Smart Otaniemi vision bearbetas tillsammans med företag, forskningsinstitut och Esbo stad

  • Entreprenörskap
  • Miljö
  • Esbo stad
7.11.2022 8.36Uppdaterad: 15.8.2023 9.08
Det krävs mod för att prova på nya saker, men det måste också vara möjligt lagstiftningsvägen och ekonomiskt sunt.

På Smart Otaniemi-evenemanget 12.10.2022 fick vi höra om det pågående utvecklingsarbetet och delade idéer för att bygga en gemensam vision. Evenemanget samlade centrala aktörer för utvecklingsmiljön Smart Otaniemi: Esbo stad, VTT, Aalto-universitetet och en grupp banbrytande företag och andra aktörer.

Smart Otaniemis mål är att vara en globalt ledande utvecklingsmiljö för framtidens hållbara och smarta stadslösningar. En övergripande plan för Smart Otaniemi utarbetas under hösten 2022. Den omfattar en vision och en vägkarta fram till år 2030, vilken redogör för de åtgärder som krävs för att uppnå visionen. Evenemanget gav olika aktörer möjligheten att föra fram synpunkter och önskemål om innehållet i visionen samt nätverka med andra aktörer i området. På evenemanget hörde man anföranden från Esbo stad, VTT, Aalto-universitetet, ACRE, Schneider, Nokia, Caruna, Nodeon och HRT.

Utmaningarna med hållbar utveckling löses med samarbete

Betydelsen av samarbete framhölls i flera anföranden, eftersom ingen kan lösa utmaningarna med hållbar utveckling på egen hand. Det är också väsentligt att bjuda med olika aktörer i rätt tid. När man utvecklar nya verksamhetssätt måste man också vara beredd att verkligen utmana de gamla verksamhetsmodellerna och avsätta tillräckligt med tid för att förstå och tillämpa nya saker.

För Smart Otaniemis vision önskade man konkret fastställande av utvecklingsmiljön och utvecklingsarbetet som görs i den. Man önskade flexibilitet och så lite byråkrati som möjligt för arbetet.  Innovativitet kräver snabba åtgärder och då talar man om månader, inte år. Man berömde stadens snabba försök och önskade fler sådana i fortsättningen. En viktig behållning av försöken konstaterades vara att upptäcka problem, varvid de kan åtgärdas före skalning av tjänsterna. Det är också viktigt att se till att beslutsfattarna har aktuell information om nya lösningar, varvid de kan beaktas i lagstiftningen.

Utarbetandet av Smart Otaniemis övergripande plan fortsätter utifrån idéerna som utformades på evenemanget under hösten 2022. Utarbetandet av den övergripande planen är en del av projektet Utvecklingsmiljöer för hållbar tillväxt (KETO).

Vad kunde en grön omställning innebära för utvecklingsarbetet i ditt företag?

Bygget av ett koldioxidneutralt samhälle kräver oförväget nytt tänkande och nya synvinklar. Esbo har gedigen kompetens att möta utmaningen. Kom med för att utveckla lösningar i Kera, Otnäs och Stenbruket för framtiden! Projektet Utvecklingsmiljöer för hållbar tillväxt (KETO) utvecklar samarbetet mellan företag, läroanstalter och forskningsorganisationer samt tar fram konkreta utvecklingsmiljöer för att främja digitalisering och grön omställning. Projektet genomförs av Esbo stad, VTT, Aalto-universitetet och Omnia i samarbete med flera partnerföretag. Projektet finansieras av Europeiska unionen REACT-EU ERUF och är en del av Europeiska unionens svar på covid-19-pandemin. 

Hagalund
  • Hållbar utveckling
  • Företagande
  • Innovationsarbete