillsyn i Esboregionens miljö- och hälsoskydd: