Som serviceansvarig i skolköket Muhis är vardagens mångkampare och en riktig ljusglimt i matsalen vid Westendinpuiston koulu

Mohamad Vakili, bättre känd som Muhis, arbetar på Esbo Catering som serviceansvarig vid Westendinpuiston koulu.

Mohamad Vakili, bättre känd som Muhis, vid Westendinpuiston koulu

Knappt över 300 kunder går på lunch vid Westendinpuiston koulu varje dag. Ibland kan grupper äta i klassrum på grund av coronasituationen – för dem sätter Muhis ihop en lunchvagn på samma sätt som vid daghemmen. Dessutom lagar och serverar Muhis frukost och mellanmål till förskolebarn.

Lunchförberedelserna går smidigt: På köket förbereder Muhis en sallad samt en birätt fylld med energi till lunchen och värmer upp eller lagar dagens lunch färdig.

Vid lunchförberedelserna är det särskilt viktigt att se till att de som följer en särskild kost får mat som är lämplig för respektive person och som serveras säkert.

Muhis förbereder lunch för skolelever.

Rutinerna på arbetsmorgonen innebär förberedning av matsalen för lunchen. Även efter måltiden finns det mycket att göra: det är viktigt att rengöra linjen, och Muhis torkar av borden i matsalen så att salen är ren och redo för följande morgon.

En av de trevligaste stunderna på dagen är själva lunchservicen, eftersom han då också kan fokusera på kundservice: det finns gott om möjligheter att prata med kunderna när han sysslar med att fylla på och rengöra linjen.

Förutom vardagsnyheter håller Muhis regelbunden kontakt med kunderna. Ett personalmöte hålls varje vecka och det kommer alltid in kommunikation angående beställningar av matsäck.

Det är dags att servera lunch!

Under måltiden hjälper oftast en diskare i köket, men Muhis deltar också gärna aktivt i disken.

Förutom matlagningen ingår i arbetet även en hel del övriga uppgifter som inte är synliga för kunderna. Till exempel är mottagande av laster från partihandeln, ordning av lager och upprätthållande av varucirkulation viktiga delar av arbetet som serviceansvarig.

Egenkontrollprogrammet spelar också en styrande roll i arbetet: Muhis uppföljer och antecknar temperaturer samt tar regelbundna prov av maten. Det är viktigt att ta hand om renligheten och ordningen, både i köket och i matsalen.

 

En viktig del av arbetet som serviceansvarig är att följa egenkontrollprogrammet.

Kontorsarbete hör även till dagens lopp: beställningar från partihandeln, måltidsbeställningar, godkännande av följesedlar, uppföljning av måltidsmängder, upprätthållande av tjänstgöringsscheman, hantering av egna personalärenden med ett personalprogram, deltagande i möten via Teams, läsning av e-post och intranet minst två gånger per dag och mycket mera!