Espoon kaupunki on mukana kiertotalouden green deal -sopimuksen valmistelutyössä

9.9.2022 10.01Päivitetty: 9.9.2022 11.05

Kiertotalouden green deal on sopimus, mikä vauhdittaa siirtymistä kiertotalouden mukaiseen toimintaan. Yhteistyöllä tuotetaan tutkimustietoa luonnonvarojen käytöstä ja tunnistetaan vaikuttavimpia toimia kiertotalouden edistämiseen.

Espoon kaupunki lähtee mukaan valtakunnallisen kiertotalouden green deal -sopimuksen valmisteluun 80 toimijan kanssa. Kiertotalouden green deal vauhdittaa yhteiskunnan siirtymistä kiertotalouden mukaiseen toimintaan. Se koostuu yhteisistä raameista ja kriteereistä sekä mukaan lähtevien toimijoiden kiertotaloutta edistävistä sitoumuksista.

Kiertotalouden green dealin pohjaksi toteutetaan skenaariotyö, mikä on tutkimuslaitosten tekemä tilannekuva luonnonvarojen kulutuksen vaikutuksista ympäristöön ja talouteen. Skenaariotyön myötä kehitetään yhdessä tutkimuslaitosten ja mukaan lähteneiden toimijoiden kanssa tavoitteet ja toimenpiteet, joista kiertotalouden green dealin sitoumukset muodostetaan. Toimijat liittyvät green dealiin tekemällä siihen omat sitoumuksensa. Sitoumuksessa toimijat määrittelevät oman toimintansa näkökulmasta itselleen tavoitteet ja toimenpiteet, jotka edistävät kiertotalouteen siirtymistä mahdollisimman vaikuttavasti.

Siirtymä kiertotalouteen tehdään yhdessä

Ympäristöministeriö sekä Työ- ja elinkeinoministeriö kutsuivat keväällä 2022 toimialajärjestöjä, yrityksiä, maakuntia, kaupunkeja, kuntia ja muita kiinnostuneita osapuolia mukaan kiertotalouden green dealin valmisteluun. Kiertotalouden green dealin edistämiseen on nyt sitoutunut 80 toimijaa, joihin kuuluu 23 kuntaa. Green deal valmistellaan tiiviissä yhteistyössä mukaan lähtevien toimijoiden, ministeriöiden ja tutkimuslaitosten kanssa. ”Yhteistyö auttaa meitä määrittämään vaikuttavampia toimia kiertotalouden edistämiseen tutkittuun tietoon perustuen”, kertoo kiertotalouden kehittämispäällikkö Reetta Jänis kestävän kehityksen osaamiskeskuksesta.

Kiertotalouden edistäminen tukee Espoon tavoitteita

Kiertotalouden edistäminen Espoossa tukee päämääräämme olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä sekä saavuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteet edelläkävijäkaupunkina. Kiertotalous toimii tehokkaana keinona hiilineutraaliustavoitteen saavuttamisessa vähentämällä neitseellisten raaka-aineiden käyttöä ja materiaalien tuotannosta aiheutuvia päästöjä. Kiertotaloudella on suuri merkitys luonnonvarojen kestävään käyttöön sekä luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen ja lisäämiseen. Siirtymä kiertotalouteen luo Espooseen myös uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja. Espoo on vuonna 2020 sitoutunut kiertotalouden edistämiseen European Circular Cities Declaration -kiertotaloussitoumuksella.

Mikä green deal?

Green deal on vapaaehtoinen sopimus valtion ja elinkeinoelämän tai julkisen sektorin välillä. Green deal -sopimusten avulla etsitään ratkaisuja ilmastohaasteisiin, luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen ja luonnonvarojen ylikulutukseen vastaamiseksi sekä kiertotalouden edistämiseksi Suomessa. Sopimusten avulla voidaan tehostaa nykylainsäädännön toimeenpanoa tai täydentää sitä. Sopimuksissa voidaan myös asettaa lainsäädäntöä ankarampia tavoitteita sekä saavuttaa tietyt tavoitteet ilman lisäsääntelyä. Espoon kaupunki on liittynyt myös Päästöttömät työmaat green dealiin työmailla syntyvien päästöjen vähentämiseksi. Lue lisää green deal -sopimuksista Ympäristöministeriön sivuilta(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

Reetta Jänis

Kehittämispäällikkö+358 40 5519484
  • Kestävä kehitys