Työsuhdelipulla matkustaa ilmaiseksi vapaa-ajallakin

15.12.2022 10.02Päivitetty: 15.12.2022 11.01
Suvi Anttila Pop-pankin toimiston edessä.
Etätyön yleistyminen on vähentänyt työmatkaliikennettä. Suvi Anttila saapuu toimistolle Leppävaaraan keskimäärin kahtena päivänä viikossa, pyörällä tai bussilla.Kuva: Petja Partanen

POP Pankkikeskuksen uusi työntekijä voi valita työsuhde-edukseen joko ilmaisen parkkipaikan tai joukkoliikenteen työsuhdelipun. Yhä useampi päätyy nykyisin ilmaiseen HSL-lippuun – ja pankkikeskuksen uuteen työsuhdepolkupyöräetuun.

Espoon Leppävaarassa toimiva POP Pankkikeskus hoitaa 86 hengen voimin Suomen 19 POP Pankin konsernitoimintoja tietotekniikasta markkinointiin.  Keskuksen työntekijät voivat valita työsuhde-edukseen joko ilmaisen työsuhdematkalipun tai parkkipaikan. Vielä tällä hetkellä työnantajan maksama parkkipaikka Sellon hallissa johtaa kilpaa, mutta joukkoliikenne on kirinyt kannoille. Erinomaisten kulkuyhteyksien äärellä toimivan pankkikeskuksen työntekijöistä 38 on valinnut ilmaisen parkkipaikan, 32 taas työnantajan kustantaman joukkoliikenteen työsuhdelipun. ”Työsuhdematkalipun suosio on noussut viimeisen vuoden aikana”, kertoo keskuksen HR-asiantuntija Minna Akola.

Yksi työsuhdelipun valinneista on pankkikeskuksen Scrum Master Suvi Anttila, jonka 8 kilometrin työmatka Niittykummusta Leppävaaraan taittuu ruuhka-aikoina liikennöivällä suoralla bussiyhteydellä, tai kesäaikaan useimmiten pyörällä.

Perheessä on myös sähköauto, jolla puoliso ajaa työmatkansa. Ympäri vuoden voimassaoleva työsuhdelippu on omiaan vähentämään perheen auton käyttöä myös vapaa-ajalla. ”Jos on vaikka Helsinkiin menossa, niin metron varrella asuvalle joukkoliikenne on se ykkösvaihtoehto, sen verran helppoa ja sujuvaa se on”, Suvi Anttila kertoo.

IT-ammattilainen liikkuu HSL-alueella vapaa-ajallaankin lähinnä joukkoliikenteellä tai polkupyörällä. ”Autolla lähetään sitten lähinnä maalle sukuloimaan”, Anttila kertoo.

Liikenteestä aiheutuu kolmannes Espoon kasvihuonekaasupäästöistä. Työmatkat ovat toistuvia arjen matkoja ja siksi niiden päästöillä on iso merkitys. Kestävä Espoo -ohjelman mukaisesti työpaikat toimivat kestävän liikenteen edistäjinä. Tämä juttusarja kertoo espoolaisten työnantajien toimista työmatkaliikenteen päästöjen leikkaamiseksi. Lue sarjan muut jutut → Työsuhdepyörällä toimistolle, työmatkoista kaikki irtiKaupunkifillarit tuovat metroaseman lähemmäs työpaikkaa  ja Pastorin työmatkat taittuvat työsuhdepyörällä.

Työsuhdepyörä ja Kilometrikisa kannustavat polkemaan

Päästöttömään työmatkaliikkumiseen kannustaa myös POP Pankkikeskuksen vuosi sitten käyttöön ottama uusi työsuhde-etu, työsuhdepolkupyörä. Nyt uudenkarhealla työsuhdepyörällä ajelee jo joka kymmenes pankkikeskuksen työntekijä. Työkavereiden esiteltyä uutta pyöräkalustoaan vaihtui myös Suvi Anttilan oma pyörä kesällä entistä hienompaan leasing-pyörään.

Työsuhdepyörä toimii samalla periaatteella kuin työsuhdeauto. Suvi Anttila valitsi uudeksi menopelikseen 2000 euron hintaisen Marin-gravelpyörän. Työnantaja maksaa työsuhdepyörän leasing-vuokran, työntekijän palkasta taas vähennetään pyöräedun verotusarvo 100 euroa kuukaudessa. Vuokrakauden päätyttyä pyörän voi lunastaa omakseen. Pyöräedulla säästää omasta veroprosentista riippuen 20‑30 % uuden pyörän hinnasta.

Työmatkapyöräilyyn Suvi Anttilaa on motivoinut myös valtakunnallinen pyöräilyn kilometrikisa(ulkoinen linkki), jossa POP Liikkuu -joukkueelle kertyi kesällä 2022 yli 22 000 kilometriä pyörän selässä. ”Se tuo hyvän pienen vertaispaineen tulla pyörällä töihin.” Aamulla työmatkapyöräilijät kohtaavat toimistotalon pyörävarastolla. ”Minun työmatkapyöräilylleni on ollut tärkeä juttu, että meillä on hyvät pukutilat ja paikka missä säilyttää pyörää.”

Liikenteen päästöjen leikkaamisessa kaupungit tarvitsevat vetoapua työnantajilta. Miten pankkikeskus voisi edelleen auttaa Espoota työmatkaliikenteen päästöjen leikkaamisessa? HR-asiantuntija Akola kertoo, että POP Pankkikeskuksessa on aloitettu Green Office -sertifiointiprosessi, joka tähtää seuraavan vuoden aikana niin energian säästöön kuin entistä vähäpäästöisempään työmatkaliikkumiseen. ”Puhumme aiempaa enemmän ympäristöasioista, ja rohkaisemme esimerkiksi julkisen liikenteen käyttöön.”

Edellytykset joukkoliikenteen käytölle ovat ainakin kunnossa. Aivan toimistotalon vieressä ovat Leppävaaran asema ja bussiterminaali, ja talon editse kulkee myös uusi Keilaniemestä Helsingin Itäkeskukseen liikennöivä pikaraitiotielinja Raide-Jokeri. ”Ykkösasia päästöjen vähentämisessä on toimiston sijainti”, pohtii Suvi Anttila.

TEKSTI JA KUVA: Petja Partanen

Tämä artikkeli on osa Kestävä liikkuminen työpaikoilla -juttusarjaa.

  • Kestävä kehitys
  • Ilmasto
  • Yrittäjyys