Työsuhdepyörällä toimistolle, työmatkoista kaikki irti

10.11.2022 13.29Päivitetty: 17.11.2022 10.01
Sähköauto latautumassa Etteplanin toimistorakennuksen edustalla.
Etteplanin pääkonttorin ovea lähinnä on pyöräparkki, seuraavana sijaitsevat sähköautojen latauspisteet.Kuva: Petja Partanen

Koronapandemia opetti etätyöhön ja vähensi pysyvästi teknologiapalveluyhtiö Etteplanin työmatkaliikennettä ja ulkomaanmatkoja.

Liikenteestä aiheutuu kolmannes Espoon kasvihuonekaasupäästöistä. Työmatkat ovat toistuvia arjen matkoja ja siksi niiden päästöillä on iso merkitys. Kestävä Espoo -ohjelman mukaisesti työpaikat toimivat kestävän liikenteen edistäjinä. Tämä juttusarja kertoo espoolaisten työnantajien toimista työmatkaliikenteen päästöjen leikkaamiseksi.  Lue sarjan muut jutut: Pastorin työmatkat taittuvat työsuhdepyörällä

Teollisuuden suunnittelupalveluja, ohjelmistoja ja sulautettuja järjestelmiä sekä teknistä informaatiota tarjoava Etteplan työllistää jo noin 4000 ihmistä kahdeksassa eri maassa. Voisi luulla, että pörssinoteeratun insinööritalon työntekijät viettäisivät suuren osan työpäivästään auton ratissa tai lentokoneessa matkalla globaaleille asiakaskomennuksille.

Totuus on aivan toinen, paljastaa yhtiön markkinointi- ja viestintäjohtaja Outi Torniainen. ”Olemme lähellä asiakkaitamme. Pelkästään Suomessa meillä on 30 toimipistettä”, Torniainen kertoo.

Verkostomainen yritysrakenne vähentää liikkumistarvetta huimasti. Asiakkaat ovat lähellä, ja ihmiset voivat halutessaan työskennellä missä tahansa yrityksen kymmenistä toimistoista. Työpaikka siirtyy joustavasti mukana, jos Etteplanin espoolainen työntekijä sattuu olemaan vaikka Kuopiossa.
”Erityisesti korona-aikaan ihmisiä muutti maalle tai vanhalle kotiseudulleen. Jotkut ovat muuttaneet vakituisesti kesäpaikalleen. Se vähentää mökkiliikennettä viikonloppuisin”, Outi Torniainen kertoo.

Pandemia laittoi liikkumisen uusiksi

Etteplanin pääkonttori muutti Espooseen juuri kun koronapandemian ensi aalto alkoi keväällä 2020. Globaali pandemia on ollut todellinen fiksun työmatkaliikenteen konsultti. ”Halusimme tai emme, se todella vaikutti työmatkoihin”, Torniainen toteaa. ”Etätyö tuli jäädäkseen. Se on ollut myös asia, josta ihmiset ovat tykänneet. Se tuo paljon joustoa työn, vapaa-ajan ja perhe-elämän yhdistämiseen.”

Etteplanin kaltaisessa asiantuntijayrityksessä liikkumisen muutokset ovat radikaaleja myös pandemian hellitettyä.
"Yli puolet henkilöstöstä tekee edelleen etätöitä, noin 20–30 prosenttia käy säännöllisesti töissä toimistolla.” 

Etätyöskentelystä sopii tiimi yhdessä esihenkilönsä kanssa joustavasti sen mukaan, miten paljon yhdessäoloa tarvitaan. Monet käyvät toimistolla yhtenä päivänä viikossa, muutoin ollaan etätöissä. Etätyöskentelyä Etteplanilla on harjoiteltu jo ennen koronaa, onhan moni tiimeistä kansainvälisiä tai Suomen 30 toimistolta koottuja.

Myös lentokoneessa istuminen on nyt entistä harvinaisempaa.

”Työmatkat vähenivät todella rajusti, ja näyttää siltä, että muutos on pysyvä. Nyt on opittu etäpalavereihin. Matkustamista mietitään entistä tarkemmin. Jos matkustetaan, kasvokkain tapaamisista otetaan kaikki irti, eikä mennä pelkästään naputtelemaan tietokonetta toiselle toimistolle”, kuvaa Torniainen muutosta.

Etätyön lisääntyessä pääkonttorillakin on nyt varsin väljää. Pääkonttorin muuttoa Otaniemeen vauhditti sijainti Aalto-yliopiston kampuksella potentiaalisten työntekijöiden ympäröimänä. Aivan naapurissa Keilaniemessä taas on useampi yrityksen tärkeä asiakas. Asiakaskäynnille pääsee nyt vaikka kävellen. Iso plussa ovat myös erinomaiset joukkoliikenneyhteydet.  Aalto-yliopiston metroasemalle on Tekniikantieltä vain kivenheitto.

Pyöräilijöitä kuunnellaan

Uusia tiloja suunniteltaessa kuunneltiin herkällä korvalla innokkaita työmatkapyöräilijöitä, jotka vanhalla toimistolla kuljettivat varkaiden pelossa arvopyöränsä sisätiloihin. 130 hengen työpaikkana toimiva uusi toimisto Tekniikantiellä täyttää vaativankin työmatkapyöräilijän tarpeet.
”Nyt meillä on lukolliset pyörävarastot, johon pyörän saa työpäivän ajaksi ja on fiksut pukuhuoneet, jossa pääsee suihkuun”, Torniainen kertoo.

Pikku asiointimatkat hoituvat toimistotalon palveluihin kuuluvilla sähköpyörillä, jotka voi varata käyttöönsä puhelimen sovelluksella.

Etteplanin innokkaat pyöräilijät alkoivat taannoin kysellä työsuhdeautojen sijasta työsuhdepyöriä. Nyt koko Suomen henkilöstö on oikeutettu hankkimaan mieleisensä työsuhdepolkupyörän kuukausimaksulla. Vajaa vuosi sitten lanseerattuun henkilöstöetuun on tarttunut jo yli 100 Suomessa työskentelevää etteplanilaista.
”Henkilöstöltä on tullut siitä kovasti kiitosta.”

Pyöräily, kävely ja Teams-palaverit ovat päästöttömiä vaihtoehtoja työmatkaliikenteessä, ja joukkoliikenteen päästöt ovat karkeasti laskien vain kolmasosa autoliikenteen päästöistä.  Siirtyminen entistä päästöttömämpään työmatkaliikenteeseen tukee yritysten ympäristö- ja työhyvinvointitavoitteiden saavuttamista, mutta leikkaa samalla myös kaupungin investointitarpeita uusiin autoliikenteen väyliin.

Etteplanin kaltaiset asiantuntijayritykset voivatkin auttaa kaupunkia päästöjen leikkaamisessa monin eri keinoin. Henkilöstön kasvava ympäristötietoisuus vähentää työmatkaliikenteen päästöjä, mutta sillä on laajempiakin kerrannaisvaikutuksia. Etteplanin asiakaskuntaan lukeutuvat useat Suomen eturivin teollisuus- ja konepajayrityksistä.
”Insinööritalona me voimme suunnitella ratkaisuja, jotka vähentävät meidän asiakkaidemme energiankulutusta ja säästävät luonnonvaroja”, Torniainen pohtii.

TEKSTI JA KUVA: Petja Partanen

Tämä artikkeli on osa Kestävä liikkuminen työpaikoilla -juttusarjaa.

  • Kestävä kehitys
  • Ilmasto
  • Yrittäjyys