Mannen som skapar upplevelser

  • Arbete
23.9.2022 10.41Uppdaterad: 23.9.2022 11.15
Jussi Hietala

Evenemangskoordinatorn Jussi Hietala vill vara med och utveckla Esbo stads utbud av evenemang, så att utbudet blir så mångsidigt som möjligt och betjänar alla invånare i staden. Hietala jobbar på Stadsevenemang Esbo, som är en del av stadens evenemangs- och kulturtjänster.

– Mitt arbetsfält består till största delen av koordinering av och kommunikation om evenemang som riktar sig till stadens invånare. Mina dagar består av kontakter med aktörer och personer i olika sektorer, av att organisera saker och möjliggöra evenemang, säger han.

Ett arbetsdrygt jubileumsår

När Jussi i fjol tog sig an ett vikariat som evenemangskoordinator inleddes också planeringen av jubileumsåret Esbo 50 år som stad. Koordineringsgruppen för jubileumsåret består av representanter för alla sektorer i staden.

– Det här året är och har varit en utmärkt möjlighet att ge stadens grundläggande verksamhet synlighet och att presentera ett mångsidigt Esbo genom olika evenemang, säger Jussi.

Jubileumsåret behöver inte uppmärksammas på ett speciellt grandiöst sätt, utan det kan ske på ett sätt som naturligt vävs in i det dagliga arbetet.  Till exempel daghemmen har pysslat kring temat Esbo 50 år som stad.

Inspiration på menyn

När Jussi beskriver sina arbetsuppgifter talar han om att möjliggöra saker.

– Vi strävar efter att bjuda Esboborna på inspiration och upplevelser i deras hemstad. Ett exempel på detta är Esbodagen, som firas det sista veckoslutet i augusti – dagens program skapas av invånarna och av olika samfund. Vår uppgift är att koordinera evenemanget och att möjliggöra det hela, berättar Jussi.

Utveckling är något som Jussi vill jobba med också i framtiden, efter att hans årslånga vikariat som evenemangskoordinator avslutas.

– Jag känner iver inför tanken att Esbo utvecklas till en ännu bättre evenemangsstad. Det finns förutsättningar för det. Till och med fullmäktigeperiodens utvecklingsprogram innehåller ett mål som heter Evenemangens gemensamma Esbo.

Feedback som kommit från invånarna känns belönande.

– Det känns bra när ett evenemang lyckats och man får ett tack från en nöjd Esbobo.

Jubileumsåret Esbo 50 år som stad har också inneburit fysiskt jobb för Jussi. Här transporterar han utrustning till Margretebergs park, där karnevalen Järvenperän Juhlakarnevaali ordnades 23.8.

Läs mer om jubileumsåret Esbo 50 år som stad

Text Susanna Haanpää, bilder Juho Kuva. Texten är en förkortad version av en artikel som publicerades på finska i Esbo stads personaltidning Espressi 3/2022.

  • Jobba för Esbo
  • Stadsevenemang Espoo