Pastorin työmatkat taittuvat työsuhdepyörällä

12.8.2022 6.32Päivitetty: 17.11.2022 10.02
Pastori Heikki Lehti pyörän kanssa
Kestävyysjuoksua harrastava Heikki Lehti hakee peruskestävyyttä pyörän selässä. Kuuden kilometrin työmatka pitenee usein metsäteitä kierrellen parinkymmenen kilometrin lenkiksi. Kuva: Mirja Aukee

Sähköpyörät ovat tehneet kauppansa, kun Espoon seurakunnat ottivat käyttöön pyöräedun työntekijöilleen.

Työsuhdeauto on monelle espoolaiselle tuttu kulkupeli, mutta vuodesta 2021 alkaen myös työnantajan hankkimalla polkupyörällä kurvaileva on saanut nauttia veroedusta. Kun kestävyyslajeihin hurahtanut pastori Heikki Lehti kuuli lakimuutoksesta, hän arveli että tämä voisi olla hyvä porkkana kaikkien Espoon seurakuntien työntekijöiden liikuntaharrastuksen edistämiseksi.  

Kun asiaan perehtynyt Lehti vielä törmäsi espoolaisyritykseen nimeltä GoByBike, laittoi uuden pyörän hankintaa itsekin suunnitellut pastori aloitteen työnantajalle.  

”Ehdotus meni sitten läpi”, Heikki Lehti iloitsee. 

Nyt Lehden lisäksi jo viitisentoista Espoon seurakuntien työntekijää kurvailee uudella työsuhdepyörällä. Kaikkiaan edun piirissä on noin 400 Espoon seurakuntayhtymän kokoaikaista työntekijää.

Liikenteestä aiheutuu kolmannes Espoon kasvihuonekaasupäästöistä. Työmatkat ovat toistuvia arjen matkoja ja siksi niiden päästöillä on iso merkitys. Kestävä Espoo -ohjelman mukaisesti työpaikat toimivat kestävän liikenteen edistäjinä. Tämä juttusarja kertoo espoolaisten työnantajien toimista työmatkaliikenteen päästöjen leikkaamiseksi.  Lue sarjan muut jutut → Kaupunkifillarit tuovat metroaseman lähemmäs työpaikkaa ja Työsuhdepyörällä toimistolle, työmatkoista kaikki irti.

Operaattori hoitaa rutiinit

Seurakuntien palveluntarjoajaksi valikoitui GoByBike, joka on toimittanut jo lähes 10 000 työsuhdepyörää organisaatioille ympäri Suomea. Työnantajalle pyöräedun tarjoaminen on lounasedun kaltainen luontoisetu. Työntekijä hankkii itselleen mieleisen pyörän, operaattori hoitaa kaikki rutiinit ja toimittaa kuukausiraportit palkkahallintoon. 

Pilottiasiakkaana toimi idean isä Heikki Lehti, joka sai oman työsuhdepyöränsä alkuvuodesta 2022.  Ahkeran luonnossa liikkujan valinta oli gravel-pyörä, joka on kotonaan niin asfaltilla, hiekkateillä kuin helpoilla metsäpoluilla. 

Verovapaata pyöräetua voi käyttää vuosittain 1200 euroon saakka. Lehden kuukausipalkasta vähennetään nyt kuukausittain 100 euroa.  

”Rahallinen hyöty tulee verotuksen kautta”, Lehti kertoo.  

GoByBiken laskuri kertoo, että 3000 euron kuukausipalkkaa saava säästää veroprosentin alenemisen myötä reilu 20 prosenttia pyörän hinnasta.  

”Hyvää oli sekin, että voi katsella sitä hintahaitarin yläpäätä, kun pyörä hankitaan vähän niinkuin osamaksulla. Se on valtavan hyvä juttu, kun olemme nyt puolison kanssa hoitovapaaputkessa”, juuri perheenlisäystä saanut Lehti kertoo.  

Espoon seurakunnilla on nyt oma polkupyöräpolitiikka, joka määrittelee millaisia pyöriä voi hankkia ja mikä on vuokra-aika.  

Työhyvinvointisihteeri Virpi Alén kertoo, että hankitut työsuhdepyörät ovat tyypillisesti sähköpyöriä ja hinnaston yläpäästä.  

”Maksimihinta 3200 euroa, mutta kalliimmankin pyörän voi toki hankkia, kun maksaa itse yli menevän osuuden.” 

Ympäristö ja kansanterveys kiittävät 

Alénia ilahduttaa, että työsuhdepyöräksi hankitun sähköpyörän kautta moni työntekijä näyttää löytäneet liikkumisen.  

”Olemme saaneet tosi kivaa palautetta. Ihmiset jakavat sosiaalisessa mediassa kuvia pyöräilystään. Myös bensan hinnan nousu saattaa vaikuttaa innostukseen”, Alén pohtii. 

Myös Heikki Lehdellä olivat ympäristökysymykset mielessä, kun hän teki aloitteen työsuhdepyöristä. Espoon seurakunnat ovat sitoutuneet omassa ympäristöjärjestelmässään vähentämään päästöjä. 

”Ajattelin että tämä edistäisi myös ympäristötavoitteita”, Lehti kertoo.  

Virpi Alén kertoo, että esimerkiksi hautausmaan työnjohto ajaa myös työajoja polkupyörällä siirtyessään työmaalta toiselle.  

”Kiitos Heikille, että hän toi meille tällaisen uuden idean. Onhan se työnantajankin kannalta iloinen asia, että työntekijämme pyöräilevät.” 

Myös monet seurakuntayhtymät ympäri maan ovat ottaneet yhteyttä Aleniin ja kyselleet miten polkupyöräetu toimii. 

TEKSTI: Petja Partanen

Tämä artikkeli on osa Kestävä liikkuminen työpaikoilla -juttusarjaa.

  • Kestävä kehitys
  • Ilmasto
  • Yrittäjyys