Lähtisikö sinun koulusi kokeilemaan ruokailua ilman tarjottimia?
Maaliskuussa Iivisniemen koulu päätti toteuttaa pilottikokeilun, jossa koulun ravintolassa ei enää käytetä tarjottimia. Syyt olivat ekologiset ja idea pilottiin löytyi tv-ohjelman kautta.
Luokanopettaja Minna Vahtola katsoo Lasten uutiset joka perjantai 2.-luokkalaisten kanssa, minkä jälkeen koko luokka keskustelee aiheista. Tammikuun loppupuolella uutisissa oli juttu Oulunkylän ala-asteen ravintolasta, jossa ei käytetä enää tarjottimia. Minnasta ajatus kuulosti hyvältä.
Minna lähti heti palveluvastaava Marjo Nylundin juttusille. Marjo oli kokeilun puolella ja niinpä idea välitettiin koulussa toimivalle kestävän kehityksen tiimille. Rehtori Leila Tuominen kehuu koulun yhteistyötä keittiön kanssa täysin saumattomaksi. He ideoivat paljon yhdessä ja ehdottavat uusia asioita puolin ja toisin aina kun niitä tulee mieleen. Pian pilottikokeilu olikin jo käynnissä.
Kokeilun motiivina oli ympäristöystävällisyys ja vastuullisuus: Kun tarjottimia ei ole tiskattavana, säästetään pesuaineita, vettä ja sähköä. Kokeilun alettua keittiö pesee 40 korillista vähemmän astioita päivässä, joten koneetkin saavat välillä levätä. Pilotin suurin yllätys oli parannus viihtyvyyteen: kun astianpesukoneet eivät ole koko ajan päällä, on ravintolassa paljon hiljaisempaa. Keskustelu ja koululaisten neuvominen sujuu paremmin rauhallisessa ympäristössä.
Palveluvastaava Marjo on huomannut paljonkin eroa keittiötyöskentelyssä muutoksen jälkeen. Koulun keittiössä on kaksi työntekijää, joista toinen on aiemmin ollut koko ajan kiinni tiskaamisessa. Nyt koululaisia ehtii tavata ja auttaa, ja aikaa vapautuu myös muuhun siivoamiseen kuin tiskaamiseen. Jos toinen työntekijöistä on poissa, yksin on silti ehtinyt hoitaa kaikki tiskit, eikä keittiön ole tarvinnut turvautua kertakäyttöastioihin. Tämä on oma lisänsä ympäristöystävällisyyteen, kuten myös pitkällä aikavälillä muovijätteen määrän väheneminen, kun koulun ei tarvitse hankkia uusia tarjottimia.
Koululaiset ovat ottaneet muutoksen vastaan hyvin, eikä keneltäkään ole tullut negatiivista palautetta keittiölle. Neljäsluokkalainen Miro Rautio sanoo, että aluksi tarjottimen puuttuminen oli vähän outoa, mutta hyvä kun se säästää luontoa. Miro on kehittänyt jo oman rutiinin astioiden viemisessä omalle istumapaikalleen.
Rehtori Leilaa mietitytti aluksi, miten pienimmiltä esikoululaisilta onnistuu astioiden kantaminen. Kävi ilmi, että tarjotin onkin paljon vaikeampi! Tarjottimen pitäminen tasapainossa voi olla haastavaa, sillä se saattaa helposti keikata. Lautasta on helpompi pitää kädessä. Kokeilun aikana yhtään lautasta tai lasia ei päätynyt lattialle. Esikoululaiset olivatkin itse asiassa ensimmäisiä, jotka ilmoittivat, etteivät he halua tarjottimia enää takaisin. Leila toteaa, että kotonakin lapsi kantaa lautasta eikä tarjotinta.
Uudessa käytännössä on toki ollut myös alkuhankaluuksia ja mietittävää. Marjo sijoitti aluksi ruokailuvälineet linjaston alkuun, mistä ne pian siirrettiin loppupäähän. Tällä hetkellä pohdinnassa on murujen siivoaminen, mihin onkin jo mietinnässä kaksi erilaista ratkaisua. Iivisniemen koulussa oppilaat ovat tottuneet siistimään lopuksi oman pöytänsä, minkä askareen yhteydessä voisi kokeilla uusia toimintatapoja. Leila ja Marjo uskovat, että kaikki paranee vielä entisestään, kun pieniä asioita kuten sijoittelua ja murujen siivoamista hienosäädetään.
Tarjottimet ovat kadonneet pysyvästi Iivisniemen koululta. Jo puolitoista viikkoa kokeilun alkamisen jälkeen koulussa päätettiin yhdessä ottaa ruokailu ilman tarjotinta pysyväksi käytännöksi.
Lähtisikö sinun koulusi mukaan tällaiseen pilottiin?