Oppimisen ja koulunkäynnin tuki
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki vahvistaa oppilaan perustaitoja ja ennaltaehkäisee vaikeuksien syntymistä. Myös oppilaan kasvusta ja hyvinvoinnista huolehditaan osana oppimisen ja koulunkäynnin tukea.
Oppimisen ja kasvun tukemisella tarkoitetaan kokonaisuutta, joka muodostuu seuraavista: oppilaanohjaus, tukiopetus, osa-aikainen erityisopetus, opiskeluhuollon palvelut, tulkitsemis- ja avustajapalvelut sekä kolmiportainen tuki. Myös kodin ja koulun yhteistyö on tärkeää oppilaan kasvun ja oppimisen kannalta.
Kolmiportainen tuki
Oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin tukea on mahdollista saada kolmella eri tasolla. Tukimuodot ja tukirakenteet vahvistuvat asteittain. Tuen tasot ovat yleinen tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuki. Oppilaan tuki pyritään järjestämään yleisopetuksen ryhmässä aina kun se on oppilaan edun mukaista.
Yleinen tuki on osa päivittäistä koulutyötä, ja sen perustana on jokaisen oppilaan oikeus saada laadukasta opetusta, ohjausta ja tukea kaikkina koulupäivinä. Oppimisen ja koulunkäynnin eri tukimuotoja ovat mm. tukiopetus, osa-aikainen erityisopetus, ohjaus, avustajan työpanos, opetuksen eriyttäminen, samanaikaisopetus ja opetusryhmien joustava ryhmittely. Tukimuotoja käytetään joustavasti. Oppilaalle voidaan laatia myös henkilökohtainen oppimissuunnitelma.
Tehostettu tuki on luonteeltaan intensiivisempää ja pitkäjänteisempää kuin yleinen tuki. Käytössä olevat tukimuodot ovat samoja kuin yleisen tuen aikana. Ennen tehostetun tuen alkamista oppilaalle laaditaan yhdessä huoltajien kanssa pedagoginen arvio. Tehostetun tuen ensisijainen tavoite on ohjata ja opettaa oppilasta siten, että hän voi saadun tuen jälkeen palata yleisen tuen piiriin. Tehostetulla tuella pyritään ehkäisemään ongelmien kasvaminen, monimuotoistuminen ja kasautuminen.
Oppimissuunnitelma
Oppilaalle laaditaan pedagogisen arvion pohjalta henkilökohtainen oppimissuunnitelma aina sen jälkeen, kun hänelle on päädytty antamaan tehostettua tukea. Oppimissuunnitelma voidaan myös laatia yleisen tuen oppilaalle. Oppimissuunnitelmassa kuvataan oppilaalle annettava tuki kokonaisuutena. Oppimissuunnitelma tukee opiskelun ja tukitoimien järjestelmällistä suunnittelua ja auttaa oppilaan oppimista, kasvua ja kehitystä sekä niiden seuraamista.
Oppimissuunnitelma laaditaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa. Samalla mietitään miten huoltaja voi auttaa oppilasta saavuttamaan tavoitteet. Oppilaan osuus suunnittelussa kasvaa siirryttäessä perusopetuksen ylemmille luokille.
Erityistä tukea annetaan oppilaille, joiden kasvun, kehityksen ja oppimisen tavoitteiden saavuttaminen ei toteudu riittävästi muilla tukitoimilla. Erityisen tuen tavoitteena on tukea oppilasta kokonaisvaltaisesti ja suunnitelmallisesti niin, että hän voi suorittaa oppivelvollisuutensa sekä saada jatko-opintokelpoisuuden.
Polku erityiseen tukeen kulkee pääsääntöisesti niin, että oppilas on sitä ennen saanut yleistä ja tehostettua tukea. Ennen erityisen tuen päätöstä oppilaan oppimisen etenemisestä laaditaan pedagoginen selvitys. Pedagogisen selvityksen pohjalta laaditaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajien kanssa henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS), joka ohjaa oppilaalle annettavaa opetusta ja muuta tukea.
Erityistä tukea tarvitsevan oppilaan opetus ja tukitoimet voidaan järjestää joko yleisopetuksen luokassa tai erityisluokalla tai erityiskoulussa. Oppilaan etu, oppimisvalmiudet ja opiskelupaikalle asetettavat erityisvaatimukset huomioidaan erityisen tuen järjestämisessä ja toteuttamisessa. Espoossa on tarjolla erilaisia erityisluokkia. Erityisluokka voi toimia oppilaan omassa lähikoulussa, oppilasalueen koulussa tai toisen oppilasalueen koulussa. Erityisen tuen opetusjärjestelyistä päätetään oppilaalle tehtävässä erityisen tuen päätöksessä.
Oppiaineen oppimäärän yksilöllistäminen
Jos oppilas ei saamastaan tuesta huolimatta kykene saavuttamaan jonkin oppiaineen (tai useamman oppiaineen) ydinsisältöihin liittyviä tavoitteita, voidaan kyseisen aineen oppimäärä yksilöllistää. Oppiaineen yksilöllistäminen edellyttää pedagogista ja psykologista sekä tarvittaessa myös lääketieteellistä selvitystä. Yksilöllistämisen yhteydessä oppilaalle laaditaan henkilökohtaiset tavoitteet ja keskeiset sisällöt niihin oppiaineisiin, joissa hänellä on yksilölliset oppimäärät. Nämä kirjataan oppilaan henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevaan suunnitelmaan (HOJKS).
Pidennetty oppivelvollisuus
Pidennetty oppivelvollisuus koskee lapsia, joiden ei ole mahdollista saavuttaa perusopetukselle säädettyjä tavoitteita yhdeksässä vuodessa vammaisuuden tai sairauden vuoksi. Pidennetystä oppivelvollisuudesta tehdään hallinnollinen päätös, pääsääntöisesti ennen oppivelvollisuuden alkamista.
Esiopetus voi pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevalle lapsella kestää 1-2 vuotta. Pidennetyssä oppivelvollisuudessa lapselle tehdään myös päätös erityisestä tuesta. Huoltaja päättää osallistuuko lapsi oppivelvollisuutta edeltävään esiopetukseen viisivuotiaana. Kuusivuotiaana lapsi on oppivelvollinen. Pidennettyyn oppivelvollisuuteen kuuluva esiopetus järjestetään yhteistyössä suomenkielisen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kanssa. Opetus toteutetaan oppilaalle laaditun henkilökohtaista opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman (HOJKS) mukaisesti. Suunnitelman laativat esiopetusta opettava lastentarhanopettaja ja opetustoimen erityisopettaja yhdessä.
Toiminta-alueittain opiskelu
Opetus voidaan järjestää toiminta-alueittain silloin, kun sitä ei voi oppilaan vaikean vamman tai sairauden vuoksi järjestää oppiaineittain eikä yksilöllisesti laaditun oppimäärän mukaisesti.
Toiminta-alueet voivat sisältää yksittäisen oppiaineen sisältöjä ja tavoitteita oppilaiden vahvuuksien mukaisesti. Samassa opetusryhmässä voi olla oppilaita useilta eri luokka-asteilta.
Opetussuunnitelmaan kuuluvat toiminta-alueet ovat motoriset taidot, kieli ja kommunikaatio, sosiaaliset taidot, päivittäisten toimintojen taidot ja kognitiiviset taidot.
Tukiopetuksen tavoite on ehkäistä oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyviä vaikeuksia ennakolta niin, ettei oppilas jää pysyvästi jälkeen opinnoissaan. Tukiopetusta voidaan antaa oppiaineissa tai oppiaineryhmissä edistymiseksi, tai oppilaan työskentelytaitojen vahvistamiseksi. Tukiopetusta voidaan antaa oppituntien ulkopuolella tai sellaisten oppituntien aikana, joihin tuen tarve liittyy.
Osa-aikainen erityisopetus on oppilaan kasvua, kehitystä ja oppimista tukevaa työtä, johon jokaisella oppilaalla on tarpeen vaatiessa oikeus. Osa-aikaisen erityisopetuksen avulla vahvistetaan oppimisen ja koulunkäynnin perustaitoja ja ennalta ehkäistään vaikeuksien syntymistä.
