Espoonlahdessa metrosta noustaan kauppakeskukseen

30.9.2021 6.09Päivitetty: 22.2.2023 11.00

Länsimetron jatke Matinkylästä Kivenlahteen valmistuu vuoden 2023 aikana. Metrojatke tuo Espooseen viisi uutta asemaa: Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti. Tässä juttusarjassa esitellään jokaisen aseman ympäristö vuorollaan.

Espoonlahden metroaseman sisäänkäynnit sijoittuvat kauppakeskus Lippulaivan yhteyteen.Kuva: Iiro Mikola/ Optivision Oy

Espoonlahden metroasema sijaitsee uuden kauppakeskus Lippulaivan yhteydessä. Asemalaiturin molemmista päistä on hissi- ja liukuporrasyhteys Lippulaivaan. Kumpikin sisäänkäynti on käytössä, kun metro aloittaa liikennöinnin Kivenlahteen. 

Lisää tietoa Espoonlahden asemasta(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan).

Cityconin rakennuttaman kauppakeskus Lippulaivan on tarkoitus avautua keväällä 2022. Se on kaksi kertaa suurempi kuin vuonna 2017 purettu vanha Lippulaiva. Uuteen kauppakeskukseen tulee noin sata myymälää ja palvelua, muun muassa Espoonlahden uusi aluekirjasto.  Espoonlahden suuralue saa vahvan kaupallisen keskuksen liikenteen solmukohtaan. 

Maanalainen metrovarikko on valmistumassa Sammalvuoreen Saunalahden kaupunginosaan. Metrovarikko on metrojunien säilytys- ja huoltopaikka. 

Metroaseman tunnelma on lainattu Espoonlahden uimahallin väri-, valo- ja materiaalipaletista.Kuva: S. Linkola

Aseman tunnelma vie altaaseen 

Metroaseman tunnelma on lainattu Espoonlahden uimahallin väri-, valo- ja materiaalipaletista. Laituritasolla voikin tuntea olevansa jättimäisen kilpauintialtaan pohjalla, kiitos seinien ja katon väreilevien kromipintojen heijastusten. 

Espoonlahden aseman taideteos on Hans Rosenströmin valo- ja ääniteos Varjot veden pinnalla. Lue lisää länsimetron asemataiteesta(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan).

Kun metroliikenne alkaa, tarjolla on yli 760 liityntäpysäköintipaikkaa polkupyörille ja 250 autoille.   

Aseman yhteyteen sijoittuu myös Espoonlahden bussiterminaali, joka palvelee Espoonlahden suuralueen metron syöttöliikennettä. 

Pikkulaivan paikalle asuntoja 2 000:lle 

Espoonlahdessa on käynnistynyt ja käynnistymässä seuraavien vuosien aikana useita asuinkerrostalohankkeita. 

Lippulaivan välittömään läheisyyteen rakennetaan kahdeksan asuinkerrostaloa, joihin tulee 450-500 asuntoa. Niiden arvioidaan valmistuvan vaiheittain vuosina 2022–2024. 

Kun väliaikainen Pikkulaiva puretaan uuden Lippulaivan valmistuttua 2022, sen paikalle rakennetaan asuintaloja. Kortteliin tulee asuntoja noin 2 000 ihmiselle. Korttelin korkeimmat rakennukset ovat 20-kerroksisia. 

Alueelle tehdyn kehittämissuunnitelman mukaan Espoonlahteen sijoittuu uutta työpaikkarakentamista Länsiväylän molemmille puolille. 

Aseman läheisyyteen uusia aukioita ja reittejä 

Espoonlahdentori ja Solmutori ovat uusia kevyen liikenteen käytössä olevia katuaukioita, jotka rakennetaan yhtä aikaa Lippulaivan kanssa. Espoonlahdentorilta on jalankulkuyhteys – Kipparinreitti – Espoonlahdenkadulle Lippulaivan kiinteistön läpi. 

Espoonlahdenreitistä tulee Espoonlahdentorin ja Solmutorin välinen kevyen liikenteen yhteys. 

Lue sarjan muut osat:

Finnoon merellisyys näkyy jo metroasemalla

Pientalovaltainen Kaitaa saa kaupunkimaisen metrokeskuksen

Metro uudistaa Soukkaa, mutta 60-luvun henki säilyy

Kivenlahti tiivistyy metroaseman ympärillä – Kiviruukkiin asuinalue ja ainutlaatuinen bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymä

  • Kaupunkikehitys
Espoonlahti