Jos olet vuorotyössä tai lapsesi tarvitsee opiskeluaikojesi vuoksi varhaiskasvatusta iltaisin, yöllä tai viikonloppuisin, voit hakea lapselle paikkaa vuorohoitopäiväkodista.

Kuva: Taru Turpeinen

Vuorohoito on varhaiskasvatusta, jota järjestetään päivällä tapahtuvan varhaiskasvatuksen lisäksi iltaisin, öisin, viikonloppuisin sekä arki- ja juhlapyhinä vuorohoitopäiväkodeissa.

Vuorohoito on tarkoitettu perheille, joilla on säännöllistä vuorohoidon tarvetta. Sitä tarjotaan lapsille, joiden molemmat samassa taloudessa asuvat huoltajat ovat vuorotyössä tai opiskelevat iltaisin tai viikonloppuisin.

Espoossa on tarjolla kahdenlaista vuorohoitoa:

  • ympärivuorokautista vuorohoitoa, jolloin lapsi voi jäädä vuorohoitoon myös yöksi
  • pidennetyn aukiolon vuorohoitoa (ns. iltahoitoa), jossa vuorohoitopäiväkoti aukeaa aikaisin aamulla ja sulkeutuu myöhään illalla

Vuorohoitopäiväkodissa työskentelee varhaiskasvatuksen opettajia, sosionomeja, lastenhoitajia ja avustajia sekä siivouksesta ja ruokahuollosta vastaavaa henkilökuntaa aivan kuten tavallisessakin päiväkodissa. Henkilökunnan ja lasten tukena työskentelee myös varhaiskasvatuksen erityisopettajia ja esimerkiksi kieli- ja kulttuuriopettajia.

Vuorohoito on monipuolista varhaiskasvatusta ja noudatamme vuorohoidossa Espoon kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaa sekä esiopetussuunnitelmaa. Kiinnitämme erityistä huomiota perusturvallisuuden luomiseen, lapsen hyvinvointiin sekä viikko- ja vuorokausirytmin hahmottamiseen.

Espoossa on tarjolla vain kunnallista vuorohoitoa. Kun haet lapsellesi paikkaa vuorohoitopäiväkodista, liitä hakemukseen todistus vuorohoidon tarpeesta. Voit lukea lisää vuorohoitoon hakemisesta täältä.

Vuorohoidon asiakasmaksut ovat samat kuin muussakin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa. Voit lukea lisää asiakasmaksuista täältä.

Löydät listan vuorohoitopäiväkodeista tämän sivun lopusta. Tarkista kunkin vuorohoitoyksikön sivuilta erikseen, tarjoaako se ympärivuorokautista vai pidennetyn aukiolon vuorohoitoa.

Vuorohoidon käytännön järjestelyt

Vuorohoidossa lapsen läsnäoloajat varhaiskasvatuksessa perustuvat huoltajien työvuoroihin tai opiskeluaikoihin. Varaa lapsen vuorohoidon läsnäoloajat viimeistään edellisen viikon maanantaina kello 18.00 mennessä.

Ympärivuorokautisessa vuorohoitopäiväkodissa lapsi voi tulla varhaiskasvatukseen aamulla aikaisintaan klo 5.30. Yöhoitoa tarvitseva lapsi tulisi puolestaan tuoda pääsääntöisesti klo 20 mennessä.

Jos lapsi ei jää yöksi vuorohoitoon, haethan hänet kotiin viimeistään klo 22.00 mennessä. Jos mahdollista, lapsi kannattaa toki hakea jo aiemminkin. Jos lapsen varhaiskasvatusaika kestää klo 22.00 asti, on tärkeää, että lapsi ehtii saada kotona riittävät yöunet ennen seuraavaa varhaiskasvatuspäivää.

Vuorohoidossa lapsella tulee olla keskimäärin noin kaksi vapaapäivää viikossa. Emme valitettavasti voi tarjota vuorohoitoa huoltajan vapaapäivinä ja loma-aikoina. Lapsella on kuitenkin oikeus osallistua varhaiskasvatukseen päiväaikaan. Hän voi myös olla päiväkodissa yövuoron jälkeen huoltajien tarvitseman lepoajan (noin 8 tuntia).

Noudatamme vuorohoidossa normaalia varhaiskasvatuksen päivärytmiä, johon sisältyvät mm. ruokailut, päivälepo, pedagogista toimintaa sekä esimerkiksi ulkoilua. Lapset saavat vuorohoidossa aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan.

Jos lapsi on esiopetusikäinen, saa hän vuorohoidossa esiopetusta. Esiopetusta annetaan klo 8.00–16.00 välillä noin neljä tuntia kerallaan, mutta suunnittelemme tarkemman ajankohdan lapsen läsnäoloaikojen pohjalta. Pyrimme huomioimaan suunnittelussa, ettei lapsi joudu viettämään päiväkodissa liian pitkää aikaa.

Vuorohoidon tarpeen päättyminen

Ilmoitathan aina vuorohoidon tarpeen päättymisestä varhaiskasvatusyksikön johtajalle ja palveluohjaukseen, jotta voimme osoittaa lapselle uuden varhaiskasvatuspaikan.

Pyrimme tällöin tarjoamaan mahdollisuuksien mukaan varhaiskasvatuspaikkaa saman päiväkodin päiväryhmästä. Voit myös halutessasi tehdä siirtohakemuksen toiseen varhaiskasvatusyksikköön.

Kepelin ja Suomenojan päiväkodeissa ei valitettavasti ole tarjolla pelkästään päivällä tapahtuvaa varhaiskasvatusta, joten jos vuorohoidon tarve päättyy, tulee sinun tehdä lapsellesi siirtohakemus toiseen varhaiskasvatusyksikköön. Sillä aikaa, kun käsittelemme hakemusta, lapsi voi olla vuorohoitopäiväkodissa arkisin päiväaikaan.

Lue lisää varhaiskasvatuspaikan vaihtamisesta täältä.