Skulle din skola vilja pröva måltider utan brickor?

I mars beslutade sig Iivisniemi skola för att genomföra ett pilotprojekt, i vilket man inte längre använder brickor i skolmatsalen. Orsakerna var ekologiska och idéen till pilottestet kom från ett tv-program.

Rektor Leila Tuominen och serviceansvariga Marjo Nylund

Klasslärare Minna Vahtola tittar varje fredag på Barnens nyheter med sina andraklassare, varefter hela klassen diskuterar ämnena. I slutet av januari omfattade nyheterna ett reportage om Oulunkylä lågstadiums matsal, i vilken man inte längre använder brickor. Minna tyckte att det lät bra.

Så hon gick genast till serviceansvariga Marjo Nylund för att dryfta saken. Marjo var positivt inställd till testet, så de lade fram idén till skolans team för hållbar utveckling. Rektor Leila Tuominen berömmer skolans samarbete med köket och säger att det är helt sömlöst. De bollar många idéer tillsammans och båda parterna föreslår nya saker alltid när de kommer på något. Sedan tog det inte lång tid innan testet var igång.

Motiveringen till testet var miljövänlighet och ansvarsfullhet: När det inte finns brickor att diska, sparar man på diskmedel, vatten och el. Efter att testet drog igång, diskar köket 40 korgar med disk färre per dag, vilket innebär att också maskinerna får vila ibland. Den största överraskningen med pilottestet var att trivseln förbättrades: när diskmaskinerna inte är påslagna hela tiden, är det mycket tystare i matsalen. I den lugnare miljön är det smidigare att prata och handleda eleverna.

I led med ändringen har serviceansvariga Marjo upptäckt en stor skillnad i köksarbetet. I skolans kök arbetar två personer, varav den ena hela tiden har varit fast med att diska. Nu hinner de träffa och hjälpa eleverna, och det frigörs tid också till annan städning än diskning. Om den ena arbetstagaren är borta, har man ändå själv hunnit ta hand om all disk och köket har inte behövt ta till engångsartiklar. Detta gör också sitt för miljövänligheten, såsom även en minskning av plastavfall på lång sikt, då skolan inte behöver införskaffa nya brickor.

Skoleleverna har tagit emot förändringen bra och ingen har haft någon negativ respons till köket. Fjärdeklassaren Miro Rautio berättar att det till en början kändes lite konstigt att inte ha en bricka, men att det är bra att man sparar på miljön. Miro har redan utarbetat en egen rutin för att föra sin tallrik och sitt glas till sin sittplats.

Rektor Leila funderade till en början på hur de mindre förskoleeleverna skulle klara av att bära glas och tallrikar. Det visade sig att det var svårare med brickan! Det kan vara utmanande att balansera en bricka, eftersom den lätt tippar över. Det är enklare att hålla en tallrik i handen. Under testet tappades inte en enda tallrik och inte ett enda glas i golvet. Förskoleeleverna var faktiskt de första att säga att de inte vill ha tillbaka brickorna. Leila konstaterar att barnen bär tallrikar hemma också, inte brickor.

Denna nya praxis har dock haft sina initiala problem och saker att bena ut. Marjo placerade först besticken i början av linjen, varifrån de snart flyttades till slutändan. För närvarande funderar man på städningen av smulor, vilket man redan har två olika lösningar på. På Iivisniemi skola är eleverna vana vid att i slutet av måltiden göra rent sitt eget bord och i samband med det skulle man kunna prova nya verksamhetssätt. Leila och Marjo tror att allt kommer att bli ännu bättre när de små sakerna, såsom placering och att städa bort smulor, finjusteras.

Brickorna är ett minne blott på Iivisniemi skola. Redan en och en halv vecka efter testet beslutade man tillsammans på skolan att göra måltider utan brickor till en permanent praxis.

Skulle din skola vilja vara med i ett sådant här pilottest?