Joustava perusopetus (JOPO)
Joustavassa perusopetuksessa opiskellaan vuorotellen koulussa ja työpaikalla. Opiskeluun sisältyy myös retkiä, opintokäyntejä ja leirikouluja. Luokassa työskentelee opettajan lisäksi JOPO-ohjaaja. Ryhmissä on 10 oppilasta.
Opetuksen tavoitteet
JOPO-opetuksen tavoitteena on:
- vahvistaa oppilaan opiskelumotivaatiota ja elämänhallintaa
- perusopetuksen oppimäärän suorittaminen
- edistää oppilaan opiskeluvalmiuksia
- tukea siirtymistä toiselle asteelle
JOPO-opetuksessa opiskellaan 10 oppilaan pienryhmässä. Opetuksessa hyödynnetään myös työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä tapahtuvaa opetusta. Opiskelumenetelminä painotetaan toiminnallisia ja työpainotteisia työtapoja. Jokaiselle oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma yksilöllisten tarpeiden huomioimiseksi opetuksessa.
Opetuksessa tuetaan oppilaan kokonaisvaltaista kehitystä elämänhallinnan, tietojen ja taitojen vahvistamiseksi. Moniammatillisen tiimityöskentelyn avulla tuetaan oppilaan opetusta, sosiaalista kasvua ja perheiden kanssa tehtävää yhteistyötä.
JOPO-opetuksessa opiskelee oppilaita, joilla on alisuoriutumista ja heikko opiskelumotivaatio. JOPO-opetukseen voidaan myös ohjata oppilaita, joiden arvioidaan olevan vaarassa syrjäytyä jatkokoulutuksesta ja työelämästä.
Oppilasvalinta
JOPO-opetuksessa opiskelee oppilaita, joiden opiskelumotivaatio on heikko ja jotka eivät suoriudu opiskelusta kykyjensä mukaan. JOPO-opetukseen voidaan myös ohjata oppilaita, joilla ennakoidaan olevan haasteita jatkokoulutukseen hakeutumisessa ja työelämään sijoittumisessa.
Oppilaan JOPO-opetuksen tarvetta arvioidaan lähettävässä koulussa yhteistyössä oppilaan, huoltajien, opettajan ja oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa.
JOPO-opetukseen asetettujen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että oppilaalla on kykyä toimia ryhmässä, oppilas hyötyy käytännön työpaikkaopiskelusta ja hän sitoutuu suorittamaan perusopetuksen oppimäärän.
JOPO-opetukseen hakemisesta huolehtivat yhteistyössä oppilaan nykyinen koulu, oppilas ja huoltajat.
Oppilaspaikan hakemiseksi tarvitaan seuraavat asiakirjat:
- oppilaan ja huoltajan hakemus
- koulun oppimisen tuen ryhmän tai muun koululla muodostetun moniammatillisen ryhmän puoltava lausunto
Hakuasiakirjat toimitetaan 23.3.2022 mennessä Suomenkielisen perusopetuksen tulosyksikköön. Oppilas ja huoltajat kutsutaan hakuvaiheessa moniammatilliseen haastatteluun.
Oppilaat valitaan joustavaan perusopetukseen 7.–9. luokalle seuraavilla perusteilla:
- Huoltajan ja oppilaan hakemus (0–2 pistettä)
- Haastattelu (0–18 pistettä)
- Hakijasta on toimitettu oppimisen tuen ryhmän tai muun koululla muodostetun moniammatillisen ryhmän puoltava lausunto
Oppilaat valitaan kokonaispistemäärän (0–20 pistettä) mukaisessa järjestyksessä. Pisteytyksen perusteina ovat oppilaan sitoutuminen, motivaatio ja soveltuminen JOPO-opetukseen ja työelämäjaksoille sekä oppilaan saama hyöty jatko-opintoihin hakeutumista ja opiskelumotivaatiota ajatellen.
Jos hakijoilla on sama kokonaispistemäärä, hakijoiden keskinäisen järjestyksen ratkaisee arpa.
Päätöksen valinnasta JOPO-opetukseen tekee perusopetuksen Leppävaaran alueen aluepäällikkö Kari Kotiniemi. Päätös toimitetaan huoltajille postitse 26.4.2022.