Oppilaan saama osa-aikainen erityisopetus suunnitellaan ja oppilaan oppimista arvioidaan opettajien yhteistyönä. Huoltajan tuki opetuksen toteuttamisessa on keskeinen ja siksi yhteistyö huoltajan kanssa on tärkeää.
Osa-aikaisten erityisopetuksen toimintamuotoja ovat samanaikais-, pienryhmä- ja yksilöopetus sekä muita koulun opettajia konsultoiva tuki. Opetus- ja toimintamuotoja käytetään vaihdellen ja oppilaan tai hänen opetusryhmänsä erilaiset tuen tarpeet huomioiden.
Alueelliset erityisluokat
Alueelliset erityisluokat on tarkoitettu oppilaille, joilla on oppimisen laajoja erityisvaikeuksia. Luokkia on jokaisella kaupungin seitsemällä oppilasalueella ja ne ovat yleisopetuksen kouluissa. Luokassa opiskelee enintään 10 oppilasta ja opetus järjestetään pääsääntöisesti yleisen oppimäärän mukaisesti.
Kaupunkitason erityisluokat
Kaupunkitason erityisluokat on tarkoitettu oppilaille, joiden opetuksen järjestäminen edellyttää tietyn alan erityisosaamista. Luokkiin otetaan oppilaita koko kaupungin alueelta. Oppilaalle pyritään järjestämään erityisluokkapaikka mahdollisimman läheltä kotia, ja/tai kohtuullisten kulkuyhteyksien päästä niin, että oppilaan päivästä muodostuu mahdollisen aamu- ja iltapäivähoidon kanssa tarkoituksenmukainen, oppilasta tukeva kokonaisuus.
Kaupunkitason opetusta ovat
- Laaja-alaiset oppimisvaikeudet
- Sopeutumisen ja tunne-elämän vaikeudet
- Autismin kirjon opetus
- Lievästi kehitysvammaisten oppilaiden opetus
- Vaikeasti kehitysvammaisten oppilaiden opetus
- Vaikea-asteisten kielellisten erityisvaikeuksien ja kuulovamman omaavien oppilaiden opetus
Tulkitsemis- ja avustajapalvelut
Oppilaalla on oikeus saada maksutta opetuksen osallistumisen edellyttämät tulkitsemis - ja avustajapalvelut sekä muut opetuspalvelut kaikilla tuen tasoilla.
Koulun yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä vastaa rehtorin johdolla koululle osoitetun avustajapalvelun kohdentamisesta eri opetusryhmille.
Apuvälineet
Apuvälineiden tarve voi liittyä oppilaan oppimisen erityistarpeisiin, näkemiseen, kuulemiseen, liikkumiseen tai muuhun fyysiseen tarpeeseen. Oppilaan kanssa työskentelevät suunnittelevat yhdessä opetuksessa tarvittavan apuvälineiden käytön. Tarvittaessa oppilaan apuvälinetarpeen arviointiin osallistuu muita asiantuntija, esim. puhe-, toiminta- tai fysioterapeutti. Yleistä ja tehostettua tukea saavan oppilaan apuvälinetarve arvioidaan pedagogisessa arviossa. Erityistä tukea saavan oppilaan apuvälinetarve arvioidaan pedagogisessa selvityksessä. Oppilaan saaman apuvälineen käyttö kuvataan oppilaan oppimissuunnitelmassa tai HOJKSissa tuen tasosta riippuen.
Apuvälinehakemuksen, jonka oppilaan huoltajat ja koulu yhdessä tekevät, voi tulostaa Opetuksen lomakkeet -sivulta. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa pedagoginen arvio tai selvitys ja tarvittaessa esimerkiksi puhe -, toiminta- tai fysioterapeutin lausunto.
Erityisen tuen hakeminen
Yhteystiedot
Erityinen tuki
040 634 3332erityinentuki@espoo.fiOppimisen ja koulunkäynnin kolmiportaisen tuen neuvonta ja ohjaus.
Olethan ensisijaisesti yhteydessä koulun rehtoriin erityisen tuen asioissa.
Otathan neuvontaan yhteyttä ensisijaisesti sähköpostitse. Palvelemme puhelimitse ti-to klo 13.00–15.00 p. 040 634 3332.
Opetuksen tuen palvelualueen sihteeri: 040 505 2953.