Vertikal odling hämtar matproduktionen närmare konsumenterna
Esbo utbildningssamkommun Omnia och Arctic Farming Oy har inlett ett samarbete där man odlar färska råvaror för Omnias lunchrestauranger i deras egna lokaler. Med hjälp av innovativ vertikalodlingsteknik som utvecklats i Finland kan örter och sallader växa i Restaurang Henricus egen sal. Genom att producera råvarorna i egna lokaler kan man erbjuda kunderna produkter som skördats endast några minuter eller timmar före serveringen.
Arctic Farming Oy som finns i Otnäs i Esbo har utvecklat ett vertikalt odlingssystem som lämpar sig för hotell-, restaurang- och cateringbranschen. I odlingssystemet odlas växterna i näringsrikt vatten utan jordmaterial eller mull. Det vertikala odlingssystemet gör det möjligt att odla råvaror oberoende av årstid, rådande väderförhållanden eller plats. Örter, sallader och bär växer betydligt snabbare än i traditionellt jordbruk, utan insektsgifter och gödselmedel. Samtidigt sparar man cirka 95% vatten jämfört med traditionell odling.
Som en del av samarbetet utbildar Arctic Farming Oy:s representanter Omnias personal och studerande i hur vertikala odlingsanordningar och akvakultur fungerar. Studerande inom den gröna sektorn sörjer för grödornas växtförhållanden och laboratoriestuderande följer upp vattnets näringshalter och undersöker hur förändringar i vattnet påverkar slutproduktens kvalitet.
Restaurang Henricus köksmästare Richard Keogh berättar att örterna som skördats från vertikalväggarna håller hög kvalitet och örtdoften är berusande. De vertikala odlingsmodulerna som placerats i restaurangens sal har väckt mycket positivt intresse hos restauranggästerna och hos Omnias övriga gäster.
Samarbetet med Omnia skapar unika möjligheter att etablera nytt kunnande som stöd för en snabbt växande marknad för vertikal odling, säger Arctic Farming Oy:s verkställande direktör Oliver Rotko. Vertikal odling och urban inomhusodling är växande branscher som kan ge betydande mervärde inte bara till HoReCa utan även till livsmedelssektorn i vidare bemärkelse. Enligt Rotko är det mycket viktigt att framtida toppexperter inom dessa branscher redan under studierna får bekanta sig med vertikal odling och dess fördelar.
Vad kunde en grön omställning innebära för utvecklingsarbetet i ditt företag?
Bygget av ett koldioxidneutralt samhälle kräver oförväget nytt tänkande och nya synvinklar. Esbo har gedigen kompetens att möta utmaningen. Kom med för att utveckla lösningar i Kera, Otnäs och Stenbruket för framtiden! Projektet Utvecklingsmiljöer för hållbar tillväxt (KETO) utvecklar samarbetet mellan företag, läroanstalter och forskningsorganisationer samt tar fram konkreta utvecklingsmiljöer för att främja digitalisering och grön omställning. Projektet genomförs av Esbo stad, VTT, Aalto-universitetet och Omnia i samarbete med flera partnerföretag. Projektet finansieras av Europeiska unionen REACT-EU ERUF och är en del av Europeiska unionens svar på covid-19-pandemin.
