Vertikaaliviljely tuo ruoantuotannon kuluttajien lähelle

  • Espoon kaupunki
  • Yrittäjyys
  • Ympäristö
16.11.2022 8.54Päivitetty: 16.11.2022 9.41
Kaksi henkilöä vertikaaliviljelykaapin äärella ja toinen leikkaa kaapista basilikaa.
Arctic Farming Oy:n kehittämä vertikaaliviljelymoduuli Omnian Espoon kampuksella Ravintola Henricuksessa.

Espoon koulutuskuntayhtymä Omnia ja Arctic Farming Oy ovat aloittaneet yhteistyön, jossa Omnian lounasravintoloihin kasvatetaan tuoreita raaka-aineita niiden omissa tiloissa. Yrtit ja salaatit kasvavat Ravintola Henricuksen omassa salissa Suomessa kehitetyn innovatiivisen vertikaaliviljelyteknologian avulla. Tuottamalla raaka-aineet omissa tiloissaan, voidaan asiakkaille tarjota tuotteita, joiden sadonkorjuu on tehty vain minuutteja tai tunteja ennen tarjoilua.  

Espoon Otaniemessä toimiva Arctic Farming Oy on kehittänyt hotelli, ravintola ja catering -alalle soveltuvan vertikaaliviljelyjärjestelmän. Viljelyjärjestelmässä kasvit kasvatetaan ravinnerikkaan veden avulla ilman maa-ainesta tai multaa. Vertikaaliviljelyjärjestelmä mahdollistaa raaka-aineiden kasvattamisen vuodenajasta, vallitsevista sääolosuhteista ja kohteen sijainnista riippumatta. Yrtit, salaatit ja marjat kasvavat merkittävästi perinteistä maaviljelyä nopeammin, ilman hyönteismyrkkyjä ja lannoitteita sekä säästäen noin 95 % perinteisen peltoviljelyn käyttämästä vedestä.   

Osana yhteistyötä Arctic Farming Oy:n edustajat kouluttavat Omnian henkilökuntaa ja opiskelijoita vertikaaliviljelylaitteiden käytössä ja vesiviljelyssä. Viheralan opiskelijat huolehtivat kasvien kasvuolosuhteista ja laboratorioalan opiskelijat seuraavat puolestaan veden ravinnepitoisuuksia ja tutkivat miten muutokset vedessä vaikuttavat lopputuotteen laatuun. 

Ravintola Henricuksen keittiömestari Richard Keogh kertoo, että vertikaaliseinästä leikatut yrtit ovat laadukkaita ja yrttien tuoksu on huumaava. Ravintolan saliin sijoitetut vertikaaliviljelymoduulit ovat herättäneet paljon positiivista kiinnostusta ravintolan asiakkaissa ja Omnian muissa vieraissa.  

Yhteistyö Omnian kanssa luo ainutlaatuisia mahdollisuuksia luoda uutta osaamista nopeasti kasvavan vertikaaliviljelymarkkinan tueksi sanoo Arctic Farming Oy:n toimitusjohtaja Oliver Rotko. Vertikaaliviljely ja urbaani sisäviljely ovat kasvavia aloja, joilla voidaan tuoda merkittävää lisäarvoa HoReCa-alan lisäksi myös laajemmin elintarvikealalle. Rotkon mukaan on erittäin tärkeää, että näiden alojen tulevat huippuosaajat pääsevät tutustumaan vertikaaliviljelyyn ja sen hyötyihin jo opintojensa aikana.  

Mitä vihreä siirtymä voisi tarkoittaa sinun yrityksesi kehitystyössä?

Hiilineutraalin yhteiskunnan rakentaminen vaatii rohkeaa uutta ajattelua ja uusia näkökulmia. Espoossa on osaamista vastata tähän haasteeseen. Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku KETO-hankkeessa kehitetään yritysten, oppilaitosten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyötä sekä luodaan konkreettisia kehitysympäristöjä vihreän siirtymän ja digitalisaation edistämiseksi. Hankkeen toteuttavat Espoon kaupunki, VTT, Aalto-yliopisto ja Omnia yhteistyössä useiden kumppaniyritysten kanssa. Hanke toteutetaan Euroopan Unionin REACT-EU EAKR -rahoituksella ja rahoitus on osa Euroopan Unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.  

  • Kestävä kehitys
  • Yrittäjyys
  • Innovaatiotyö