Kera

Keran alue tulee kokemaan suuria muutoksia 2020-luvulla. Espoon kaupunki suunnittelee Keraan kaupunkikeskusta, joka rakennetaan olemassa olevan raideliikenteen ympärille, Nokian kampuksen ja Kutojan alueen väliin.

Asemaseutu muuttuu logistiikka-alueesta urbaaniksi kävely- ja pyöräilypainotteiseksi keskukseksi. Sinne tulee kaupallisten palveluiden lisäksi päiväkoteja ja kouluja sekä liikunta- ja virkistyspalveluja.

Uusien talojen rakentamisen lisäksi alueen vanhojen rakennusten uusio- ja tilapäiskäyttöä edistetään.

Teollisuusalueena tunnettu Kera on saanut nimensä Kera Oy:n keramiikkatehtaasta, joka perustettiin alueelle vuonna 1920. Kerassa toimii edelleen muun muassa tekniseen kauppaan erikoistunut Algol sekä joukko muita pienempiä yrityksiä.

Alueen suurin työnantaja on Nokia, jonka kampusalue ja pääkonttori sijaitsevat Karaportissa Keran alueella.

Keran tavoitteena on kehittyä kansainväliseksi kiertotalouden esimerkkialueeksi. Nykyinen raideliikenne ja alueella jo kehitteillä oleva 5G-tekniikka mahdollistavat uuden ajan IoT- ja liikkumisratkaisujen toteuttamisen jo rakentamisvaiheessa.

Puhdas ja älykäs Kera

Espoon kaupunki, aluetta kehittävät yrityskumppanit, Sitra ja pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiö kehittävät yhdessä Kerasta digitaaliseen alustaan pohjautuvaa kiertotalouden kansainvälistä esimerkkiä. Tavoitteena on luoda Kerasta yhteiskehittämiseen ja kiertotalouteen pohjautuva, viihtyisä, turvallinen ja puhdas kaupunginosa. Keinona on uusien digitaalisten ratkaisujen ja sovellusten kokeilu ja käyttöönotto. Keraan luodaan esimerkiksi uusia energiaratkaisuja, liikkumisen muotoja ja urbaania ruuantuotantoa osaksi elävää kaupunkiympäristöä.

Oletko rakennuttaja tai sijoittaja? Tutustu tarkemmin Keran mahdollisuuksiin (englanniksi).

Lisätietoa:

Projektinjohtaja Pekka Vikkula, pekka.vikkula@espoo.fi, 046 877 2601.

Ilmakuva Keran alueesta
Ilmakuva Keran alueesta. Kuva: Hannu Vallas.